Wat gebeurt er in je hersenen tijdens de overgang?

hersenen overgang

We hebben weer wat wetenwaardigheden over de overgang op een rijtje gezet. Wat gebeurt er in je hersenen tijdens de overgang? Kun je zwanger raken tijdens de overgang? En hebben mannen ook een overgang? Je leest het hier allemaal.

Wat gebeurt er in je hersenen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau en dat is van grote invloed op de hersenen. De overgang wordt daarom wel eens vergeleken met de puberteit van een meisje. Ook dan zijn er heftige hormoonveranderingen. Vrouwen maken dit dus twee keer mee in hun leven.

Wat gebeurt er in de puberteit bij vrouwen?

In de puberteit beginnen de vrouwelijke geslachtshormonen te werken en wordt een meisje voor het eerst ongesteld. Een menstruatie komt tot stand door een ingewikkeld samenspel tussen hersenen, eierstokken en baarmoeder. Daarbij is er een aantal hormonen die een belangrijke rol spelen. Zo is er onder de hersenen een hersenaanhangsel, de hypofyse geheten, die van grote invloed is vanaf de puberteit maar ook tijdens de overgang.

Wat is een hypofyse?

De hypofyse is een kleine klier die het follikelstimulerend hormoon (FSH) afgeeft. Dit zorgt ervoor dat elke maand een eicel tot rijping komt. Ook zorgt het ervoor dat de eierstokken het hormoon oestrogeen aanmaken. Na tien tot veertien dagen is de eicel rijp. Een ander hormoon uit de hypofyse is het luteïniserend hormoon (LH).

Wat is het luteïniserend hormoon (LH)?

Het luteïniserend hormoon zorgt ervoor dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. In het vruchtbare leven maken de eierstokken de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze twee hormonen zorgen voor de rijping van het eiblaasje, de eisprong en de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Als dit goed gebeurt, kan een bevruchte eicel zich innestelen en ontstaat eventueel een zwangerschap.

Kun je zwanger raken tijdens de overgang?

Het komt voor dat vrouwen van eind veertig, begin vijftig totaal onverwacht zwanger raken. Dat het hen echt overvalt. Dit omdat ze al maanden, soms een jaar lang niet meer ongesteld zijn en denken dat ze niet meer vruchtbaar zijn. Juist de fase na je (vermeende) laatste menstruatie is verraderlijk. Je hypofyse is namelijk nog steeds flink aan het werk het oestrogeen weer op peil te krijgen. En soms lukt het om toch nog een laatste eitje te laten springen. Zelf heb je dat dan niet in de gaten, want je wordt niet meer ongesteld. Tot je ineens zwanger blijkt te zijn. Het is dus slim om tot ruim een jaar na je laatste menstruatie anticonceptie te gebruiken.

Hebben mannen ook een overgang?

Mannen hebben ook een soort overgang: de penopauze. Bij mannen daalt in de periode – grofweg tussen 50 en 60 jaar – het testosteronniveau heel geleidelijk. Dus ze merken er nauwelijks iets van. Bij vrouwen gaat de hormoondaling echter snel. Het brein moet daaraan echt wennen. Het temperatuurcentrum in het brein raakt bijvoorbeeld ontregeld. Vandaar de opvliegers. En er kunnen stemmingswisselingen optreden. Gelukkig past het brein zich na verloop van tijd aan de nieuwe hormoonrealiteit aan en nemen de overgangsklachten af. Dit geeft dan weer rust in je hoofd.

Met overgangsklachten naar een overgangsconsulente?

Jaarlijks laten honderden vrouwen zich informeren, adviseren en begeleiden door een verpleegkundig overgangsconsulente. Op overgangsconsulente.com staat veel nuttige informatie. Via deze site kun je ook een overgangsconsulente bij jou in de buurt vinden.

Lees ook:
De fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze

Wat is de overgang en andere wetenswaardigheden

33 symptomen van de overgang en ons verhaal

Scroll naar top