Volkorenbrood? Ja graag, met chia-jam dit keer

Is brood nu gezond of niet? Het antwoord op deze vraag hangt af van welk brood je eet. Onderaan het artikel vind je een heerlijk recept voor chia-jam. Enorm gezond en het maakt je vrolijk, wat wil je nog meer? Wel op het goede brood smeren natuurlijk!

Nederlanders zijn dol op brood. We ontbijten en lunchen ermee én zetten een mandje brood bij het avondeten. Maar daar is de afgelopen jaren een kentering in gekomen, een ware anti-broodhype! We zijn bang voor een glutenallergie of willen afvallen en beperken onze koolhydraatinname door het brood achterwege te laten.

Fabrieksbrood niet lekker

Ook wij aten de afgelopen jaren daarom best weinig brood. En met af en toe zo’n broodpauze is helemaal niets mis. Ons lichaam is niet gebouwd op het verwerken van te veel tarwe, daarom ervaren mensen soms een opgeblazen gevoel. Daarbij zitten er in fabrieksbrood vaak veel conserveringsmiddelen en smaakverbeteraars, en die maken het er niet lekkerder op.

“Volkorenbrood bevat vezels, vitamines en mineralen”

Goede dingen van goed brood

Maar helemaal nóóit brood eten is niet goed, zeker niet voor vrouwen. Zonder brood kan een jodiumtekort ontstaan, wat schildklier- en hormoonklachten kan veroorzaken. Dus eet af en toe een goede boterham. De vezels in volkorenbrood helpen bij een makkelijke stoelgang, dit kan een opgeblazen gevoel verminderen. IJzer helpt je aan voldoende energie. En het jodium in brood heb je echt nodig voor het optimaal functioneren van je schildklier. Als die niet goed werkt kun je last krijgen van broze nagels, ruwe huid en je kunt vocht vast houden.

Goed brood is volkorenbrood

Brood is dus echt niet de duivel, maar daarmee zijn we er nog niet. Want je hebt wel zoiets als ‘goed’ en ‘minder goed’ brood. ‘Goed’ brood is volkorenbrood. Dat bevat nog zowel de kiem, de korrel en de zemel uit tarwe. Hierin zitten dus veel vezels, vitamines en mineralen. Alleen bij brood gemaakt van volkorenmeel zijn deze alle drie aanwezig, vandaar dat de term wettelijk is beschermd.

Etiket checken

Laat je dus niet van de wijs brengen door brood met namen als multikorn, meergranen of vezelbruin: al zijn ze bruin van kleur, ze zijn vaak gemaakt van bloem. Daar zijn de zemelen en kiemen uitgezeefd, waardoor je wit meel overhoudt. Bakkers kleuren dat brood vervolgens vaak bruin met mout of karamel, waardoor het lijkt alsof je een ‘volkoren’ en dus gezonde keuze maakt. Check dus het etiket of vraag naar volkorenbrood, dan zit je goed.

Crackers en pasta

Let op: deze wet geldt alleen voor brood, niet voor aanverwante graanproducten zoals crackers of pasta. Die mogen de term ‘volkoren’ ook gebruiken als er maar een deel volkorenmeel in zit. Op het etiket kun je zien hoeveel percentage dat volkorenmeel precies is. Dit kan nogal wisselen per merk, maar de percentages staan wel altijd op volgorde van hoeveelheid (te beginnen met het meest aanwezige). Hoe hoger het volkorenmeel dus in die volgorde staat, hoe verstandiger jouw keuze.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Chia-jam: een jam om heel vrolijk van te worden!

Als je van jam houdt, is dit een leuk recept om zelf een gezonde en lekkere jam te maken met chiazaadjes. Heerlijk voor bij het ontbijt of bij de lunch! Het is bovendien vegan en glutenvrij.

Benodigdheden

250 g rood/paars fruit (mag uit vriezer)
3 tl chiazaad
1 tl vanille-extract
1-2 el agavesiroop

Bereidingswijze

Doe het fruit in een steelpannetje en laat in 5 minuten zacht en warm worden. Maak het fijn met een blender, voeg nu chiazaad, vanille en de agavesiroop toe. Roer alles goed door elkaar en laat nu nog zo’n 10 minuten zachtjes koken, totdat het wat dikker wordt. Laat afkoelen en bewaar in een goed afsluitbaar potje. Totale bereidingstijd voor één pot chia-jam is ongeveer 30 minuten.

Waar is het allemaal goed voor?

Rood en paars fruit leveren veel vitamines en antioxidanten. Hierdoor blijft je weerstand optimaal. Chiazaad heeft een gunstige werking op je darmen en bevat tryptofaan, je lichaam zet dat weer om in serotonine. Dat stofje maakt je vrolijk, ontspannen en verbetert je humeur. [/services][/services_wrap]

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je als 40+ vrouw je goed én mooi blijft voelen? Lees dan ons I’M Lijfboek, over voeding en training specifiek voor de 40+ vrouw!

Lees ook: Supermarkt en snacks. Recept: snack attack amandelen
Lees ook: Oud brood? Geen nood! Recept: Bananenbroodschotel
Lees ook: Geen pastasaus uit een potje. Recept: Pasta pesto
Lees ook: Peulvruchten nieuwe stijl. Recept: Indiase linzendal
Lees ook: Minder suiker! Recept: Granola uit de pan

0/5 (0 Reviews)
Scroll naar top