Relatietherapie: Er zitten twee kleuters op de bank

Edith Hubers langdurige relatie

Als een relatie op slot zit, kun je elkaar hieruit bevrijden door mechanismen los te laten die je al hebt ontwikkeld in je kindertijd. Relatietherapeut Edith Hubers laat zien hoe deze mechanismen tot stand komen en hoe je samen kunt veranderen.

Bijna altijd komt er een punt in een traject relatietherapie met een koppel dat ik zeg: ‘En nu zitten er twee kleuters op de bank.’ Niet omdat wat er gebeurt af te doen als kinderachtig of onvolwassen, maar om te laten zien dat op dát moment de dynamiek gelijke trekken vertoont als die tussen twee gekwetste kinderen.

Liefdesstroom

Soms vechten de kleuters, soms trekken ze zich terug en soms zijn ze volledig in paniek en klampen ze zich vast. Altijd heeft het iets pijnlijks omdat ze een liefdesstroom in de weg zitten.

Ooit verliefd geweest

Op een bepaalde laag is er altijd liefde tussen twee mensen die ooit verliefd op elkaar zijn geweest. Ik stel dit altijd voor als twee zielen die onbegrensd van elkaar houden, elkaar gunnen, met elkaar vieren en het leven dansen. Die laag is eigenlijk heel vaak weer aan te raken.

“Erken wat je eigen gekwetste kleuter gemist heeft”

Twijfelen aan de liefde

Maar dan ontmoet je ook de pijn van het niet lukken daar te blijven. De pijn van de angst, de verwarring, de verstrikkingen. We zijn namelijk niet vrij. We zitten vast aan anderen. Aan verplichtingen, dromen en verwachtingen. En dat maakt dat we de ander ook niet altijd vrij kunnen ontmoeten. We gaan twijfelen aan elkaars liefde en oprechte bedoelingen. We gaan interpreteren en kunnen moeilijk verdragen dat onze verlangens soms niet hetzelfde zijn.

Omgaan met pijn en teleurstellingen

Het is dan bepalend hoeveel bewustzijn we hebben over hoe we als kind hebben geleerd met pijn en teleurstellingen om te gaan. Want die mechanismen zetten we steeds in als we teleurstellingen en pijn in de liefde ervaren. En waren deze mechanismen vroeger onze redding, in ons volwassen leven zijn ze juist vaak de ondergang van onze liefde.

Jezelf bevrijden

Dat is ook zo mooi van een relatie. Dat je je aan elkaar kunt bevrijden van in de weg zittende mechanismen. Die bevrijding bereik je als je onder ogen komt welke mechanismen je hebt ontwikkeld, uit zelfbehoud in tijden dat het belangrijk was. Maar dat je nu beseft dat deze mechanismen je in de weg zitten om vrij te zijn. Niet alleen in de liefde, maar in je hele leven.

Pijn toelaten

Geen eenvoudige route. Omdat het van je vraagt de pijn opnieuw toe te laten. Het vergt tevens oefening op momenten dat je in je mechanismen zit. Je moet dan iets anders doen dan wat je ooit had bedacht dat het de beste oplossing was.

Gekwetste kleuter op schoot

Het is de weg naar bevrijding door je eigen gekwetste kleuter op schoot te nemen. Te erkennen wat deze gemist heeft. Te zien wat het heeft ingezet om zo weinig mogelijk te lijden. Te erkennen dat dát toen was en nu niet meer nodig is. Te zeggen dat het niet meer hoeft omdat je voor jezelf gaat zorgen. Zodat je vrij bent uit te reiken naar je geliefde, Of te gaan als dat nodig is.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Edith Hubers

In haar yurt in Amsterdam aan de Amstel begeleidt Edith met passie mensen op het gebied van de liefde, relaties, mannen en vrouwen, seksualiteit, intimiteit, rouw- en traumaverwerking.

Na haar opleiding tot dramatherapeut was ze jarenlang betrokken bij een centrum voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Zij ontwikkelde zich als relatietherapeut en traumatherapeut, onder meer door het volgen van studies en opleidingen op het gebied van relatietherapie, EMDR, schematherapie, geweldloze communicatie, systemisch werk, familieopstellingen, teamcoaching, mindfulness en meditatie.

In 1999 startte zij Senang. ‘Waar het mij om gaat is dat er ruimte ontstaat en dat binnen deze ruimte mensen zichzelf én de ander kunnen ontmoeten met alles wat er is.’

Meer informatie: senang.nl[/services][/services_wrap]

Lees ook: Zit de liefde in je relatie even op slot? Train je gedachten!
Lees ook: Lisette Thooft: ‘Ik wil een H-relatie, geen A-relatie’
Lees ook: Hoe kom je als 40+ vrouw aan een leuke relatie?
Lees ook: Reader Joke Metselaar over wensen uiten in relaties
Lees ook: Waarom is het soms zo moeilijk een relatie vol te houden?
Lees ook: Een liefdesrelaties werkt beter als je de ander accepteert hoe hij is

Scroll naar top