Geef je relatie juist nu een boost #corona

Edith Hubers relatietherapeut

Veel relaties staan tijdens deze coronatijd flink onder druk. Het is ook veel: zelf thuis werken, de kinderen lesgeven en alle ‘normale’ huishoudelijke taken. Volgens relatietherapeut Edith Hubers vraagt deze tijd om het stellen van prioriteiten. ‘Stel jezelf eens de vraag wie je wilt zijn deze periode.’

Het geen ruimte hebben is voor het merendeel van de stellen die ik momenteel online begeleid het grootste probleem. Geliefden zitten op elkaars lip en vaak springen er een paar kinderen rond die aandacht en thuisonderwijs nodig hebben. Je steeds weer opnieuw verhouden naar dat wat er nu gaande is in de wereld vraagt tevens veel energie. Bovendien brengt het allerlei gevoelens met zich mee.

Voorrang eisen

Er is geploeter en geredder. Eigenlijk iets willen doen maar dat niet kunnen omdat andere dingen om voorrang eisen. Niets is zo funest voor het humeur. ‘Kan het anders?’, vraag ik ze dan. ‘Ja, nou, nee…’, antwoorden ze dan meestal bedremmeld.

Aandacht erbij houden

Vaak kan het wel anders. Of beter gezegd: moet het gewoon anders. Je kunt namelijk niet twee of drie kinderen thuisonderwijs geven en vanuit huis een volledige baan invullen. En ondertussen ook nog eens geen eigen plek in huis hebben. Dat gaat eenvoudigweg niet. Dan ben je continu aan het schakelen en nergens echt met je aandacht bij. Ergens moet de ruimte vandaan komen.

Minder schuldgevoel

Wat ik zie is dat partners vanuit schuldgevoel niet willen kijken wat de ander inbrengt en opvangt in deze situatie. Zo maakt de ene partner hetgeen de andere partner allemaal doet in huis kleiner om zelf minder schuldgevoel te hebben.

Cadeautjes uitpakken

Terwijl de realiteit is dat de partners vaak allebei heel hard werken en redderen. Maar hiervoor van elkaar nooit de credits krijgen omdat het altijd wordt afgewogen tegen wat de ander inbrengt. En dat is zonde! ‘Jullie geven elkaar voortdurend cadeautjes maar pakken ze niet uit. In plaats daarvan doen jullie een wedstrijdje wie de meeste cadeautjes geeft…’

Prioriteiten stellen

Deze tijd vraagt om het stellen van prioriteiten. Stel eerst jezelf eens de vraag wie je wilt zijn deze periode. Als partner, als ouder en voor het geheel? En wat heb je nodig om te kunnen zijn wie je wilt zijn? Wat is er dan nodig?

Met partner om tafel

Als je vervolgens vanuit deze vragen samen met je partner om tafel gaat zitten volgt een gesprek. Wat is er nodig? Wat en waar wil ik geven? Wat heb ik nodig? Wat heb jij nodig? Hoe kunnen we ruimte maken? Kun jij mij dat geven? Wauw, dank je wel!

Toelaten en loslaten

Het vraagt ook om te rouwen over wat er niet kan tijdens deze coronatijd. En daarover eerlijk zijn tegen jezelf en tegen je naasten. En misschien ook tegen je werkgever. Samen toelaten en loslaten. Loslaten gaat veel makkelijker als het offer wat je brengt wordt gezien. En als je weet waar je het voor doet. Dan is het niet een “via achterdeurtjes” proberen te krijgen wat je nodig hebt, maar elkaar iets echt gunnen. Elkaar iets geven en ook daadwerkelijk ontvangen.

Relatie verdiepen

Het is een intense tijd met veel leed en uitdagingen. Maar daarnaast is het ook een tijd om weer eens echt naar elkaar te kijken. Om voor elkaar te zorgen, lief te hebben en elkaar te eren voor wie de ander is.  Dit verdiept je relatie!

Met liefde en aandacht

Het is heel vervullend als je alles wat je doet met liefde en aandacht doet. Hoe klein ook. 
Deze eenvoud is als een medicijn, heling voor de ziel én voor de relatie.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Edith Hubers

In haar yurt in Amsterdam aan de Amstel begeleidt Edith met passie mensen op het gebied van de liefde, relaties, mannen en vrouwen, seksualiteit, intimiteit, rouw- en traumaverwerking.

Na haar opleiding tot dramatherapeut was ze jarenlang betrokken bij een centrum voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Zij ontwikkelde zich als relatietherapeut en traumatherapeut, onder meer door het volgen van studies en opleidingen op het gebied van relatietherapie, EMDR, schematherapie, geweldloze communicatie, systemisch werk, familieopstellingen, teamcoaching, mindfulness en meditatie.

In 1999 startte zij Senang. ‘Waar het mij om gaat is dat er ruimte ontstaat en dat binnen deze ruimte mensen zichzelf én de ander kunnen ontmoeten met alles wat er is.’

 

Meer informatie: senang.nl[/services][/services_wrap]

 

Lees ook:

‘Buiging voor stellen met een lange relatie’

 

 

Scroll naar top