Reader Joke Metselaar over psychische vererving

Adinna (47) trekt zich alles aan. In haar hoofd is het altijd een chaos, vol met rondtollende en angstige gedachten. Haar gevoelens van verdriet en onmacht blijken van een verre grootmoeder te komen en is van generatie op generatie doorgegeven.

De eerste zinnen die ik hoor als ik Adinna ga readen zijn: Mag ik er wel zijn? En: als anderen mij maar okay vinden. Als ze mij vervolgens vraagt naar haar levensopdracht, naar wat ze hier in godsnaam te doen heeft, zie ik een lichtschicht door haar lichaam gaan. Ze mag steeds meer bij zichzelf komen. Zo ver komen dat ze haar eigen wijsheid gaat leven. Wat een mooie opdracht heeft ze. Ze mag steeds meer zijn wie ze echt is.

Beelden in sepia

Vervolgens zie ik een oceaan vol emoties waarin ze bijna verdrinkt. En zo zichzelf afhankelijk maakt van de buitenwereld. We gaan dieper kijken… Beelden in sepia komen op mijn netvlies. Ze komen dus niet uit haar leven. Haar angst en onzekerheid is via de moederlijn doorgegeven. In dezelfde lijn: eenzaamheid, misbruik, wanhoop. Uit de clan gestoten zijn. In eenzaamheid overleven.

”Haar verre grootmoeder was bang en vol schaamte”

Trauma grootmoeder

Het verdrongen trauma van een verre grootmoeder is in haar cellen terechtgekomen en van generatie op generatie doorgegeven. Vanuit overleven was die voormoeder als een roofdier geworden. Daardoor had ze katachtig gedrag aangeleerd. Ik zie nagels die uitgeslagen worden. Grootmama kon zelfs doden om te overleven.

Agressief gedrag

Adinna kijkt me verbaasd aan. Ze had haar eigen agressieve gedrag nooit goed begrepen. Daar was eigenlijk nooit aanleiding voor. Ze had hele lieve ouders, een fijn gezin en goede vrienden.

Schaamte over misbruik

Haar verre grootmoeder was bang en vol schaamte. Ze had zich teruggetrokken in eenzaamheid. Omdat ze haar misbruik niet durfde te vertellen, uit trots en schaamte. En ook om anderen geen pijn te doen. Maar zo bleven die gevoelens levend in haar, onverwerkt. Ze durfde niet klein te zijn. De
voormoeder had zelfs gemoord in haar onverwerkte haat en razernij.

“Wat onverwerkt blijft, wordt doorgegeven”

Onverwerkte trauma’s

Trauma’s kunnen zo heftig zijn dat ze in het onderbewustzijn blijven. En niet naar het bewustzijn komen om verwerkt te worden. En wat onverwerkt blijft, wordt doorgegeven aan iemand uit de volgende generatie.

Tweede Wereldoorlog

Het meest duidelijke voorbeeld daarvan kennen we bij tweedegeneratieslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Kinderen van mensen die de concentratiekampen hebben overleefd. Kinderen van mensen uit het verzet. Kinderen van militairen die op wrede missies zijn geweest. Generaties lang gaan angsten, agressie, gevoelens te moeten vluchten of altijd extreem alert te moeten zijn over van ouder op kind, van ouder op kind, van ouder op kind.

Energie terug laten stromen

We gaan gezamenlijk de stilte in om de energie die niet bij Adinna hoort te laten terugstromen. Terug te geven naar waar die thuishoort. Ook doen we in een latere sessie oefeningen om de gevoelens van verdriet en onmacht toe te staan en om haar ongecontroleerde agressie te kanaliseren. Verder werken we met succes aan haar altijd aanwezige gevoel te moeten overleven, hard te moeten vechten.

Fijne eigenschappen

Ieder mens heeft naast een flinke hoeveelheid “huiswerk” ook fijne eigenschappen meegekregen. Gratis en voor niks. Het is als reader heerlijk die te mogen lezen. En voor de cliënt stimulerend om die eigenschappen bewust in te zetten. Als we haar voor- en achternaam readen is dat in het geval van Adinna: oude wijsheid, een innerlijk weten en andere mensen helder kunnen zien in wie ze echt zijn. Ook is ze creatief, iets waar ze tot nu toe geen gebruik van heeft gemaakt. Bovendien is ze heel goed in oplossingsgericht denken.

De naam Adinna is gefingeerd.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joke Metselaar

Joke Metselaar is intuïtief coach en reader. Tijdens de sessies maakt ze gebruik van verschillende technieken. Bij elke situatie past een andere. Een reading laat het licht schijnen op onbewuste drijfveren. Familieopstellingen zorgen voor een hele directe connectie met het voelen en met het helende veld. Joke heeft een praktijk in Amsterdam en in Deventer. Ook geeft zij telefonische sessies. Met regelmaat publiceert zij haar ervaringen en inzichten op isamedina.com.

Meer informatie: jokemetselaar.nl

[/services][/services_wrap]

Lees ook: Reader Joke Metselaar over het verbeteren van werkrelaties
Lees ook: Reader Joke Metselaar over wensen uiten in relaties
Lees ook: Reader Joke Metselaar over de relatie met je innerlijke man en vrouw
Lees ook: Reader Joke Metselaar over invloed op je werkrelaties

Scroll naar top