tips van Isa vol films en online museumbezoek

Nu het mooi weer is, smacht je misschien om buiten leuke dingen te doen. Maar we moeten nog even binnenblijven om het coronavirus te doven. Daarom heeft Isa leuke tips verzameld om thuis op de bank films te kijken en online musea te bezoeken.

Isa heeft de volgende tips voor je op het gebied van films, documentaires en het online bezoeken van musea over de hele wereld:

Gratis documentaires kijken bij het IDFA

Wist je dat het documentairefestival IDFA al jaren een catalogus van online te streamen IDFA-films en nieuwe media projecten bijhoudt? Zo niet, doe er dan nu je voordeel mee! Binnen Nederland zijn er zo’n driehonderd projecten gratis beschikbaar, buiten Nederland zijn het er bijna tweehonderd. Bekijk de gratis selectie hier.

Documentaires kijken tegen een kleine vergoeding

Daarnaast kun je nog honderden andere documentaires bekijken tegen een kleine vergoeding. Jouw bijdrage gaat direct naar de filmmaker, distributeur of andere rechthebbende van de film. Het enige wat dit platform doet is de films verzamelen op hun website, omdat ze vinden dat ze gezien moeten worden. Lockdown of geen lockdown. Veel kijkplezier!

Online filmfestival My Darling Quarantine

Een apart nieuw en recent initiatief is het online filmfestival My Darling Quarantine dat via filmvertoningen geld probeert in te zamelen voor de strijd tegen het coronavirus. Selecteurs van de prestigieuze filmfestivals van Cannes, Berlijn, Venetië en Locarno zijn hierbij betrokken. De enige Nederlandse deelnemer is tot nu toe het Go Short-festival. Het aanbod van My Darling Quarantine bestaat voorlopig vooral uit korte films.

Klassieke films op YouTube

Wie van klassieke films houdt, kan terecht op YouTube. Zonder veel moeite kunnen de liefhebbers diverse interessante producties, waarvan de rechten kennelijk verlopen zijn, aantreffen. Zoals het vroege werk van Alfred Hitchcock, de spaghettiwesterns van Sergio Leone of gangsterfilms uit het oude Hollywood met James Cagney in de hoofdrol. Bijzonder is de verfilming van De Pest van schrijver Albert Camus, met William Hurt en Robert Duvall, Franstalig met Duitse ondertitels. De beeldkwaliteit varieert nogal en soms krijgt de kijker ondertitels te verduren in het Portugees, Russisch of Deens. Een voordeel is dat veel van deze films elders lastig te bekijken zijn. Zelf even zoeken welke versie van een film je het meest aanspreekt.

Overzicht van de meer reguliere filmplatforms en streamingdiensten

Videoland

Voor 8,99 euro per maand onbeperkt kijken. Focus ligt vrij veel op series, films van Nederlandse bodem maar ook veel RTL-programma’s.

CineMember

Voor 9,99 euro per maand onbeperkt ruim zevenhonderd kwaliteitsfilms kijken op maximaal vier schermen tegelijk. Het aanbod wordt wekelijks verder uitgebreid en films verdwijnen in principe alleen als de rechten verlopen. Een soort ‘Netflix voor arthousefilms’. Als je liever geen abonnement neemt, kun je de allernieuwste films – net uit de bioscoop – ook eenmalig huren of kopen. Dit zijn rond de twintig titels en deze vind je op cinemember.nl/huurfilms.

Cinetree

Voor 7,99 euro per maand onbeperkt een wisselende selectie van vijftien films kijken. Lijkt qua soort films redelijk op CineMember, behalve dat Cinetree dus een veel kleiner en vaker wisselend aanbod heeft. De selectie aan films wordt gecureerd door bekende Nederlanders. Daarnaast organiseren ze ook evenementen en bieden ze de mogelijkheid om een selectie aan films eenmalig te huren.

Netflix

Onbeperkt films en series kijken. Abonnementen variëren van 7,99 euro (één scherm) tot 13,99 euro (vier schermen). Nadruk ligt vooral op series en veel minder op films. Bij de films die ze aanbieden ligt de focus op meer mainstream en erg weinig op arthouse.

Ziggo Movies & Series

Klanten van Ziggo kunnen vanaf 6,95 euro een abonnement afsluiten, waarbij ze onbeperkt toegang krijgen tot een grote selectie aan films en series. Ook kunnen ze een selectie aan films eenmalig huren. Focus veelal op meer mainstream maar ook grotere arthousetitels. Ook deze site vertoont enkele films gratis.

Picl

Voor 8,50 euro kun je thuis een arthousefilm kijken die op dat moment nog in de bioscoop draait. Daarnaast kun je voor 4,99 euro een selectie aan huurfilms kijken die al uit de bioscoop zijn. Deze selectie wisselt regelmatig.

Pathé Thuis

Iedereen die wil kan hier eenmalig een film huren (2,50 tot 4,99 euro) of kopen. Ze hebben een vrij volledig aanbod variërend van blockbuster tot arthouse. Sinds kort zijn de bioscoopfilms Mees Kees, The Invisible Man, Emma, en Guns Akimbo te zien op Pathé Thuis. In de komende dagen worden er constant nieuwe bioscooptitels toegevoegd aan het aanbod van deze streamingdienst.

iTunes

Erg vergelijkbaar met Pathé Thuis. Groot aanbod aan films, eenmalig te huur of te koop.

