Vriendschappen onderhouden tijdens de crisis volgens Isa & Medina

Als we één ding hebben geleerd tijdens de coronacrisis is het wel hoe belangrijk onze sociale contacten zijn en hoe intens het kan zijn als ze ineens wegvallen. Dus vragen we ons af: hoe blijf je nog enigszins sociaal in deze gekke tijden?

Isa: “Heel erg lastig. Ik ga heen en weer tussen mezelf terugtrekken, de stilte in en mensen opzoeken. Soms is dat via een lang telefoongesprek en steeds vaker zeg ik ‘zullen we gaan wandelen?’…” Ze vervolgt: “Ik ben blij dat we wel iets meer mogen nu ook omdat ik me er heel erg streng aan hield.” Medina vult aan: “Ik ben niet iemand die elke week met een vriendin afspreekt. Dus in deze tijd al helemaal niet. Maar inmiddels weten en accepteren mijn vrienden dit. Ook vóór deze tijd: wij doen vaak projecten, bijvoorbeeld een serie, dan ben je toch zo maar drie maanden heel intensief aan het werk, daar komt dan nog aandacht voor je kind en partner bij en dan vliegt die tijd voorbij. Mijn vrienden weten dat ze in mijn hart zitten. En als er iets is, kunnen ze altijd bellen, maar dat wekelijkse afspreken lukt niet.”

Bijkletsen

Deze tijd heeft wel íets veranderd bij Medina: “Afgelopen tijd heb ik wel veel bewuster contact gezocht. Even bellen, even checken hoe het met de ander gaat. Binnenkort ga ik ook weer afspreken: samen wandelen naar een coffee-to-go-plek en dan weer wandelen en bijkletsen”, vertelt ze. Voor Isa duurde de lockdown vooral véél te lang. “Geen mensen in huis, weinig mensen zien, afstand houden; ik houd me er aan maar het is niet iets waar ik voor gemaakt ben. Ik mis het knuffelen van mijn zoon, tegen hem aan op de bank en het samen zijn met vrienden; naast elkaar, elkaar wel kunnen aanraken, samen eten”, zegt Isa.

Versloffen

“Het nieuwe normaal wil ik niet normaal gaan vinden dus hoop op steeds iets meer”, zegt Isa. “Wel veilig natuurlijk, want we hebben gezien hoe erg het kan zijn en hoe mis het kan gaan als mensen gaan versloffen. Hopelijk komt er geen tweede golf en daar zijn we met elkaar verantwoordelijk voor. Maar dat je in deze gekke tijden contact wil is heel begrijpelijk en ook heel nodig denk ik”, vervolgt Isa. “Weten wie je echte vrienden zijn is fijn en ik denk dat veel mensen nu wel inzagen dat iedereen maar pleasen, iedere week elkaar moeten zien: het is niet te doen. Misschien voel je nu beter wat wel en wat niet, maar ook wie wel en wie niet”, heeft Isa besloten. “Voor mij gaat het in ieder geval altijd om het ‘echte’ contact en dat voel -en mis- je nu meer dan ooit!”

Scroll naar top