Seksuele beleving verandert tijdens de overgang

Vaak komen wij met vrouwen in aanraking die weinig weten van hun lichaam en al helemaal niets van hun seksualiteit. Op dit vlak is volgens ons echt een wereld te winnen. En nu in de overgang toch veel verandert, zoals de seksuele beleving, is dit misschien juist wel het juiste moment, toch?

Vrouwen moeten beter weten wat er gebeurt met hun lichaam en geest, zeker in deze fase. Als vrouw moet je je vooral realiseren dat je niet alles hoeft te accepteren. En ook zeker niet te lang met je klachten blijven rondlopen. Het is dus belangrijk dat je je eigen lijf kent en begrijpt. En dat je weet dat je lijf en je hoofd elkaar beïnvloeden. Verder helpt het als je beseft dat tijdens de overgang je seksuele beleving kan veranderen.

Atrofie

Naast dat het normaal aanwezige vaginale vocht afneemt, zijn er meer veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden. Zo kunnen de schaamlippen en vagina ‘atrofisch’ worden. Dit betekent dat de vaginawand dunner wordt door de verminderde hoeveelheid oestrogeen, en ook minder flexibel en elastisch.

Vaginale infecties

De clitoris wordt gevoeliger. Dit komt doordat het vetweefsel, dat om de clitoris heen zit, dunner wordt. Er kunnen ook wat makkelijker vaginale infecties ontstaan zoals jeuk, ontsteking en witte vloed. Tot aan de menopauze zorgt de pH-waarde van de vagina dat microben zich niet kunnen vermeerderen. De daling van de oestrogenen na de overgang vermindert echter deze zuurgraad, met als gevolg dat vaginale infecties sneller ontstaan.

Verminderd oestrogeengehalte

Door het verminderde oestrogeengehalte wordt de binnenbekleding van de vagina gedurende de overgang kwetsbaarder. Je merkt dat ook bij fietsen of paardrijden, of bij het dragen van strakke kleding. Het zit niet meer zo lekker.

Minder intens orgasme

Een orgasme kan als minder intens en explosief worden ervaren, omdat de stuwing en de samentrekkingen die vanuit de geslachtsorganen door het lichaam golven minder hevig en langdurig zijn. Het testosteronniveau speelt hierbij een belangrijke rol. Ook voor vrouwen is dit hormoon van groot belang bij het orgasme.

Acne en overbeharing

In de overgangsjaren ontstaat er een andere verhouding tussen het dalend oestrogeen en het aanwezige testosteron. Testosteron wordt, óók na de menopauze, aangemaakt in de eierstokken en de bijnieren. Sommige vrouwen ontwikkelen in de overgang een hogere testosteronspiegel, wat kan zorgen voor acne of overbeharing.

Te laag testosteronniveau

Bij een te laag testosteronniveau ben je vermoeid en voel je je futloos. Ben je niet vooruit te branden? Zijn je orgasmes minder intens of blijven ze zelfs uit? Of heb je nauwelijks meer zin in seks? Dan is het raadzaam naar je huisarts te gaan voor verder onderzoek. Of raadpleeg een overgangsconsulente. Bij een te laag testosteronniveau kun je worden doorverwezen naar een gespecialiseerd arts voor behandeling.

Lees ook:

21 overgangsklachten: van broze nagels tot gebroken nachten

Doe mee met onderzoek naar overgangsapp

1 reactie op “Seksuele beleving verandert tijdens de overgang”

  1. Belinda Willekes

    Hallooo

    Ik vrouw van 52 last van geuren vreselijk migraine gehad in de overgang…nu een geur ontwikkeld die ik zelf niet ruik maar die echt iedereen om mij heen heerlijk vindt en ik er zelf geen last van heb..

    Mag ik er een flesje naar jullie opsturen?

    Liefs Belinda Willekes Bo happyangel gypsy.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top