I’M Vlog: Happy Valentine!

Het is Valentijn, de dag van de liefde! Liefde is voor ons het belangrijkste dat er is in het leven. En liefde voor jezelf is zelfs de basis van alles, vinden wij. Ook voor je liefdesleven, want alleen als je van jezelf houdt, kun je er voor een ander zijn.

Isa vertelt dat ze veel liefde heeft voor haarzelf. En dat zit in kleine dingen. Zoals het heel erg okay vinden om met zichzelf wakker te worden. De dag ingaan met zichzelf. Nu de kinderen groter zijn, is ze ook vaker alleen en dat vindt ze prima. Daarom wil ze op deze dag een hart onder de riem steken voor de vrouwen die nu alleen zijn. Als je van jezelf houdt, is dat namelijk helemaal geen probleem.

Pure liefde

Voor pure liefde hoef je ook nooit iets terug, vindt Isa. Want het gaat er niet om wat je terugkrijgt, het gaat om de stroom die je voelt. Daar kun je ook niets aan doen, dat is er gewoon. En van degenen waarvan je houdt, blijf je houden, wat ze ook doen. Juist dat is zo mooi aan de liefde.

Lentegevoel

Medina keuvelt wat over het weer, dat het zo’n prachtige dag is. Het ontluikende geeft haar het lentegevoel. Het geeft haar ook een gelukzalig gevoel dat ze haar zegeningen telt: ze heeft veel mensen om haar heen waarvan ze houdt, vertelt ze.

Theatercollege Te Lijf

Dat brengt ons op het volgende. Gisteren hadden we een voorstelling van ons theatercollege Te Lijf in Roosendaal. En wat waren de mensen in Roosendaal gisteren leuk! Het was een hartverwarmende avond. Heel open. Daar werden we heel blij van. We beseften: liefde zit echt in alles.

Liefde is overal

Wat liefde zit echt overal in. In hoe je met je huis omgaat, met je spulletjes. En natuurlijk hoe je met elkaar omgaat. Wat Medina verleidt tot de ontboezeming dat ze verliefd is. Dat het bijzonder is, pril en ontluikend. Ze voelt wel dat het anders is als je op latere leeftijd weer iets aangaat met een ander. Maar wel dat je het samen wilt gaan doen, goed zijn voor elkaar. Heel leuk dus.

Praten over liefde en relaties

In het theatercollege praten we natuurlijk over de overgang, wat natuurlijk nog steeds een beetje een taboe is. Maar we merken dat praten over de liefde en relaties ook niet zo makkelijk is. En zeker niet in combinatie met elkaar. Zoals tegen je partner uitspreken dat je door de overgang verandert en daardoor andere behoeften hebt. Om dat te bespreken met je partner is natuurlijk niet makkelijk.

Cranky

De toon waarop je dingen zegt is uiteraard heel belangrijk. En juist dat is in deze fase van de overgang juist lastig omdat je soms toch wat geagiteerder, wat sneller geïrriteerd bent dan anders. Zo waren wij zelf een paar dagen geleden behoorlijk cranky. We waren zelfs een beetje van elkaar geschrokken. We waren ook best wel fel naar elkaar, dat was best wel even pittig. Maar het is ook liefde dat we dit zien bij elkaar. En dat we het niet zo persoonlijk nemen.

Na regen komt zonneschijn

Dat brengt ons op het volgende: is het goed altijd gelukkig te zijn? Want wordt dat gelukkig zijn dan ook niet een beetje blasé? Ofwel, door soms wat ongelukkige periodes mee te maken, waardeer je het geluk in andere tijden juist meer. Net zoals elke dag de zon zou schijnen. Dan ben je minder gelukkig dan wanneer de zon gaat schijnen na een aantal regenachtige dagen. Ja toch, niet dan?

Echte vriendschap

Het gaat er daarom volgens ons om dat hoe ongelukkig je je ook soms voelt, je toch lief voor jezelf moet blijven. In plaats van allerlei negatieven gedachten over jezelf uit te storten. Als je lief blijft voor jezelf, wordt alles op een gegeven moment weer lichter. Het is ook belangrijk je daaraan over te durven geven, want dan open je jezelf weer. Dan kom je in je echte gevoel. Daarom werkt praten met iemand zo verlichtend. Want dan komt de emotie, die dwars ligt, helemaal los. Soms is dat lastig, bijvoorbeeld omdat je het zelf niet door hebt. Als een ander dit dan bespeurt en dit bij je weet los te maken, is dat echte vriendschap, dus liefde. Je hoeft om deze reden ook niet alles te bespreken met je partner. Soms is het beter dat te doen met een goede vriendin.

Op eigen benen staan

Isa kan zich trouwens op dit moment niet voorstellen dat zij weer verliefd wordt, of een relatie aangaat. Volgens Medina is dat juist een goed teken. Namelijk dat ze er dan juist klaar voor is. Hoewel Isa hierbij haar bedenkingen heeft, vindt ze het prima als ze nooit meer iemand tegen het lijf loopt. Er is namelijk nog zo veel te ontdekken met het alleen-zijn. Vooral omdat ze een lange tijd een relatie heeft gehad, waardoor ze niet beter wist dan dat ze samen was. Daarna brak een periode aan van verwerking. Gevolgd door een periode die nieuw was voor haar: op haar eigen benen staan. Een goed leven begint bij jezelf, is daarom onze conclusie. En daardoor heb je ook weer een beter leven met anderen.

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top