De overgang en mantelzorg, een lastige combinatie

Overgang en mantelzorg

In de overgang zijn en mantelzorg geven. Best een moeilijke combinatie in het al zo drukke leven. Hormoonfactor-trainer Sandra van Leeuwen geeft mantelzorg aan haar beide ouders. Het is dan lastig tijd voor jezelf te hebben. Haar tip is daarom de controle over je agenda terug te krijgen.

Ik loop ’s ochtends, fris gedoucht en aangekleed, om half 8 naar beneden langs het koffiezetapparaat en de fluitketel. Op de automatische piloot zet ik beide aan. Vervolgens ruim ik de vaatwasser leeg, hoewel ik nog steeds niet volledig wakker en afwezig ben. Daarna zorg ik ervoor dat de tafel gereed is voor het ontbijt. Mijn man komt naar beneden en start met de lunchboxen van de kinderen.

Moeder gevallen

Het is kwart over acht als iedereen de deur uitgaat en ik met een zucht van verlichting en dankbaar voor de stilte in huis achter mijn laptop de eerste dingen oppak. In de loop van de ochtend word ik enigszins paniekerig gebeld door het het verpleeghuis waar mijn moeder sinds twee jaar woont. Ze is gevallen. Verschillende medebewoners hebben gegild en gehuild, net als de begeleider die aanwezig was op de groep.

Vergevorderd stadium Alzheimer

Mijn moeder heeft sinds een aantal jaar Alzheimer in een vergevorderd stadium en staat wat minder stabiel op haar benen. Wanneer ze haar evenwicht verliest, is ze niet in staat zichzelf te corrigeren of op te vangen. Ze valt dan dus recht naar voren op haar gezicht. Ik word er verdrietig van en voel mij ook opgelucht dat ze niet dood blijkt te zijn. Direct daarop maak ik een inschatting of ik direct in de auto naar het verpleeghuis moet springen. Ik besluit nog even af te wachten en over een uur terug te bellen om de situatie nogmaals te beoordelen.

Gevalletje vergeten gehoorapparaat

Terwijl ik de draad weer oppak, gaat na een uur mijn telefoon. De bezorger van de supermarkt staat bij mijn vader voor de deur, maar hij doet niet open. Ook nu schrik ik. Het zal toch niet? Voor mijn geestesoog zie ik mijn vader in zijn bed liggen, vredig in een eeuwigdurende slaap. Maar nee, nadat ik vastberaden ben blijven bellen, neemt hij op. Een gevalletje vergeten het gehoorapparaat aan te zetten. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar dit is niet de eerste keer. Naast mijn bezorgdheid merk ik een dosis frustratie.

Wisselende emoties

Terwijl de dag vordert, houd ik mij naast het werken bezig met het maken van een voedzame lunch en worden de nodige wassen gedraaid. Herkenbaar? Grote kans dat het antwoord ja is wanneer je een vrouw van 40+ bent met een gezin en ouder wordende ouders. Je beweegt van de ene activiteit naar de andere met steeds wisselende emoties. En dat op één dag!

Proces bewust beleven

Wanneer je dit proces niet bewust beleeft, kan de weegschaal zomaar de verkeerde kant op slaan. De kant waarop de dingen die je doet alleen nog maar energie kosten, alle dagen op elkaar lijken en je als een half aanwezig persoon door de dagen beweegt. Voordat je het in de gaten hebt, beland je in een situatie waarin je de leuke dingen afzegt, omdat je te moe bent en het niet kan opbrengen ’s avonds de deur nog uit te gaan.

Vrouwen in de overgang

De vraag is: kan het ook anders met dezelfde omstandigheden? Ja, dat kan naar mijn idee. Sterker nog, het ‘moet’. Want de generatie vrouwen die nu in de overgang is, heeft toch echt wat extra uitdagingen erbij gekregen.

Helaas geen mantelzorg nodig

Ter vergelijking, de omstandigheden waarin mijn moeder zich bevond op dezelfde leeftijd. In 1995 was zij 46 jaar oud, mijn huidige leeftijd. Mijn zus en ik waren het huis uit en zij werkte met plezier een aantal dagen per week ‘erbij’. Voor zowel haar ouders als schoonouders was (helaas) geen mantelzorg meer nodig in die periode.

Nieuw pad afleggen

Het is natuurlijk geen wedstrijd wie het heftigst ‘lijdt’ onder de overgang, maar het is wel goed je te realiseren dat je als vrouw van 40+ anno nu een nieuw pad aflegt. Er is geen voorbeeld om te volgen en dat is misschien maar goed ook.

Oefening: controle over je agenda terug

Daarom een oefening waar je mogelijk meer controle krijgt over alle onvoorziene omstandigheden. Pak op zondagavond je weekagenda erbij. Zet achter iedere activiteit een plus of een min. Wie of wat geeft energie (+) en wat of wie kost je juist energie (-).

In agenda strepen

Hoe staat jouw balans ervoor? Heeft de mantelzorg en andere zaken meer ruimte in je agenda gekregen dan je hobby of ontspanningsmoment? Wanneer dit laatste het geval is, wil ik je graag uitnodigen te gaan strepen. En dan bedoel ik natuurlijk de activiteiten die je met een min hebt gemarkeerd. Wie of wat mag je loslaten en wat kan door anderen worden opgepakt?

Energiegevers en energievreters

Natuurlijk zijn er altijd dingen die ‘moeten’ gebeuren – dingen waarvan je geen energie krijgt. Het leven kan ook niet een aaneenschakeling zijn van mooie, inspirerende momenten. Maar je kunt er wel voor zorgen dat er naast wat jou energie kost, genoeg energiegevers staan. Het liefst altijd een beetje meer dan de energievreters! Waarom dit belangrijk is? Omdat je dan de taken die energie kosten, geestelijk en fysiek beter aankunt. En daar heeft iedereen in jouw omgeving vroeg of laat profijt van!

Sandra van Leeuwen

Sandra van Leeuwen is trainer Hormoonfactor en gespecialiseerd in de overgang. Als coach begeleidt ze vrouwen naar een gezonde leefstijl in de overgang en helpt ze de hormoonbalans te herstellen. Ze geeft workshops en retreats in Nederland. Sandra vindt het belangrijk zo veel mogelijk vrouwen te inspireren de overgang te zien als een unieke kans voor verdere verdieping en daarnaast fit, gezond én blij oud te worden.

Lees ook: Opvliegers bij mannen, bestaan die?

Scroll naar top