‘Mijn social media detox levert rust, focus én tijd op!’

Joyce van Ombergen-Jong Overgang nieuwe levensfase

Joyce van Ombergen-Jong is vijftig, coach en woont met haar gezin in Zuid-Spanje. En ze is in de overgang. Privé en via haar werk komt ze veel in contact met andere vrouwen in de overgang. In deze column vertelt ze over haar social media detox.

‘Hoe gaat het met je? Je houdt toch een social media detox?’, vraagt de jonge ondernemer lachend bij wie ik ben binnengelopen om iets te vragen. Het klopt, sinds een paar dagen gebruik ik geen Instagram, Facebook en LinkedIn meer. Whatsapp nog slechts een keer per dag.

Face-to-facegesprek

‘Het gaat eigenlijk best goed, al loop ik wel tegen wat uitdagingen aan’, antwoord ik in alle eerlijkheid. ‘Mijn kinderen zijn sinds kort allebei het huis uit en ik communiceer veel met ze via Whatsapp. Toch wel een dingetje’, lach ik. Hij vertelt dat hij serieus overwogen heeft met mij mee te doen, maar het toch te lastig vindt. Als ik even later de zaak verlaat wenst hij me succes en zijn we het eens dat zo’n face-to-facegesprek natuurlijk altijd nog het leukste is.

Impact social media detox

Onderweg naar kantoor denk ik na over de verdere impact van mijn social media detox. Wat mij opvalt is dat Whatsapp echt een belangrijk onderdeel van mijn dagelijks leven is geworden. Ik app de hele dag door met mijn teamleden, een aantal van mijn klanten, mijn kinderen en familie en vrienden.

“Bewust zijn van je gewoontes is een eerste belangrijke stap”

Focus op boek en studie

Instagram en Facebook mis ik niet echt en ik weet wel waarom. Al die verhalen van andere mensen zijn leuk om te volgen, maar leiden ook enorm af. Ongemerkt gaat daardoor veel tijd verloren. Aangezien ik op dit moment een boek schrijf en met een studie bezig ben – naast allerlei andere werkzaamheden – kan ik wel wat focus gebruiken.

LinkedIn ander verhaal

De detox heeft dus meteen al een positief effect. LinkedIn is een ander verhaal. Via dat kanaal lees ik vaak interessante artikelen die mij informeren en inspireren. Mijn eigen schrijfsels plaats ik normaal gesproken op alle social mediakanalen. En deze maand dus alleen op mijn eigen website. Hierdoor krijg ik natuurlijk minder reacties, wat voor mijn ego een goede test is. Kan ik zonder al die likes?

Apps van telefoon verwijderen

De eerste test kwam trouwens meteen toen ik mijn voornemen om een social media detox te houden aankondigde en daarna meteen alle apps van mijn telefoon verwijderde. Ik had dus geen idee of en hoe er gereageerd was.

Jongeren inspireren voor social media detox

Ik was nieuwsgierig maar bedwong de neiging om toch even te kijken. Later blijkt dat ik in ieder geval één persoon heb geïnspireerd. Een van mijn collega’s laat me namelijk weten dat een student die ik heb begeleid, op Instagram heeft aangegeven met mij mee te gaan doen. Jongeren tot zoiets inspireren maakt me blij. Want zeg nou eerlijk hoe groot is de kans dat een jonge knul het voorbeeld volgt van een vrouw van middelbare leeftijd? Niet heel groot toch?

Telefoongebruik jeugd

Ik merk trouwens dat veel van mijn leeftijdsgenoten hun zorg uitspreken over het telefoongebruik van “de jeugd” en tegelijkertijd zelf behoorlijk vergroeid zijn met hun mobiel. Volgens mij heeft het alles te maken met bewustzijn en gewoontes. Op het moment dat je je bewust bent van de gewoonte om je mobiel te pakken, is de belangrijkste stap gezet.

Meer rust en focus

Daarna vergt het doorzettingsvermogen om hem ook daadwerkelijk met rust te laten. Het mooie is dat het vervolgens andersom werkt, je mobiel laat jou met rust! Uit eigen ervaring kan ik na een paar dagen al zeggen dat het in ieder geval meer rust en focus oplevert. Plus tijd! Tijd die ik kan gebruiken om de dingen die ik echt belangrijk vind te kunnen doen. Ik hou dus nog wel even vol. Fijne dagen gewenst, alvast een gelukking nieuwjaar en tot volgend jaar!

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joyce van Ombergen-Jong

Joyce coacht vanuit Málaga jongeren en hun ouders bij studiekeuze en stress. Zij heeft coachingsprogramma’s ontwikkeld waarmee ze jongeren helpt hun eigen keuzes te maken en te ontdekken waar ze écht blij van worden. Ouders helpt ze bij het zo ontspannen mogelijk begeleiden van hun kinderen bij studie en stress. De programma’s zijn online te volgen; daarnaast werkt Joyce veel via Skype. Verder schrijft ze regelmatig over onderwerpen die haar bezighouden en raken in de wereld om haar heen.

Meer informatie: yourjourney.academy

[/services][/services_wrap]

Meer columns van Joyce:
‘De overgang is als hier en daar een huilbui’
‘Past de wondere wereld van online ondernemen bij jou?’
‘Waarom eitjes én zorghormonen opraken tijdens de overgang’
‘De overgang is een taboe en niet echt eh… hip’
‘Herintredende moeders weten hoe leiding te geven’
‘De overgang als nieuwe levensfase: alles kan weer!’

Scroll naar top