Crème de la crème: vitamine A-zuur

De één smeert een fortuin op haar gezicht, de ander kiest gewoon voor de crème die toevallig in de aanbieding is. Wat is wijsheid? En wat helpt nou echt tegen rimpels, vlekken en andere huidtoestanden?

We geven jaarlijks €425 uit aan huidverzorging. Is dat zonde geld? Ja en nee. Als je van diepe groeven en fronsen af wilt, kun je beter aan de botox en/of fillers gaan. Die smeer je echt niet weg. Kies een goeie cosmetische arts, dan hoef je niet bang te zijn om in een emotieloze zombie te veranderen.

Dure huidcrème niet beter dan goedkope

Tegen fijne lijntjes, droogheid en vlekken helpt smeren wel. En hierbij is duur niet beter dan goedkoop. Integendeel zelfs. In 2014 testte de Consumentenbond samen met 14 zusterorganisaties 34 antirimpelcrèmes en alleen Cien Q10 Anti-wrinkle Day Cream van de Lidl (€3 voor 50 ml) en Hyaluron-Filler Dagcrème van Eucerin (€29 voor 50 ml) maakten de huid meetbaar gladder. Maar verwacht ook hiervan geen wonderen: de test werd uitgevoerd met meetapparatuur. Zo op het oog zijn waren de verschillen nauwelijks te zien.

Godsamme, wat werkt dan wel?! Nou dit…

Vitamine A-zuur

Van vitamine A-zuurcrème staat onomstotelijk vast dat het helpt tegen rimpels, vlekken en pukkels. Het enige jammere is dat het in Nederland gezien wordt als medicijn waardoor je een recept nodig hebt. Dat is een drempel, maar een beetje meedenkende huisarts, dermatoloog of cosmetisch arts schrijft dat zo voor je uit. Het is ook helemaal niet duur, een tube van 20 gram kost iets van €16. En je doet er best lang mee, want het is geen crème voor elke dag. In sommige vrij verkrijgbare gezichtcrèmes zit overigens wel retinol, een variant van vitamine A. Alleen in een zo lage concentratie dat het geen zoden aan de dijk zet. Je moet dus echt vitamine A-zuurcrème hebben.

Het is helemaal niet duur

Niet in zomermaanden

De officiële naam voor vitamine A-zuur is tretinoïde. Het is verkrijgbaar in een concentratie variërend van 0,02 en 0,1 procent. Wat het beste is, hangt af van je huid. Sowieso is het slim om het rustig op te bouwen. Anders loop je met een rood, schilferend hoofd rond. Begin met één keer per week en kijk hoe dat gaat. En smeer het alleen ’s avonds op je gezicht, hals en decolleté. In de zomermaanden is het verstandig om ermee te stoppen. Je huid wordt er namelijk iets dunner van waardoor je sneller verbrandt. Nadat het aanbrengen wordt je huid wat roder en voelt trekkerig aan. Laat het dus even inwerken en smeer er daarna iets hydraterends overeen. Je huid kan in het begin een beetje schilferen, maar dat gebeurt niet bij iedereen.

Positieve effecten

En dan nu de positieve kanten: de huidstructuur verbetert, rimpels verminderen (in diepte en aantal) en pigmentvlekken worden minder zichtbaar. Bovendien wordt je huid zachter en gladder. Dat komt doordat vitamine A-zuur de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Ook verbetert de doorbloeding. Je moet het wel een paar maanden volhouden om resultaat te zien. Maar dan heb je ook wat.

Zonnebrand

Het enige andere wat echt bewezen helpt, is zoveel mogelijk uit de zon blijven. Uv-straling is de grote boosdoener als het gaat om rimpels, pigmentvlekken en een verminderde elasticiteit. Alleen is het zonder niqab niet te doen om de zon helemaal te vermijden. Bovendien maakt je huid vitamine D aan door zonlicht en dat is ook behoorlijk belangrijk. En het is natuurlijk heerlijk om de zon op je huid te voelen. Maar ga de deur niet uit zonder een crème met ’s winter minimaal SPF 15 op je snoet, hals en decolleté. Op warme zomerdagen is SPF 30 tot 50 echt niet overdreven. Ook dan krijg je heus nog een gezellig kleurtje. Maar ja, welke dan?

Top 3 zonnebrandcrèmes

Hier brengt de Consumentenbond uitkomst. In 2017 testten zij vijftien zonnebrandcrèmes met beschermingsfactor SPF 30.

De top 3 is als volgt:

1. Garnier Ambre Solair beschermende zonnemelk met karitéboter, €7,50 per 100 ml.
2. Nivea SUN Protect & Hydrate, €4,37 per 100 ml (beste koop).
3. La Roche Posay Anthelios Lait Confort, €7,80 per 100 ml.

De hele test vind je hier.

Bekijk ook: Patty Zomer: drie tips voor een mooie garderobe (video)
Lees ook: Hoe komt het dat ik er veel ouder uitzie dan ik ben?

Scroll naar top