Vaginale droogte: seksuele overgangsklacht nummer één

Vaginale droogte

De meest voorkomende seksgerelateerde overgangsklacht bij vrouwen is vaginale droogte. Het komt voor bij ongeveer 55 procent van de vrouwen in de overgang. De remedie? Samen met je partner uitzoeken hoe jij in deze fase weer seksueel opgewonden raakt.

Vaak hebben vrouwen door de vaginale droogheid al een jaar geen seks meer hebben gehad omdat het vrijen zo’n pijn doet. Ze schamen zich hier vaak voor en willen er eigenlijk niet over praten. En zeker niet met hun partner.

Seksueel opwindingsvocht

Een enorm misverstand over vaginale droogte door de overgang is dat je als vrouw geen seksueel opwindingsvocht meer produceert. Dit is niet juist. Het is wel zo dat je vagina droger kan worden in niet-seksuele situaties. Maar elke vrouw is tot op hoge leeftijd seksueel te stimuleren.

Pijn bij penetratie

Omdat het opwindingsvocht misschien minder dan vroeger vanzelf tot stand komt moet je meer tijd nemen voor het voorspel en de stimulatie, zodat je genoeg seksueel opgewonden raakt. Immers, de pijn bij penetratie wordt meestal veroorzaakt doordat er geen goede opwinding is, waardoor er geen seksueel opwindingsvocht wordt geproduceerd.

Minder seksdrive

Als je pijn hebt bij het vrijen zakt je seksdrive natuurlijk tot een nulpunt. Want elke keer als je misschien seks gaat hebben, denk je: dit gaat niet goed. Het is voorstelbaar dat dit de opwinding remt en je in een vicieuze pijncirkel komt. Als je dan een leuke vent ziet, of je hebt echt een leuke partner, denk je alsnog: ach, laat maar, van mij hoeft het niet meer.

Opgewonden raken

Veel (jonge) vrouwen kunnen pijnloze seks hebben zonder goed opgewonden te zijn. Maar wil je geen pijnklachten krijgen dan is het ook voor vrouwen essentieel dat zij goed opgewonden raken en dus seksueel opwindingsvocht produceren. Vergelijk het met een man die onvoldoende opgewonden is: hij kan niet penetreren met een halve erectie of geen erectie.

vaginale droogte schaamtevol

Bij klachten is het belangrijk om te weten hoe het was vóór de overgang. Het trieste is dat vrouwen vaak te lang blijven doorlopen met klachten. Dit komt vaak door schaamte. Ze krijgen dan het gevoel: ik voldoe niet meer en dan krijg ik dit er ook nog eens bij? Ze stoppen het liever weg.

Glijmiddel

Glijmiddel is in dit soort gevallen slechts symptoombestrijding. Omdat je lichaam nog steeds seksueel opwindingsvocht kan produceren is het beter om samen met je partner de tijd te nemen en samen uit te zoeken hoe jullie jouw seksuele opwinding weer tot stand kunnen brengen. Je kunt ook contact opnemen met een overgangsconsulente om een en ander te bespreken.

Lees ook:

Wat is de invloed van de overgang op je seksleven?

Wat is de overgang en andere wetenswaardigheden

33 symptomen van de overgang en ons verhaal

1 reactie op “Vaginale droogte: seksuele overgangsklacht nummer één”

  1. Ik was bij de huisarts voor wat anders en de overgang kwam ter sprake. Ik heb ook last van vaginale droogte en de huisarts had als enige tip: glijmiddel. Een vrouw nota bene! Erg irritant, dus zelf maar wat gaan lezen op internet. Uiteindelijk mijn minnaar gewoon weggedaan en nu dus maar op zoek naar iemand die in bed wat meer aandacht aan me besteedt.
    Ik dacht ook: misschien is er op dit vlak voor jullie ook nog wel wat te doen, een huisarts zou toch meer te bieden moeten hebben dan alleen “glijmiddel”.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top