Reader Joke Metselaar over wensen uiten in relaties

Na een aantal stukgelopen relaties heeft Betty (45) weer een nieuwe liefde. Omdat zij niet heeft geleerd haar verlangens kenbaar te maken aan een partner past zij zich altijd aan. Totdat ze ontploft. Ze heeft het stuur van haar leven uit handen gegeven.

Wat ik in mijn jaren als reader veelvuldig tegenkom is dat er een groot verschil kan zijn tussen hoe mensen zich uiten naar de buitenwereld en hoe mensen zich van binnen voelen. Iemand kan heel zelfverzekerd lijken en van binnen enorm onzeker zijn. Ook het omgekeerde komt veel voor: van binnen zeker en helder en in de persoonlijkheid onzeker. Zoals in de onderstaande sessie.

De ware Jacob

Alwéér heeft ze de ware ontmoet. Een huwelijk en twee mislukte relaties verder wil Betty het nu goed aanpakken. Deze keer loopt het niet mis, zegt ze stellig. Waarom begint het altijd zo fantastisch en eindigt het elke keer in een teleurstelling?

“Bij haar innerlijk hoort een gelijkwaardige relatie”

Onvoorspelbare ouders

De reading laat een duidelijke regelmaat zien in het verloop van haar relaties. Bij Betty is het verschil enorm groot tussen hoe ze zich naar buiten uit en wie ze van binnen is. Als jong meisje kreeg ze het meeste voor elkaar als ze lief was en zich afhankelijk opstelde. Omdat haar ouders onvoorspelbaar waren stond ze altijd op scherp.

Verbinding voelen

Ze heeft geleerd mensen feilloos aan te voelen en zonder woorden tegemoet te komen. Zich aanpassen bracht vroeger meer op dan naar haar innerlijke stem luisteren. Door haar onzekere, timide buitenkant trekt ze mensen aan die graag de leiding nemen. In eerste instantie vindt ze dat prima. Zich in verbinding voelen met de ander is belangrijker dan haar eigen wensen volgen.

Over grenzen heen laten gaan

Innerlijk weet ze precies wat ze wil. Ze heeft alleen nooit geleerd dat naar buiten te brengen. Ze laat zo lang over haar grenzen heengaan totdat zij zich verstikt voelt en zich met haar rug tegen de muur voelt staan. Haar vorige partners waren zich daarvan waarschijnlijk niet eens bewust. Ze maakte immers haar ongenoegen niet duidelijk. Tot de explosie kwam.

In volwassen relaties gaat het altijd over balans in geven en nemen, gezien worden en de juiste plaats innemen als partner, moeder, vader, dochter of zoon.

Onzeker voorkomen

Betty trekt door haar zachte, onzekere voorkomen mensen aan die niet bij haar heldere sterke innerlijk horen. Ook hoopt ze dat mensen ongevraagd rekening houden met haar wensen. Door dit gedrag neemt ze haar eigen ruimte niet in, laat ze zich niet zien. En trekt ze vanuit haar persoonlijkheid mensen aan die veel ruimte innemen en over grenzen gaan. Terwijl bij haar innerlijk een gelijkwaardige relatie hoort.

Neutraal uitspreken van verlangens

Allereerst oefenen we op het neutraal uitspreken van haar verlangens. Nu is ze vaak geïrriteerd en bozig omdat haar ongevraagde wensen niet ingevuld worden en ze zich constant inhoudt. Ook lijkt het Betty van minder waarde als ze eerst moet vragen of hij de vuilnis ook deze donderdag avond wil buitenzetten. Dat moet hij toch weten intussen?

Geen verwijtende sfeer

Hoewel Betty al wat verder in deze nieuwe relatie zit, gaat ze alsnog duidelijk maken wat voor haar belangrijk is. Hoe ze wil leven in relatie tot alles waar zij zich fijn bij voelt: haar kinderen, familie, vrienden, werk, vakanties en sporten. Dan kan ze haar behoeften uitspreken en haar nieuwe partner laten weten wat zij graag wil. Het is natuurlijk belangrijk dat niet in een verwijtende sfeer te doen. Wat lastig voor haar is omdat ze zich al heel lang in een patroon bevindt van accepteren en inhouden tot ze ontploft.

Leven in eigen hand nemen

Er is ook in deze nieuwe relatie al irritatie opgebouwd. Haar denken is al een geheel eigen koers gaan varen en is onbewust van alles gaan invullen. Ze heeft al voor een deel haar stuur over haar eigen leven uit handen gegeven. Het is nu van belang dat weer vanuit liefde voor zichzelf in eigen hand te nemen.

Hoe het verder ging

Elke avond liet Betty de dag in haar gedachten voorbijkomen. Zo ervoer ze op welke momenten ze weer tegen haar zin was meegegaan in de mening van haar nieuwe liefde. Bovendien kreeg ze meer inzicht in haar eigen handelen. Ze werd alerter. Door vervolgens te bedenken wat ze had willen zeggen en dat in gedachten te doen, heeft ze de relatie ten goede kunnen keren.

De naam Betty is gefingeerd.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joke Metselaar

Joke Metselaar is intuïtief coach en reader. Tijdens de sessies maakt ze gebruik van verschillende technieken. Bij elke situatie past een andere. Een reading laat het licht schijnen op onbewuste drijfveren. Familieopstellingen zorgen voor een hele directe connectie met het voelen en met het helende veld. Joke heeft een praktijk in Amsterdam en in Deventer. Ook geeft zij telefonische sessies. Met regelmaat publiceert zij haar ervaringen en inzichten op isamedina.com.

Meer informatie: jokemetselaar.nl

[/services][/services_wrap]

Lees ook: Reader Joke Metselaar over de relatie met je innerlijke man en vrouw
Lees ook: Reader Joke Metselaar over invloed op je werkrelaties

Scroll naar top