‘Volwassen worden gaat nu eigenlijk net als vroeger’

Joyce van Ombergen-Jong volwassen worden

Joyce van Ombergen-Jong is 51, coach en woont met haar gezin in Zuid-Spanje. En ze is in de overgang. Privé en via haar werk komt ze veel in contact met andere vrouwen in de overgang. In deze column vertelt ze over volwassen worden nu versus vroeger.

Terwijl ik de zoveelste opvlieger die ochtend wegzucht, probeer ik mij in te leven in de 19-jarige hoofdpersoon van mijn boek in wording. Rowan is tijdens haar tussenjaar op reis en maakt van alles mee. Haar avonturen ontstaan deels uit mijn fantasie en deels put ik uit mijn eigen ervaringen.

Overgang en geheugen

Sinds ik in de overgang ben werkt mijn geheugen niet meer helemaal zoals ik gewend ben, maar gelukkig geldt dat vooral voor mijn kortetermijngeheugen. Herinneringen of verhalen van vroeger kan ik vaak nog tot in de detail terughalen.

“Ik ga naar bed als zij zich staan op te tutten voor een avondje uit”

Telefoonnummers uitwisselen

Maar wat heb ik aan levendige herinneringen als de jeugd van tegenwoordig veel dingen anders beleeft en lastiger… anders benoemt. Gaf ik vroeger ‘old school’ mijn telefoonnummer aan een leuke reisgenoot, geven zij hun Instagram-account.

Afterparty

En praatten wij vroeger na het stappen om een uur of twee ’s nachts nog even na op straat, gaan zij om vier uur lachend nog even door voor een afterparty. Dronken wij een biertje en rookten we nog binnen in de kroeg, drinken zij wijn, sterke drank en slikken een ‘occasional’ pilletje.

Oma vertelt

Gelukkig werk ik met studenten en heb ik een aantal jonge meiden op kantoor zitten die ik regelmatig kan spammen met vragen. ‘Als ik zeg ‘kekke’ kleur. Wat zeggen jullie dan?’. Hun vragende blik spreekt boekdelen. Dit is er weer eentje in de categorie ‘oma vertelt’. Ik had hun moeder kunnen zijn dus wat verwacht ik dan?

Volwassen worden

Het levert wel leuke gesprekken op en puntje bij paaltje is er eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd. Volwassen worden met alle uitdagingen die daarbij horen is van alle tijden, los van muziek-, kleding- of woordkeuze. Dezelfde onzekerheden spelen op als het gaat om vriendschappen, daten en keuzes maken ten aanzien van studie en loopbaan.

Lekker belangrijk

Wat prijs ik mij gelukkig dat die periode ver achter mij ligt. Dat ik weet wie ik ben, mij niet meer zo druk maak en mijn kennis en ervaring met jongeren mag delen. Dat ik al jaren ben gestopt ben met roken, met mate drink en naar bed ga als zij zich op staan te tutten voor een avondje uit. Is dat saai? Lekker belangrijk, voor dat woord hebben ze vast ook al iets nieuws bedacht.

De jeugd van tegenwoordig, ik hou ervan!

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joyce van Ombergen-Jong

Joyce coacht vanuit Málaga jong volwassen bij studiekeuze en stress. Zij heeft coachingsprogramma’s ontwikkeld waarmee ze jongeren helpt hun eigen keuzes te maken en te ontdekken waar ze écht blij van worden. De programma’s zijn online te volgen. Daarnaast werkt Joyce veel via Skype en op locatie in Málaga. Verder schrijft ze regelmatig over onderwerpen die haar bezighouden en raken in de wereld om haar heen. Verder is zij bezig met een roman voor jong volwassenen.

Meer informatie: yourjourney.academy

[/services][/services_wrap]
Meer columns van Joyce:
‘Kom maar door met dat nachtzweten en die opvliegers’
‘Mijn social media detox levert rust, focus én tijd op’
‘De overgang is als hier en daar een huilbui’
‘Past de wondere wereld van online ondernemen bij jou?’

Scroll naar top