Wat is de overgang en andere wetenswaardigheden

wat is de overgang

Het is de Week van de Overgang. Tijd om weer eens wat wetenswaardigheden van de overgang op een rijtje te zetten. Want wat is de overgang nu eigenlijk precies? Uit welke fases bestaat de overgang? En wat zijn de klachten die horen bij de overgang?

Elke vrouw raakt op een gegeven moment in de overgang, de meesten zo rond hun 45e. Maar het kan ook veel eerder zijn. Je bent dan in de vervroegde overgang.

Vervroegde overgang

Als je vroeg in de overgang terechtkomt heeft dit mogelijk een aantal gevolgen voor je gezondheid op latere leeftijd. Hormoontherapie kan in deze situatie bescherming bieden. Door tijdig actie te ondernemen is er mogelijk minder kans op toekomstige klachten.

“Bij een vrouw in de overgang zijn haar eitjes op”

Wat is de overgang?

Maar wat is de overgang nu eigenlijk? De overgang omvat de gehele periode van vruchtbaarheid van de vrouw naar onvruchtbaarheid. De lichamelijke veranderingen die te maken hebben met de overgang duren gemiddeld vijf tot tien jaar. Tijdens deze veranderingen daalt de oestrogeenspiegel met tachtig procent.

Hoe ontstaat de overgang?

De overgang ontstaat door de veroudering van de eierstokken. Een vrouw heeft bij de geboorte enkele duizenden eicellen in aanleg, waarvan er gedurende haar vruchtbare leven maar een paar honderd tot rijping komen. Bij een vrouw in de overgang zijn letterlijk haar eitjes op.

Oestrogeen en progesteron

Als een vrouw geen eitjes meer heeft, heeft dit grote gevolgen omdat de eierstokken de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron aanmaken. Deze hormonen zorgen voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken. Zoals borstvorming, het produceren van eicellen, het reguleren van de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en zwangerschap.

Beschermende functie vrouwelijke geslachtshormonen

Wat verder meespeelt is dat de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron tevens een beschermende functie hebben. Zo verkleinen ze de kans op hart- en vaatziekten, houden ze je huid en slijmvliezen elastisch en beschermen ze je tegen botontkalking (osteoporose). In de overgang neemt de aanmaak van deze hormonen af en word je onvruchtbaar.

“Dalend oestrogeenniveau oorzaak van overgangsklachten”

Uit welke fasen bestaat de overgang?

De overgang bestaat uit twee fases: de premenopauze en de postmenopauze. De menopauze is het moment ertussen en dat is slechts een kort moment dat pas achteraf is vast te stellen.

Premenopauze

Voor je de menopauze bereikt, zit je in de premenopauze. Dit is een periode waarin je nog menstrueert en dus helemaal niet aan de overgang denkt. Echter, in deze fase maken je eierstokken al steeds meer met pieken en dalen oestrogeen aan. Je eierstokken worden ouder en de kwaliteit van je laatste eicellen is minder.

Onregelmatige menstruatiecyclus

Naarmate de tijd verstrijkt krijg je een onregelmatige menstruatiecyclus. In het begin wordt je cyclus vaak wat korter. Je eicellen rijpen namelijk sneller wat ertoe leidt dat je bijvoorbeeld elke drie weken menstrueert.

Menstruatiecycli overslaan

Na de periode van onregelmatige menstruatiecycli ga je cycli overslaan. Je krijgt dan minder makkelijk een eisprong. Het kan zijn dat je een halfjaar niet ongesteld bent en dan ineens twee keer kort achter elkaar. Dit komt omdat het moeilijker is voor je eierstokken een eicel te laten rijpen. Maar af en toe lukt dat nog wel. Weer wat later in de premenopauze daalt je oestrogeenniveau. Dit veroorzaakt mogelijk klachten zoals opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen.

“Overgangsklachten stoppen pas als je een nieuw hormonaal evenwicht hebt gevonden”

Menopauze

De menopauze is het moment van je allerlaatste menstruatie. Het is duidelijk is dat je eierstokken geen eicel meer kunnen produceren. Je eicellen zijn op. Je kunt het moment van de menopauze pas achteraf vaststellen, namelijk een jaar na de laatste menstruatie. Wel is het mogelijk ongeveer te voorspellen wanneer het moment van menopauze zal plaatsvinden. Als de cycluslengte langer dan zes weken is, volgt de menopauze namelijk meestal binnen een tot twee jaar.

