Maak overgang bespreekbaar #Week van de Overgang

Week van de Overgang

Het is de Week van de Overgang. De aandacht ligt dit jaar op de overgang beter bespreekbaar maken en het verbeteren van de zorg en begeleiding zodat vrouwen gezonder ouder worden. Onderaan vind je een lijst van online events deze week.

Hoewel op ons platform veel aandacht schenken aan de overgang en al het andere wat de 40+ vrouw aanspreekt, weten veel vrouwen en zorgprofessionals in Nederland tamelijk weinig over de overgang. Zoals wanneer de overgang begint en wat de symptomen zijn. Maar ook wat de impact is van de overgang op het werk en het leven van vrouwen. Andere vragen zijn: welke risico’s zijn er? En hoe kunnen overgangsklachten worden aangepakt? Met welke behandelingen?

Overgangsklachten behandelen

Vanwege deze kennisachterstand lopen vrouwen tijdens de overgang veel te lang rond met overgangsklachten die hun functioneren belemmeren. Zeker als je beseft dat de meeste klachten gewoon behandeld kunnen worden.

“Spread the word, maak de overgang bespreekbaar door onze artikelen te delen”

Daling oestrogeenproductie

Vrouwen van 45 jaar en ouder zijn (bijna allemaal) in de overgang. Maar een op de vijf heeft geen last, terwijl vier op de vijf vrouwen dus wel last heeft van de (snelle) daling van de oestrogeenproductie. Met als gevolg klachten zoals opvliegers, slecht slapen, pijn in de spieren en gewrichten en stemmingswisselingen. Vrouwen lopen bovendien na de overgang onnodig meer risico op onder meer hart- en vaatziekten en ernstige botontkalking.

Hulp bij overgang

Voor vrouwen is het een verademing te weten dat wat hen ‘overkomt’ gewoon de overgang is. Als ze kennis hebben van deze levensfase kunnen ze zelf stappen ondernemen en de hulp zoeken die ze nodig hebben. Dit kunnen ze krijgen bij een verpleegkundig overgangsconsulente, een gynaecoloog of of via begeleiding of coaching op andere gebieden, zoals op levensstijl.

Overgang op de werkvloer

Aandacht voor de overgang op het werk van vrouwen is ook van groot belang. Dit voorkomt ziekteverzuim bij vrouwen en tast hun werkvermogen dan veel minder aan. Dit blijkt uit onderzoek van netwerkorganisatie OVER! in samenwerking met met dr. Ingrid Pinas. Zij is gynaecoloog en NAMS-gecertificeerd menopauze-specialist.

Twee miljoen vrouwen in de overgang

Op dit moment zijn bijna twee miljoen vrouwen tussen de 40 en 60 jaar in de overgang. Met de vergrijzing stijgt dit aantal alleen maar. De Week van de Overgang roept vrouwen daarom op ervoor uit te komen dat ze in de overgang zijn. Dit als logische stap naar het (h)erkennen van klachten en daarmee vervolgens iets te doen. Ook voor (zorg)professionals geldt dat ze voldoende kennis moeten hebben van deze levensfase, zodat ze vrouwen vanuit hun expertise kunnen ondersteunen of begeleiden.

Overgang bespreekbaar maken

Zoals je wellicht weet is het vanaf het begin van I’M onze bedoeling het taboe rondom de overgang te doorbreken. En jij kunt ons hierbij helpen. Hoe? Door de overgang bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door ons te volgen op Facebook en Instagram en onze berichten te delen met je vrienden. Mis ook geen artikel of vlog van ons meer door je te abonneren op onze nieuwsbrief.

Prettig door de overgang

Want hoe meer vrouwen weten over de overgang, hoe meer vrouwen op een zo prettig mogelijke manier door deze levensfase gaan. Hoe goed is dat? Alvast bedankt voor het bespreekbaar maken van de overgang door ons het volgen, door te delen en door je op ons te abonneren! Spread the word…

Een lijst van activiteiten tijdens de Week van Overgang vind je hier.

Lees ook:
‘Mijn lichaamsgeur verandert door de overgang’
Hormoontherapie bestrijdt ernstige overgangsklachten

Scroll naar top