Prime Video

Prime Video biedt een groot assortiment aan populaire films en televisieseries, inclusief Amazon Original tv-series, de nieuwste films, lokale Nederlandse titels, kids TV, klassieke boxsets en filmseries allemaal voor een Prime lidmaatschap van 2,99 euro per maand zonder extra kosten. Voor mensen die geen Prime Video abonnement hebben, kunnen deze dagen gratis kijken naar Amazon Original kids & family content en andere titels. Series voor peuter, Kinderen 6-11 en Kinderfavorieten. Bekende titels: Peppa Pig, Bob de Bouwer, Caillou.

Lumiere Series

Vooral gespecialiseerd in de betere Scandinavische series, zoals The Restaurant, Wisting en Deliver Us. Ook staan er veel arthousefilms op, maar niet alles is in Nederland te bekijken.

NPO Start

Aanbod bestaat vooral uit programma’s – series, documentaires en tv-shows van de NPO – maar sinds kort zijn ook Nederlandse films toegevoegd aan het aanbod. Waaronder Pietje Bell, Publieke Werken en Ja Zuster, Nee Zuster.

Paastips Isa: wereldwijd online musea bezoeken

Nederland

Rijksmuseum, Amsterdam
In het Rijksmuseum van Amsterdam kan je je vergapen aan meer dan 8.000 kunstwerken. De nadruk ligt er op de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw, met schilderijen van Johannes Vermeer en Rembrandt. Dit is een andere ingang naar de collectie van het Rijksmuseum ;–)

Van Gogh
Het Van Gogh Museum Amsterdam bevat de grootste collectie aan werken van een van ’s werelds meest geliefde kunstenaars: Vincent van Gogh. De verzameling van het museum bevat ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van Van Gogh, zijn verzameling Japanse prenten, en de bibliotheek omvat meer dan 23.000 werken.

Stedelijk Museum Amsterdam
Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven. Elke vrijdagmiddag om 14.00 uur worden mensen live meegenomen door het Stedelijk Museum.

Groningse aanpak

Ook het Groninger Museum merkt dat mensen ‘blij worden’ van de online interactie met het museum. Zij hebben gekozen voor een totaal andere aanpak: in plaats van een kijkje in de zalen, worden de mensen nu thuis aan het werk gezet met wekelijks een nieuwe opdracht. Naar aanleiding van de tentoonstelling over 75 jaar bevrijding, was de eerste opdracht om zelf een bevrijdingsrok te ontwerpen. Op stof of papier werd er flink geknutseld en de foto’s die mensen instuurden zijn te zien op de site van het museum, onderaan de opdrachtpagina.

De tweede opdracht: maak een stilleven, zoals gastcurator John Veldkamp dat ook deed voor de tentoonstelling Pronkjewails. Opdracht drie heeft de veelbelovende titel: Wat zullen de buren zeggen?

Rest van de wereld

British Museum, Londen
Het iconische museum bevindt zich in hartje Londen. Maar door simpelweg je laptop open te klappen, kan je ook een heleboel oude artefacten bekijken, zoals de Steen van Rosetta of zelfs enkele Egyptische mummies.

Guggenheim Museum, New York
Dankzij Google kan je bij wijze van spreken de bekende draaitrap van het Guggenheim ‘opwandelen’, zonder je huis te verlaten. Verder kan je kunstwerken ontdekken uit de stroming van het impressionisme, post-impressionisme en moderne en hedendaagse kunst.

Musée d’Orsay, Paris
Wat denk je van een virtuele wandeling doorheen het Musée d’Orsay? Hier hangen populaire werken van een heleboel Franse kunstenaars die leefden tussen 1848 en 1914. Denk maar aan Monet, Cézanne en Gauguin, om er maar enkele te noemen.

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul
Het National Museum of Modern and Contemporary Art is één van de populairste in Zuid-Korea. Je vindt er maar liefst zes verdiepingen vol met hedendaagse kunst uit Korea en de rest van de wereld.

Pergamonmuseum, Berlijn
Aangezien Pergamon een van de grootste musea in Duitsland is, kan je er vanop aan dat het veel in huis heeft – vooral veel indrukwekkende oude archeologische vondsten. Een tipje van de sluier: de Poort van Isjtar en het kolossale Pergamonaltaar.

Het J. Paul Getty Museum, Los Angeles
Jaarlijks krijgt het J. Paul Getty Museum zo’n 1,3 miljoen bezoekers over de vloer en daarmee is het een van de meest bezochte musea van de Verenigde Staten. De collectie bestaat uit voorwerpen uit de 8e tot en met de 21e eeuw, van tekeningen tot schilderwerken, manuscripten, sculpturen en foto’s.

Gallerie degli Uffizi, Firenze
Het Uffizi – dat lange tijd in het bezit was van de Medici-familie – is één van de belangrijkste musea ter wereld. Enkele hoogtepunten zijn onder meer de Geboorte van Venus van Sandro Botticelli en de Laocoöngroep.

MASP, São Paulo
Om het Museu de Arte de Sao Paulo (afgekort MASP) te ontwerpen, werd beroep gedaan op architecte Lina Bo Bardi. Alleen het gebouw an sich is al een kunstwerk: het lijkt net een grote box van glas en beton die meters boven de grond zweeft, ‘hangend’ aan vier gigantische rode poten.

Museo Nacional de Antropología, Mexico City
Het museum is volledig gewijd aan de pre-Spaanse geschiedenis van het land. Het bestaat uit maar liefst 23 zalen, waar je verschillende archeologische topstukken vindt zoals de Azteekse kalendersteen.

Lees ook:
Het is je moeder: de mooiste verhalen over moeders
Het is je moeder: Franka Treur, Tommy Wieringa e.a.

Scroll naar top