Postmenopauze

Een jaar nadat je voor het laatst ongesteld bent geweest, ben je officieel in de postmenopauze. Deze periode duurt zo’n dertig tot veertig jaar. Dit komt omdat we steeds ouder worden. In deze periode gaat het vooral om het vinden van een nieuwe balans. Je lichaam en geest moeten wennen aan minder vrouwelijk hormoon.

Wanneer stoppen overgangsklachten?

Het is niet zo dat je overgangsklachten acuut stoppen een jaar na de menopauze. Je overgangsklachten stoppen pas als je een nieuw hormonaal evenwicht hebt gevonden. Dan is niet per se de postmenopauze over. Die blijft eigenlijk gewoon doorgaan.

Wat zijn klachten die horen bij de overgang?

Het krijgen van opvliegers zijn de bekendste signalen dat de overgang is begonnen. Een opvlieger is een plotseling opkomende hitte die mogelijk samengaan met zweten, een versnelde hartslag, tintelingen, misselijkheid en zware en vermoeide ledematen. Je gezicht, hals en borst kleuren bij een opvlieger meestal rood.

“Gemiddeld duurt een opvlieger tussen de een en drie minuten”

Hoe worden opvliegers veroorzaakt?

Opvliegers worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Doordat je oestrogeenniveau daalt, wordt de thermostaat in je hersenen ontregeld. Daarbij komt adrenaline vrij, waardoor je bloeddruk stijgt, je hart harder gaat kloppen en je bloedvaten wijder open gaan staan. Oftewel, een opvlieger.

Nachtelijke opvliegers

De nachtelijke opvlieger uit zich vaak in een transpiratie-aanval die je uit je slaap houdt. Ongeveer zeventig procent van alle vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers. De ene vrouw heeft ze meer en langer dan een andere. Het aantal opvliegers verschilt van vrouw tot vrouw. Van een paar keer per maand tot meerdere per uur.

Hoe lang duren opvliegers?

Gemiddeld duurt een opvlieger tussen de een en drie minuten. Sommige vrouwen krijgen jaren voor de menopauze al opvliegers, maar de meesten pas na de laatste menstruatie. Veel vrouwen zijn er na een jaar weer van af. Gemiddeld bij driekwart van de vrouwen behoren opvliegers binnen vijf jaar tot het verleden.

Wat stimuleert opvliegers?

Naast hormonen zijn er ook externe factoren die invloed hebben op de duur of de heftigheid van opvliegers. Vrouwen die roken blijken eerder, meer en langer last te hebben van opvliegers. Daarnaast ervaren veel vrouwen dat hun opvliegers worden versterkt door stress, alcohol, koffie, thee en gekruid eten.

Je weet nu wat de overgang is. Lees hier wat naast opvliegers andere symptomen zijn van de overgang.

Met overgangsklachten naar een overgangsconsulente?

Jaarlijks laten honderden vrouwen zich informeren, adviseren en begeleiden door een verpleegkundig overgangsconsulente. Op overgangsconsulente.com staat veel nuttige informatie. Via deze site kun je ook een overgangsconsulente bij jou in de buurt vinden.

Lees ook:
De fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Hoe kom je erachter dat je in de overgang zit?

2 reacties op “Wat is de overgang en andere wetenswaardigheden”

 1. Hi lieve alletwee
  Hebben jullie al aandacht besteed aan de overgang na verwijdering baarmoeder, eileiders en eierstokken?
  Kan het zo snel niet vinden.
  Dank
  Liesel

 2. Goedemiddag,
  Wat ik nergens tegenkom is het geen bij mij is gebeurd, nml preventief eierstokken en baarmoeder laten verwijderen. In mijn geval ivm het lynchesyndroom. Dan schiet je van de ene op de andere dag in de overgang.
  Nu al 8 jaar lang veel last van opvliegers….
  1,5 jaar hormonen gehad, toen moest ik stoppen ivm verhoogd risico op borstkanker ( ik lees nu regelmatig dat dat niet wetenschappelijk aangetoond is)
  Maar ja ik moet door, ondanks vaak weinig slaap door nachtelijke opvliegers…
  Ik lees hier weinig over.
  Met vr gr, Linda

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top