33 symptomen van de overgang en ons verhaal

symptomen van de overgang

Wat zijn symptomen van de overgang? Want vrouwen rond de 45 jaar hebben opeens allerlei vage klachten en vragen zich af: ben ik soms in de overgang? Daarom een lijst met 33 symptomen van de overgang. En het verhaal over hoe het bij ons begon.

Vrouwen in de overgang klagen dat ze vaak moe zijn. Ze hebben meer behoefte aan tijd voor zichzelf en rommelen een beetje met hun ongesteldheid. Allerlei klachten hebben ze en ze zitten niet lekker in hun vel. Veel vrouwen hebben naast die moeheid ook ineens nieuwe, vage klachten die niet meer weggaan.

Broze nagels, dunner haar

Toen wij in de overgang kwamen merkten we bijvoorbeeld dat onze nagels niet meer zijn dan ze ooit waren geweest. Ze waren broos, braken snel en leken wel dunner. Ook hadden we indruk dat ons haar dunner werd. Of nee, het was ook echt dunner.

Droge huid

En ja hoor: ons vel werd slapper en rimpeliger. Onze huid werd droger. Ook nieuw destijds: pijn in onze kniegewrichten, zelfs wanneer we fietsten. Bovendien kregen we slechtere ogen. Dat ging echt hard. We hebben inmiddels allebei een leesbril.

“We waren onhebbelijke schepsels geworden”

Concentratieproblemen

Lange autoritten, waar we vroeger onze hand niet voor omdraaiden, waren ineens doodvermoeiend. Concentratie werd ook een dingetje, eh… een ding!. Regelmatig dachten we: wat ging ik ook alweer doen?

Overgevoeligheid

Teksten uit ons hoofd leren… dat was ook zoiets. Dat ging altijd moeiteloos, nu was het echt blokken. Het leek ook wel alsof alles veel harder binnenkwam. Een soort overgevoeligheid voor omgevingsgeluiden. Voor prikkels. En we waren vaak boos! Om niks, uit het niets. Niet te doen. Daar waren we dan weer geïrriteerd en gefrustreerd over.

Melancholie

Het leek wel alsof we anderen steeds minder dulden. Ook de melancholie was stilletjes ons leven binnengeslopen. We waren eigenlijk best onhebbelijke schepsels geworden. Alleen met elkaar konden we nog overweg. Omdat we alles samen deelden. Daardoor vonden we de herkenning waar we beiden zo naarstig naar op zoek waren geweest.

“Vooral de emotionele schommelingen zijn zwaar”

Beginnende overgang

Herkenbaar? Er is dan niets mis met je, je zit gewoon in de beginnende overgang. Een therapie of aan je geestelijke of lichamelijke gezondheid twijfelen is echt niet nodig. Maar je moet wél weten wat er aan de hand is: je gaat immers naar een andere fase. De overgangsklachten kunnen al vanaf je vijfenveertigste beginnen. Soms zelfs eerder.

Advies>>
Doe een FSH-overgangstest (binnenkort beschikbaar in onze webshop) of doe onze online overgangstest om uit te vinden welke klachten overgangsgerelateerd zijn.

Emotionele schommelingen

Je merkt bijvoorbeeld dat je emotioneel begint te wankelen. Maar je denkt: ik ben nog zo jong en ik word nog ongesteld. Dus je wijt al die lichamelijke kwaaltjes en emotionele schommelingen niet aan de overgang. Maar ondertussen zit het je wel in de weg. Vooral de emotionele schommelingen kunnen echt zwaar worden.

Symptomen van overgang

Vrouwen rond de vijfenveertig die zich niet goed voelen of vage kwaaltjes hebben, moeten zich afvragen of ze in de overgang zijn. Daarom vind je hieronder een lijst met 33 symptomen van de overgang:

Symptomen van de overgang

1. Altijd moe, lusteloos
2. Stemmingswisselingen
3. Depressieve gevoelens/somberheid
4. Kort lontje
5. Stressgevoelig
6. Gejaagd gevoel/nervositeit
7. Hartkloppingen
8. Benauwdheid, kortademigheid
9. Duizelig
10. Rusteloze benen in de nacht
11. Onzekerheid/angst/paniekaanvallen
12. Vergeetachtigheid
13. Concentratieproblemen
14. Moeilijk op woorden komen
15. Onhandig/stoten
16. Vaginale droogheid: pijn bij vrijen, na vrijen, na het fietsen
      (tip: bekijk de producten in onze webshop die je kunnen helpen)
17. Vaginale infecties
18. Onregelmatige menstruatie
19. Hevig bloedverlies tijdens menstruatie
20. Pijnlijke borsten
21. Verminderd libido
22. Urineverlies
23. Pijnlijke gewrichten
24. Overbeharing
25. Droge, schilferige huid
26. Dunner en brozer haar
27. Broze nagels
28. Gevoeligheid voor licht en geluid
29. Hoofdpijn
30. Gewichtstoename
31. Slaapstoornissen
32. Verandering lichaamsgeur
33. Misselijkheid

Ben je in de overgang of niet?

Vermoed je dat je in de overgang bent, maar weet je het niet zeker? Je menstruatiecyclus bijhouden kan helpen om het vast te stellen. Daar heb je tegenwoordig ook apps voor, zoals:

• Menopause view (Apple store, Engels)
• Menopauze – Visuele e-Gids (Android, Nederlands)
• Menofood (Apple store, Nederlands)

Ook kun je een menopauzetest doen, binnenkort te verkrijgen in onze webshop. De test, die het gehalte van het hormoon FSH in je urine meet, is voor 99 procent betrouwbaar.

Lees ook: De drie fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier
Lees ook: Vroeg in de overgang? Hormoontherapie kan bescherming bieden
Lees ook: Waar kun je terecht met overgangsklachten?
Lees ook: Ben ik in de overgang of niet?

Bekijk ook: I’M Vlog: Beauty & de overgang

Scroll naar top