Overgang als bron van groei

Overgang als bron van groei

Heb je het jezelf wel eens horen zeggen? Ik word nooit zoals mijn ouders en ik ga het allemaal anders doen? Hormoonfactor-trainer Sandra van Leeuwen komt erachter dat ze soms toch echt dezelfde zienswijze en eigenaardigheden heeft als haar ouders. ‘Toch zie ik de overgang als een bron van groei.’

Vroeger had ik een hekel aan de passief, agressieve houding van mijn moeder. Die ze gelukkig niet altijd had. Maar wat schetst mijn verbazing, naarmate ik ouder word en vooral nu in de overgang, betrap ik mezelf erop dat ik er ook een handje van heb!

Tegenzin laten merken

Sinds ik vrouwen begeleid weet ik gelukkig dat ik niet de enige ben. Wij vrouwen hebben er nu eenmaal aanleg voor, zo lijkt. Flexibel en gehoorzaam meebewegen, maar ondertussen je tegenzin laten merken. En juist in de overgang kan het dan al snel tot een enorme uitbarsting komen waarvan je weet (en de ander ook) dat deze totaal niet past bij de gebeurtenis die op dat moment plaatsvindt.

Hoge concentratie hormonen

Waar gaat het mis? Eerst even een technisch verhaal. Tijdens de vruchtbare jaren zijn er verschillende hormonen in hoge concentraties aanwezig, waarvan ik er graag twee voor dit verhaal noem. Oestrogeen en prolactine.

Oestrogeen en prolactine

Oestrogeen zorgt er onder meer voor dat je er als vrouw op je aantrekkelijkst uitziet en maakt je ‘benaderbaar’ voor mannen. Prolactine zorgt er bij vrouwen voor dat je borstvoeding kunt geven en wilt zorgen voor de gezinsleden. Beide hormonen hebben invloed op bepaalde delen in de hersenen die opiumachtige stoffen aanmaken, waardoor we ons prettig voelen in deze zorgende rol. Je zou kunnen zeggen, dat heeft de natuur goed bedacht voor het voortbestaan van onze soort!

Hormoonwaardes schommelen

Maar dan de overgang. In deze fase schommelen de waardes van deze hormonen en wordt ons blikveld weer wat breder. We gaan ons bijvoorbeeld serieus afvragen waarom wij de enige zijn binnen het gezin die altijd zichzelf opzij zet voor de ander en zorgt dat alles goed en op tijd verloopt.

Ja zeggen, nee bedoelen

Hoe reëel die vragen misschien ook zijn, ze komen er zelden in een ontspannen toestand. Eveneens komen ze vaak op een minder goed moment.  Waarom dit zo is? Veel te vaak doen we dingen waar we helemaal geen zin in hebben. Zeggen we ja en bedoelen we nee. Gaan we onze grenzen over en kiezen we ervoor onze wensen aan de kant te schuiven voor de wensen van een ander. Doen we dit te vaak, dan ontstaat er langzaam onvrede. In stilte, zwijgzaam, maar met een gezicht dat aangeeft, dit gaat niet goed aflopen.

Niet naar yogaschool

Mag ik je iets vertellen? Het zijn niet je man of je kinderen die besluiten dat je niet naar de yogaschool kunt voor wat ontspanning. Of die een afspraak met een vriendin verzetten, omdat er thuis nog van alles moet gebeuren. Je bent het zelf. En dat werkt net als een snelkookpan. De druk bouwt zich langzaam op totdat je de deksel eraf haalt en er een explosie in je gezicht plaatsvindt. Nou ja, meestal in iemand anders zijn gezicht.

Verantwoordelijkheid verleggen

Herken je dit zinnetje? ‘Door dat jij … kan ik niet … vul de rest maar in. We leggen feitelijk de verantwoordelijkheid bij de ander neer voor het niet op tijd aangeven dat we rust nodig hebben of een momentje voor onszelf nodig hebben.

Heftige overgangsklachten

Hoe kunnen we dit voortaan beter doen? Inmiddels is het duidelijk dat er een relatie bestaat tussen de heftigheid van de overgangsklachten en hoe goed een vrouw voor zichzelf heeft gezorgd in de jaren die aan de overgang voorafgingen. Wil je dus geen last van heftige overgangsklachten of wil je ervan af? Kijk dan niet alleen naar het gebruik van koffie, alcohol of voeding, maar kijk naar het hele plaatje.

Trampoline

Zorg goed voor jezelf en doe dingen waar je blij van wordt. Geef op tijd je grenzen aan en pak op tijd je rust en ontspanning. Ik heb inmiddels iets gevonden, dat naast dit alles ook een enorm positief effect op mijn humeur bleek te hebben: een trampoline!

Overgang als bron van groei

Sinds een paar maanden heb ik een kleine sporttrampoline in kantoor staan. Een aantal keer per week spring ik voluit met een fantastische playlist vol echt foute nummers. Het werkt voor mij als een boksbal. Niet erkende emoties, aan de kant geschoven ergernissen, ik spring het er tegenwoordig allemaal uit. Na een sessie voel ik me weer helemaal blij en kan ik vol energie de rest van de dag weer door! Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een betere conditie en stevige benen en billen. Dit bedoel ik nou ook met de overgang als bron van groei ;–)

Sandra van Leeuwen

Sandra van Leeuwen is trainer Hormoonfactor en gespecialiseerd in de overgang. Als coach begeleidt ze vrouwen naar een gezonde leefstijl in de overgang en helpt ze de hormoonbalans te herstellen. Ze geeft workshops en retreats in Nederland. Sandra vindt het belangrijk zo veel mogelijk vrouwen te inspireren de overgang te zien als een unieke kans voor verdere verdieping en daarnaast fit, gezond én blij oud te worden.

Lees ook: De overgang en mantelzorg, een lastige combinatie

Scroll naar top