Vrouwelijke ongemakken: pijnlijke gewrichten en urineverlies

Veel vrouwen hebben gereageerd op de vragenrubriek ‘Vrouwelijke ongemakken’ van gynaecoloog Marlies Bongers en haar team. Vandaag bespreken we de eerste twee vragen. De eerste gaat over pijnlijke gewrichten. De tweede over urineverlies.

Pijnlijke gewrichten

Beste mevrouw Bongers,

Ik heb een vraag over een klacht waarvan ik eigenlijk wil weten of het met de overgang te maken heeft. En of deze klacht überhaupt gynaecologisch is.

Waar ik last van heb zijn namelijk verschillende soorten klachten aan mijn ledematen. De ene keer heb ik drie maanden last van mijn enkel die dan stijf en pijnlijk. Is. Een andere keer heb ik last van een bepaalde plek op mijn knie of last van klachten bovenop mijn hand, die naar mijn idee meer lijken op peesklachten.

Het zijn allemaal vage klachten waar ik niks mee kan. Bovendien komt het ongeloofwaardig over of zoiets. Niet iets om aan de huisarts te vragen, lijkt mij

Mijn vraag is: Kan dit met de overgang te maken hebben? Ik ben 50 jaar oud.

Groetjes,
Tanja Pirelli

Beste Tanja,

Deze wisselende klachten van gewricht naar gewricht zijn niet erg specifiek voor de overgang. Meestal heb je dan overal pijnlijke gewrichten met name ’s ochtends. Vooral aan handen en polsgewricht.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Urineverlies

Hallo Marlies,

Ik ben een vrouw van 51 jaar en heb al meerdere jaren urineverlies. Eerst zo eens af en toe en nu dagelijks. Wat kan een gynaecoloog voor mij daarin betekenen? Moet ik met dit probleem niet bij een uroloog zijn?

Groetjes,
Deborah Smits

Beste Deborah,

Als je met name last hebt van urineverlies in situaties zoals hoesten en persen, dan ben je bij de gynaecoloog aan het juiste adres. Het kan te maken hebben met een lichte verzakking.

Met vriendelijke groet,
Marlies

De namen van de vragenstellers zijn gefingeerd.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Stel ook een vraag aan Marlies

Veel vrouwen hebben last van dagelijkse of maandelijkse ongemakken en laten het er vaak bij zitten. Volgens gynaecoloog Marlies Bongers is het bespreekbaar maken van je klachten juist goed, want een oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.

Heb jij een vraag over alledaagse vrouwelijke ongemakken aan Marlies Bongers en haar team? Mail deze naar marlies@isamedina.com. Jouw vraag wordt mogelijk geanonimiseerd in een artikel verwerkt.

Dank je wel voor je medewerking!

[/services][/services_wrap]

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Wie is Marlies Bongers?

Haar opleiding tot arts deed Marlies in Groningen. De opleiding tot gynaecoloog volgde ze in Amsterdam aan de VU. Direct daarna is ze in het Joseph Ziekenhuis – nu Maxima Medisch Centrum – in Veldhoven/Eindhoven gaan werken, wat ze nu (deels) nog steeds doet. Sinds 2015 is ze aangesteld aan de Universiteit van Maastricht als hoogleraar in de “gewone” gynaecologische klachten. Hierbij gaat het vooral over bloedings- en menstruatieklachten, verzakkingsklachten en overgangsproblematiek. Ze heeft heel wat promovendi onder haar hoede, die prachtig wetenschappelijk werk doen. Daarnaast werkt Marlies een dag in de week bij het ziekenhuis van de universiteit, het MUMC+.
[/services][/services_wrap]

Lees ook: Vrouwelijke ongemakken? Stel je vraag aan Marlies Bongers
Lees ook: Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier
Bekijk ook: I’M Vlog: over schaamtes

Scroll naar top