Waarom heb ik meer last van de overgang dan anderen?

Isa en Medina beantwoorden vragen van lezeressen over onderwerpen die spelen bij 40+ vrouwen. Deze keer een vraag van Pascale. Zij voelt zich vaak moe en uitgeblust, terwijl haar vriendinnen nog gewoon plezier maken. Zij schreef het volgende:

Lieve Isa en Medina,

Ik voel me een beetje bezwaard. En ben ook bang dat ik me misschien aanstel. Maar op weer zo’n slechte maandag, dat ik dacht ik kan niet meer, heb ik jullie toch geschreven. Ik zal even uitleggen wat er aan de hand is. Ik ben net 50 jaar geworden. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er behoorlijk van baal. Als je me ziet zou je schrikken. Ik ben een schim van wie ik ooit was.

Wat is er aan de hand? Ik wil de deur niet uit. Ben vaak moe. En ik vind elk afspraakje een zware beproeving. Ik heb een superleuke vriendinnengroep die allemaal lachend door de overgang gaan. Maar ik dus niet. Zij hebben nergens last van lijkt het. Ze doen steeds meer leuke dingen terwijl ik steeds vaker afhaak. Ik ben van nature echt geen zeikerd maar volgens mijn vriendinnen laat ik me gek maken door mensen zoals jullie. En heb ik teveel tijd om na te denken over hoe ik me voel… Wat moet ik doen? Ik wil hier zó graag uit! Pascale.

Lieve, lieve Pascale,

Er is inderdaad een groep die nergens last van heeft en wat heerlijk is dat voor hen. Maar er is ook een groep die er wel last van heeft. De een meer dan een ander. Wij willen graag dat iedereen een beetje begrip krijgt voor diegenen die er wel last van hebben. Juist omdat je niet wil zeuren. Als je dus heel lang blijft ontkennen en proberen er het beste van te maken is het zo verdrietig als het je een keer niet lukt.

Praten over de overgang

En dan laten je vriendinnen je ook nog eens in de steek. Maar vriendinnen zijn er toch om elkaar te steunen? Juist nu je het moeilijk hebt? Het zou ook interessant kunnen zijn om nu met elkaar te praten over deze tijd. Want of je er nu wel of geen last van hebt, er verandert wel degelijk iets bij ons vrouwen. En dat vraagt om bezinning, een frisse blik. Althans, zo zien wij het.

Schuldgevoel overboord

En geen paniek. We weten dat het niet altijd even makkelijk is als je hondsmoe op de bank ligt en het Spaans benauwd krijgt bij het idee dat je dat óók nog moet doen. Je bent namelijk al blij dat je de dag bent doorgekomen, toch? Wij hebben allereerst dat verrekte schuldgevoel overboord gegooid.

Naar lichaam luisteren

En wat gebeurt er dan? Als je moe bent of ellendig? Neem er dan gewoon even goed de tijd voor. Soms ben je na een uurtje ineens al weer in staat iets kleins of groots te doen. Want als je naar je lichaam luistert, zou dat zo maar eens je nieuwe ritme kunnen worden. En zijn die schuldgevoelens, moeheid, irritaties ineens even weg. Omdat het mag stromen.

Aan jezelf denken

We kunnen en wíllen niet meer 24/7 presteren, klaarstaan en lief zijn. En dat hoeft ook niet. Gewoon ‘even’ aan jezelf denken. En voor de dames die er easy peacy door heen gaan: kijk naar je struggelende vriendin en draag haar als ze het zwaar heeft.

Liefs I’M

Heb je ook een vraag aan I’M? Mail naar LieveIM@isamedina.com!

Lees ook: Waarom lijken overgangsklachten zoveel op een burn-out of depressie?
Lees ook: De fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: Ben ik dikker geworden door de overgang?

Scroll naar top