Wat is de invloed van de overgang op je seksleven?

Overgang seksleven

Bij ongeveer 25 procent van de 50+-vrouwen lijdt hun seksleven onder de overgang! Hoe komt dat? Laten we om het antwoord daarop te vinden eerst eens kijken wat er precies verandert in je lichaam tijdens de overgang. En wat we kunnen doen om eventuele klachten te voorkomen of verlichten.

Zin in seks krijgen is voor veel vrouwen vaak al een complex proces. En al helemaal als ze dan ook nog eens in de overgang zitten. Als er lichamelijk of geestelijk iets uit balans is, heeft dit direct invloed op de zin in seks.

Minder zin in seks

Overgangsklachten als opvliegers en stemmingswisselingen kunnen de seksuele motivatie verlagen. Maar ook nachtelijke zweetaanvallen, die vaak op hun beurt weer slapeloosheid, zenuwachtigheid en een slecht humeur veroorzaken, kunnen voor minder zin in seks zorgen.

Meer behoefte aan intimiteit

Tijdens de overgang kan er sowieso een verandering plaatsvinden in de beleving van de seksualiteit. Dat wat je vroeger heel prettig en spannend vond, gaat je dan tegenstaan. Vaak wordt de behoefte aan seks minder, terwijl de behoefte aan intimiteit blijft of zelfs groter wordt: knuffelen, zoenen en strelen worden belangrijker dan een orgasme krijgen.

Seksleven tijdens overgang anders willen

Na de menopauze, wanneer het lichaam relatief over meer testosteron beschikt, neemt de lust vaak weer toe. Die verandering in seksbeleving tijdens de overgang is dus heel normaal. Maar het kan wel een probleem opleveren in de relatie met je partner. Zijn verwachtingspatroon blijft misschien hetzelfde en dan begrijpt hij misschien niet direct dat jij het seksleven tijdens de overgang liever anders wil.

Niet ongewenst zwanger

Het is dus belangrijk om hier samen over te praten. Het positieve is dat de angst voor een ongewenste zwangerschap definitief wegvalt en voor de meeste vrouwen geldt dat de kinderen wat zelfstandiger zijn of al uitgevlogen, wat betekent dat je meer tijd en oog hebt voor elkaar. En dat de seks dus weer kan opbloeien.

Gevoelsleven van de vrouw verandert

Daarnaast gaat deze fase vaak gepaard met gebeurtenissen die een grote invloed kunnen hebben op het gevoelsleven van de vrouw. De kinderen die onafhankelijk worden. Ouders die ziek of hulpbehoevend zijn of sterven. De partner die nu rond de vijftig is en misschien ook niet de leukste en makkelijkste periode van zijn leven doormaakt. Ook de angst om niet meer sexy of mooi gevonden te worden omdat ze “oud” is, zit diep, en kan het seksleven verstoren. Het omgekeerde komt ook voor: dat een vrouw juist meer zin heeft in seks.

Lees ook:

Wat gebeurt er in je hersenen tijdens de overgang?

Wat is de overgang en andere wetenswaardigheden

33 symptomen van de overgang en ons verhaal

Scroll naar top