Vrouwelijke ongemakken: Pijn bij eierstokken

In de vragenrubriek ‘Vrouwelijke ongemakken’ van gynaecoloog Marlies Bongers bespreken we vandaag de volgende vraag: ‘Na een langdurig ivf-traject twintig jaar geleden heb ik veel last in de buurt van mijn eierstokken. Wat is er aan de hand?’.

Pijn bij eierstokken na ivf-behandeling

Beste Marlies,

Ik wil graag uw mening over een klacht waar ik al jaren mee rondloop. Ik ben nu 55 jaar, van mijn 20ste tot mijn 34ste heb ik in uw ziekenhuis een ifv-traject gevolgd. Met resultaat vijf prachtige kinderen. Binnen het ifv-traject veel overstimulatie van de eierstokken ondervonden door de toegediende hormonen. Ik had in die tijd ook veel cystes. Deze zijn verschillende keren doorgeprikt.

Ik zit al een paar jaar in de overgang. Elke maand meestal rond dezelfde periode krijg ik veel pijn onderin de buik, nabij beide eierstokken. Het gevoel is dan of dat er iets bekneld zit. Rechtop zitten lukt dan bijna niet van de pijn. Als ik in bed ga liggen, lijkt het of er weer ruimte in mijn onderbuik ontstaat waardoor de pijn verlicht. Enkele dagen later is de pijn weer verdwenen.

Deze klachten lijken op de pijn van cystes. Twee jaar geleden ben ik voor onderzoek naar een collega van u in het ziekenhuis geweest. Uit onderzoek bleek dat ik weer verschillende cystes had in de eierstokken. Deze zijn weer doorgeprikt. Een jaar geleden ben ik weer naar het ziekenhuis geweest in verband met deze klachten. Toen waren er echter geen cystes meer aanwezig.

In het ziekenhuis weten ze mij niet te vertellen waar deze maandelijkse klachten vandaan komen. Misschien dat u met al uw ervaring deze klachten wel thuis kan brengen? En mij wat meer informatie over deze klachten kan geven?

Met vriendelijke groet, Astrid

Beste Astrid,

Het lijkt er toch op dat de u last heeft van de eierstokken. Heb je nog een menstruatie? Als dat zo is kan de eisprong erg gevoelig zijn en deze klachten veroorzaken.

Met vriendelijke groet, Marlies

De naam van de vragensteller is gefingeerd.

Stel ook een vraag aan Marlies

Veel vrouwen hebben last van dagelijkse of maandelijkse ongemakken en laten het er vaak bij zitten. Volgens gynaecoloog Marlies Bongers is het bespreekbaar maken van je klachten juist goed, want een oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.

Heb jij een vraag over alledaagse vrouwelijke ongemakken aan Marlies Bongers en haar team? Mail deze naar marlies@isamedina.com. Jouw vraag wordt mogelijk geanonimiseerd in een artikel verwerkt.

Dank je wel voor je medewerking!

Wie is Marlies Bongers?

Haar opleiding tot arts deed Marlies in Groningen. De opleiding tot gynaecoloog volgde ze in Amsterdam aan de VU. Direct daarna is ze in het Joseph Ziekenhuis – nu Maxima Medisch Centrum – in Veldhoven/Eindhoven gaan werken, wat ze nu (deels) nog steeds doet. Sinds 2015 is ze aangesteld aan de Universiteit van Maastricht als hoogleraar in de “gewone” gynaecologische klachten. Hierbij gaat het vooral over bloedings- en menstruatieklachten, verzakkingsklachten en overgangsproblematiek. Ze heeft heel wat promovendi onder haar hoede, die prachtig wetenschappelijk werk doen. Daarnaast werkt Marlies een dag in de week bij het ziekenhuis van de universiteit, het MUMC+.

Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Migraine rondom menstruatie
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Heftige menstruatie
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Pijnlijke gewrichten en urineverlies
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken? Stel je vraag aan Marlies Bongers

Scroll naar top