Wat kan ik doen tegen vaginale droogheid?

Isa en Medina beantwoorden vragen van lezeressen over onderwerpen die spelen bij 40+ vrouwen. Deze keer een vraag van Anoniempje. Door de overgang heeft ze namelijk last van vaginale droogheid. Zij schreef het volgende:

Lieve Isa en Medina,

Ik ben heel blij met jullie openheid over de overgang. Maar er is nog iets waar jullie nog niet over geschreven hebben. En ik zit er mee. Ik schaam me er nogal over dus heb besloten het anoniem te doen. Ik zit duidelijk in de overgang en heb er best veel last van. Maar mijn grootste klacht is toch dat ik van onder heel erg droog ben. Ofwel, vaginale droogheid. Dit maakt dat ik het steeds minder fijn vind om gemeenschap te hebben met mijn man. Het doet gewoon pijn. Ik merk dat ik mijn man ook ontloop op dat gebied. We hebben er erg veel ruzie over. Ik kan het hem ook niet goed uitleggen. Ik schaam me om het te vertellen. Weten jullie wat ik kan doen?

Anoniempje

Lieve Anoniempje,

55 procent van de vrouwen in de overgang heeft last van vaginale droogheid. Zo, dan weet je alvast dat je daar niet alleen in bent. Maar het grote misverstand is dat naarmate je ouder wordt het ‘opwindingsvocht’ minder wordt. Iedere vrouw is tot op hoge leeftijd seksueel stimuleerbaar! Vaginale droogheid of niet!

Tijd nemen voor voorspel

Veel jonge vrouwen kunnen zonder goed opgewonden te zijn pijnloze seks hebben. Maar wij, dames in de overgang, moeten gewoonweg meer de tijd nemen voor het voorspel. Zodat je genoeg seksueel opgewonden bent en daarmee dit ‘opwindingsvocht’ produceert. Dit is essentieel voor een fijne en pijnloze vrijpartij. Ons advies is dan ook: grijp niet (te snel) naar een glijmiddel maar ga op ontdekkingstocht.

Experimenteren met seks

Je moet eigenlijk in deze fase van je leven heel eerlijk naar jezelf worden op alle fronten. Dus zeker ook op seksueel gebied. Vragen als: Hoe raak ik eigenlijk opgewonden? Is onze seks voor mij eigenlijk wel goed? Bevredigd mijn man me wel? Dit kan confronterend zijn. Maar het kan ook een nieuwe weg zijn in jullie seksualiteit, een nieuwe impuls. Durf eerlijk te worden naar jezelf en naar je partner. Experimenteer eens. Je kunt elkaar bijvoorbeeld masseren.

Seksuele opwinding

Ga dus op zoek naar wat voor jullie opwindende prikkels zijn. Wat vind jij eigenlijk sensueel? En wat hij? Het is leuk om elkaar daar weer opnieuw in te leren kennen. Maar wat echt heel erg belangrijk is, ontspan! Spanning en seks gaan (meestal) slecht samen. Als je ontspant, daalt je hartslag, en kan de seksuele opwinding op gang komen.

Eerlijk zijn

Nu denk je misschien, maar ik wil juist even geen polonaise aan mijn lijf. Als dat zo is, deel dat met je man. Als je eerlijk alles met elkaar bespreekt levert dat veel meer begrip op. Daar zijn we van overtuigd! En mocht je nou toch te veel last houden en geen lust voelen, weet dat er hulp bestaat. Blijf er niet te lang mee rondlopen maar ga naar een huisarts voor advies of een doorverwijzing naar een overgangsconsulent of seksuoloog. Veel succes!

Liefs I’M

Heb je ook een vraag aan I’M? Mail naar LieveIM@isamedina.com!

Lees ook: Heeft de overgang effect op je seksleven?
Lees ook: Waar kun je terecht met je overgangsklachten?
Lees ook: Waarom we zo vaak kampen met schuldgevoel (en hoe we daarmee kunnen stoppen)

Scroll naar top