‘De overgang als nieuwe levensfase: alles kan weer!’

Joyce van Ombergen-Jong Overgang nieuwe levensfase

Joyce van Ombergen-Jong is vijftig, coach en woont met haar gezin in Zuid-Spanje. En ze is in de overgang. Privé en via haar werk komt ze veel in contact met andere vrouwen in de overgang. Dit keer schrijft ze over de overgang als nieuwe levensfase.

‘Ik hoef alleen mezelf nog maar toestemming te geven.’ Aan het woord is een vriendin. We zijn in gesprek over de tijd en ruimte die is ontstaan nu de kinderen groter zijn. Met die ruimte komt er ook een zee aan mogelijkheden waaruit we kunnen kiezen. Weer gaan studeren, op schildervakantie, een stilteretraite boeken of een eigen bedrijf beginnen. The sky is the limit!

Gezin gaat voor

Toch betekent dat niet automatisch dat we onszelf dat ook allemaal toestaan. Veel moeders zijn gewend het belang van het gezin nét iets belangrijker te vinden dan hun eigenbelang. Een aantal moeders weet eigenlijk helemaal niet meer wat ze zelf wil.

”’Het begint met jezelf toestaan weer zélf te gaan leven’”

Ontdekken wat je zelf wil

Sommigen zijn zelfs zo versmolten met hun kroost dat ze zichzelf als het ware opnieuw moeten uitvinden als de kinderen eenmaal het nest verlaten. De een vindt dat fantastisch, de ander gruwelt al bij het idee. Een groot deel van hun leven werd hun geluk vooral bepaald door de kinderen. Het kan dan een uitdaging zijn te ontdekken wat je zelf nog wil in het leven, waar je blij van wordt.

Leuke moeders

Vriendin en ik zijn die zoektocht al veel eerder begonnen en hebben altijd dingen voor onszelf gedaan en dat maakt dat we leuke moeders zijn. Tenminste dat vinden wij. Toch vinden ook wij het soms nog lastig helemaal voor onszelf te kiezen, vooral als de rest van het gezin daar ‘last’ van kan hebben. Bijvoorbeeld omdat een van de kinderen het niet fijn vindt alleen thuis te zijn. Of omdat ze net een proefwerk- of examenweek hebben en we ze dan graag in de luwte houden qua huishoudelijke taken en wat extra aandacht willen geven.

Goed voor jezelf zorgen

Of manlief moet nét naar het buitenland voor zijn werk. Hoezo zou jij dan iets voor jezelf doen? Jij kan toch wachten? En natuurlijk kun je dat, maar is dat altijd de beste keuze? Want is het niet zo dat als we goed voor onszelf zorgen we beter voor de ander kunnen zorgen? In het vliegtuig krijgen we ten slotte ook het advies eerst zelf het zuurstofmasker op te zetten en dan pas bij de ander.

Keuzes mógen maken

Vriendin en ik praten nog even verder over al die keuzes die we kunnen maken. Het zit hem voor ons vooral in die keuzes mógen maken. Van onszelf welteverstaan. ‘Wat heb je nodig om jezelf toestemming te geven voor die studie?’, vraag ik haar. ‘Dat heb ik zojuist gedaan’, grinnikt ze en heft haar glas. Proost! Waar een goed gesprek tussen vriendinnen al niet goed voor is.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joyce van Ombergen-Jong

Joyce coacht vanuit Málaga jongeren en hun ouders bij studiekeuze en stress. Zij heeft coachingsprogramma’s ontwikkeld waarmee ze jongeren helpt hun eigen keuzes te maken en te ontdekken waar ze écht blij van worden. Ouders helpt ze bij het zo ontspannen mogelijk begeleiden van hun kinderen bij studie en stress. De programma’s zijn online te volgen; daarnaast werkt Joyce veel via Skype. Verder schrijft ze regelmatig over onderwerpen die haar bezighouden en raken in de wereld om haar heen.

Meer informatie: yourjourney.academy

[/services][/services_wrap]

Lees ook: Reader Joke Metselaar over psychische vererving
Lees ook: Wat is het beeld van de vrouw en het vrouw-zijn tegenwoordig? (4)
Lees ook: Hoe zelfvoorzienend leven vrouwen in Nederland? (2)

Scroll naar top