I’M Vlog: Moederschap

Dit keer hebben we het over moederschap. Wat heeft het moederschap met ons gedaan? Wat maakt het leuk? En wat maakt het soms zo zwaar? En wat willen we onze kinderen meegeven in het leven? Het komt allemaal aan bod in deze vlog.

Moederschap, wat betekent dat eigenlijk? Isa vertelt dat zij het moederschap totaal anders had ingeschat, want ze vergeleek het – met terugwerkende kracht – voornamelijk met het moederschap van haar eigen moeder. Met dat als basis dacht ze altijd: oh, zo is een moeder. Maar ook: zo wil ik niet zijn als moeder. Of: zou het leuk zijn om moeder te zijn. En een andere keer weer: kan ik dat überhaupt wel, moeder zijn.

Moederschap en vrijheid

Isa vertelt verder dat het idee voor een eerste kind vooral werd ingegeven door haar man Anthonie. Ze had van zichzelf destijds niet echt het beeld van zichzelf als moeder. Toch hebben ze toen een kindje gemaakt. En het was heel leuk dat samen met zijn tweeën te doen. Fijn was het voor haar ook dat haar man het vaderschap heel serieus nam, zodat Isa zelf best veel vrijheid had haar eigen dingen te blijven doen.

Alleen verantwoordelijk

Doordat haar man negen jaar geleden overleed kwam er aan deze manier van moeder-zijn een einde. Ineens was ze als ouder alleen verantwoordelijk voor twee kinderen. Dat was best wel even pittig, zo zegt ze. Maar nu weet ze niet meer beter. Tegenwoordig denkt ze ook niet meer: hoe zouden wij zoiets doen? Of: wat zou Anthonie hiervan denken. Ze neemt gewoon zelf de beslissingen.

Geen strijd

AL met al gaat het moederschap met ups en downs. Het is zwaar het alleen te doen, maar aan de andere kant is het ook relaxt dat ze met betrekking tot de opvoeding geen strijd hoeft te hebben met een partner. Met haar kinderen heeft ze een goede een-op-een-relatie, met eigen regels.

Betere wereld

Uiteindelijk is Isa trots dat ze twee mensen op de wereld heeft mogen zetten, ieder met een eigen karakter. Al vind ze het ook soms ingewikkeld, zo blijf je je toch zorgen maken. Al met al hoopt ze dat ze dat haar kinderen als volwassenen mensen zijn die iets willen bijdragen aan een betere wereld.

Onvoorwaardelijke liefde

Voor Medina kwam het moederschap wel bewust, maar tegelijkertijd ook onverwacht. Tot haar veertigste wilde ze eigenlijk nooit kinderen, maar kort nadat ze daadwerkelijk veertig was, gebeurde het toch. Hoewel ze inmiddels alleenstaande moeder is, vindt ze het moederschap heel bijzonder. Bijvoorbeeld het volgen van de karaktervorming van het kind. Of de onvoorwaardelijke liefde die ze krijgt van haar kind. Dat is iets wat zij zelf niet zo goed kent, vertelt ze.

Begrip voor anderen

Daarna gaan we in op wat wij als moeders onze kinderen willen meegeven in het leven. Isa wil haar kinderen meegeven dat ze goed zijn zoals ze zijn. En dat ze begrip hebben voor een ander. Dat hun manier niet de enige manier is, dat er andere denkbeelden bestaan dan die ze zelf hebben.

Omgaan met emoties

Medina zou het fijn vinden als haar zoon ook zijn vrouwelijk, zachte kant ontwikkelt. Verder leert zij haar kind hoe hij met emoties kan omgaan, zoals verdriet, boosheid en afwijzing. Zelf vindt ze dat ze dat in haar jeugd niet goed heeft weten te ontwikkelen. Dat veranderen maakt dat er groei mogelijk is binnen de generaties.

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top