6 Tips voor een beter seksleven na je 45ste

tips voor beter seksleven

Seks is goed voor lichaam en geest. De onvermijdelijke veroudering van de geslachtsorganen wordt zelfs in sterke mate tegengegaan door regelmatige seks. Het is belangrijk dat je je lichaam seksueel aan de gang houdt. Daarom  6 tips voor een beter seksleven.

Veel mensen missen seks niet als het er niet is. Seksuele verlangens kunnen uitdoven als een nachtkaars. Het seksuele systeem staat dan “uit” en moet weer aan de praat worden gebracht. Maar dat is een aardige klus. Beter is het om het niet zover te laten komen. Hoe doe je dat? 6 tips voor een beter seksleven:

Tip 1: Langer voorspel

Naarmate het lichaam ouder wordt, heeft het een langer voorspel nodig om goede opwinding te ervaren. Dit is met name voor de vrouw van groot belang.

Tip 2: Experimenteer

Denk bijvoorbeeld aan het geven of ontvangen van een erotische massage of het gebruik van een vibrator. Als je ouder wordt, heb je meer tijd en sensuele prikkels nodig om verlangens op te wekken en opwinding te voeden. Ga niet zitten afwachten tot de prikkels uit de lucht vallen. Beter is het om er zelf naar op zoek te gaan. Seks begint in het hoofd. Ga op zoek naar voor jou opwindende prikkels en laat je fantasie het werk doen. Dat kan bijvoorbeeld een erotische film zijn of een opwindend verhaal.

Tip 3: Ontspan

Spanning en seks gaan slecht samen. Ontspanning is de basis voor samen genieten. Als je ontspant, daalt je hartslag en komt de seksuele opwinding op gang. Door dagelijks een moment te ontspannen door bijvoorbeeld sport, wandelen of meditatie, verbeter je seksleven enorm.

Tip 4: Let’s talk about sex, baby

Over seks praten met je partner geeft rust en duidelijkheid voor jullie allebei.

Tip 5: Hormonen

Ook het nemen van een hormoonpreparaat kan een positief effect hebben op je seksleven. De meeste ongemakken op seksueel gebied worden tenslotte veroorzaakt door het tekort aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Tip 6: Professionele hulp

Meer last dan lust? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Mocht je er zelf of samen met je partner niet uitkomen, weet dan dat er hulp bestaat. Aarzel niet om die in te schakelen. Ga naar je huisarts voor advies of een doorverwijzing naar een overgangsconsulent of seksuoloog.

Lees ook: Vaginale droogte: seksuele overgangsklacht nummer één

Scroll naar top