‘Tijd voor vernieuwing in het onderwijs, juist nu!’

Inspirerende verhalen van vrouwen, daar houden we enorm van bij I’M. Dit keer deelt Christina haar verhaal.

Negen jaar lang hebben we in de trein gezeten van het reguliere onderwijs… onderwijs waar we zoveel mogelijk en zo snel mogelijk kennis in onze ‘kinder-breintjes’ stoppen. Prachtig hoor, we hebben een dochter van 13, Evy, die op haar 11e vijf talen kreeg aangeboden in haar brugklasjaar. Eenmaal thuis moest de ene na de andere woordenlijst erin gestampt worden om maar te scoren bij die onverwachte overhoring. Lange dagen maken op school en thuis snel naar haar kamer om de gigalange lijst huiswerk weg te werken. 11 was ze… en als het huiswerk klaar was?… tijd om te gaan slapen, op naar de volgende dag die er weer nagenoeg hetzelfde uitzag.

Strijd om huiswerk

Dochterlief Vlinder van 10 nam afscheid van groep 8, haar stond hetzelfde te wachten. Heerlijk riepen kennissen om ons heen, zo fijn als kinderen zo makkelijk leren… heb je nooit geen strijd over huiswerk! En stilletjes dacht ik dan, had ik dat maar!.. Voelde ze maar de vrijheid dat ze ook een dag NEE konden zeggen tegen alle woordenlijsten, toetsen of andere opdrachten.

Achterstanden

Onze jongste, Ted, een enorm gevoelig mannetje was onderdeel van groep 4 met teveel leerlingen. Een jaar waarin achterstanden weggewerkt moesten worden en topsport wordt gevraagd van de juf. Alle spanning en alle druk slurpte Ted op met als gevolg dat hij halverwege het jaar ‘over gespannen’ was en hij nog 1,5 uur per dag naar school kon.
Alle drie onze kids waren ieder op hun manier aan het worstelen met hun plek in het systeem. De verwachtingen van het huidige onderwijssysteem. Mee in de trein en zorgen dat je niet uitstapt, want anders? de angst voor achterstand.

Juf of meester

Iets wat we in deze bijzondere ‘Coronatijd’ ook regelmatig horen als het over onderwijs gaat: Kinderen moeten thuis mapjes vol werkbladen wegwerken. Ouders worden geacht de rol als juf of meester op zich te nemen om na een week weer een nieuwe mapje met werk op te halen, want anders? De angst voor achterstand! Minister Slob van Onderwijs stelt geld beschikbaar om in de zomer oplossingen te creëren, waarom? Om achterstanden weg te werken!

Persoonlijke ontwikkeling

Als we al over achterstand mogen spreken, want ontwikkelt niet ieder kind zich op zijn eigen tijd en eigen manier? Er is inmiddels al wel een jarenlange achterstand gecreëerd. Niet op het cognitieve vlak, maar een achterstand op de sociaal- emotionele en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Hebben onze kinderen al onderwijs gehad in ontspanning? Hebben ze al leren nadenken over hoe ze hun eigen superkrachten kunnen ontdekken? Over de kunst van het leven? Over het begrijpen hoe je denkt? Over hoe je denken gestuurd wordt? Zoveel zaken die van groot belang zijn op weg naar een gezond en gelukkig leven. Over een leven waar een kind recht op heeft!

Plekje

Hoe het nu met onze 3 kids gaat? Ze hebben alle drie een plekje gevonden in een school die vernieuwend onderwijs biedt. Waar ze op basis van gelijkwaardigheid zichzelf ontwikkelen. Het zelfgestuurd leren is een prachtig uitgangspunt om te ontdekken waar jouw leerdoelen op dit moment liggen. Heb je een dag je dag niet? Prima, dan richt je die dag anders in dan een dag waarin je gemotiveerd wakker wordt. Doen wij toch ook? De eerste vraag die er in de ochtend wordt gesteld aan de studenten…’Hoe zit je erbij en wat is je doel vandaag?’.. Dat is toch waar het om gaat, Hoe gaat het met jou?

Droom

Evy is naast haar school een bedrijfje aan het opzetten in biologische baksels, daar ligt op dit moment haar droom. Vlinder kruipt achter de piano en zit uren achter haar tekentafel portretten te tekenen en focust zich op Engels. Ze ziet zichzelf namelijk al in het theater staan in Londen… en Ted? Die leert zichzelf te ontspannen, zoekt thuis z’n yogamatje op, komt met de leukste uitvindingen en laat zien wie hij is. En dit alles kan omdat de druk van het MOETEN weg is, ze zetten zelf hun route uit. En ben je je route even kwijt? Geen probleem, want ook daar leer je van!

Uitdaging

Voor ons als ouders was het afgelopen jaar een spannend proces, alles loslaten wat vertrouwd is, maar het is de beste keuze ooit geweest! Er is een missie bij gekomen in ons leven, het huidige onderwijssysteem in beweging krijgen, loslaten wat onze kinderen niet meer dient en aanvullen waar ze echt om vragen. En zullen we dan over 20 jaar eens kijken of de 30’ers van dan hun mooiste leven leven? Of ze een baan gecreëerd hebben die bij hun past? of dat ze net zoals veel 30’ers van nu niet weten wie ze diep van binnen zijn, welke kant ze op moeten en hun werk als WERK zien. Wij gaan de uitdaging aan!

Zomervakantie

De komende zomervakantie gaan we op pad met groepen kinderen, de natuur in…verbinden met alles wat om ons heen is. Creatieve expressie leren gebruiken om ons te uiten. Yoga volgen om de kikkers in onze buik rustig te laten worden, filosoferen over wat nu geluk is… Kortom, kinderen vanuit de angstcultuur van nu dichterbij zichzelf brengen. Want  één ding weten we zeker, liefde overwint het altijd van angst!

Liefs,
Christina

6 reacties op “‘Tijd voor vernieuwing in het onderwijs, juist nu!’”

  1. Het is mooi en moedig dat je als ouder uit de trein gesprongen bent van het reguliere onderwijs. Het reguliere onderwijs en de vele stromingen zijn ooit bedacht en dat is OKÉ, maar je kan ook iets anders bedenken, b. v. het starten van een democratische school. Ook dat is een bedenksel, een die het leren in vrijheid voorop heeft staan, zonder het van bovenaf opgelegde curriculum. Vanuit een gelijkwaardige relatie met de kinderen en dan gebeurt het wonder! Wat gaat je kind dan doen? Wat ga jij dan doen als ouder, als je geen referentiekader meer hebt van wat je kind zou moeten leren…. het is mooi dat je contact kan maken met je kind voor wie hij is en wat hij wilt. Weten dat alles ooit bedacht is en dat je vrij bent om iets nieuws te creëren zorgt ervoor dat er werkelijk andere scholen en andere soorten kwalificaties kunnen komen, zelfs anders dan ‘je moet toch een diploma’ Daar is moed voor nodig en doorzettingsvermogen. Ja, het mag en kan anders!
    Margo Bruins, staflid, democratische school De Ruimte in Soest.

  2. Dag Christine, prachtige missie! Ik ben het helemaal met je eens. Het is tijd dat er aandacht op scholen wordt gegeven aan de ‘kunst van het leven’ zoals je dat mooi verwoord.
    Ik ben met mijn gezin 12 jaar geleden met onze kinderen naar Zuid-Spanje geëmigreerd. Daar organiseer ik sinds een paar jaar speciale weken waarin ik studenten leer eigen keuzes te maken waar zij gelukkig van worden los van wat de ‘buitenwereld (lees docenten, ouders …)’ van hen verwacht. Succes en keep up the good work!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top