Opvliegers bij mannen, bestaan die?

Opvliegers bij mannen

Nu weten we intussen wel dat wij vrouwen door de overgang gaan. Maar hoe zit dit eigenlijk bij ouder wordende mannen? Is er zoiets als opvliegers bij mannen? Ofwel, wat verandert er bij hen? Daar hebben we per slot van rekening ook mee te maken en het is dan fijn als we ze begrijpen.

Bij mannen zijn er zeker ook veranderingen. Naarmate mannen ouder worden, hebben ze minder actief testosteron en meer oestrogeen in hun lijf. De daling in testosteron wordt soms wel de mannelijke menopauze of penopauze genoemd.

Geen opvliegers bij mannen

Op lichamelijk vlak is deze periode echter in niets te vergelijken met de overgangsperiode van de vrouw. Bij de man is er geen sprake van een plotselinge daling in de hormoonproductie. Er is slechts een heel geleidelijke vermindering. Dus nee, opvliegers hebben mannen niet. Dit in tegenstelling tot vrouwen. Zo blijkt uit onze I’M Overgangstest dat meer dan de helft van de vrouwen last heeft van opvliegers (52 procent).

Meer tijd nodig voor een stijve penis

Maar wat hebben mannen dan wel? Bij de oudere man verloopt de lichamelijke reactie op erotische opwinding trager. Dat wil zeggen dat er iets meer tijd nodig is voor de penis stijf is. Alhoewel dit een normaal verschijnsel is, gaan heel wat niet (goed) ingelichte mannen zich zorgen maken en vrezen meteen impotent te worden. Juist de angst om impotent te worden is in veel gevallen de oorzaak van impotentie.

Ejaculatie uitstellen

De ervaring van het orgasme verandert mogelijk ook. Voor een jonge man is het vaak moeilijk de ejaculatie uit te stellen: zijn zaadlozing wordt tijdens de gemeenschap al vrij snel onvermijdelijk. De oudere man kan dit ogenblik langer uitstellen en veel bewuster kiezen, wat het makkelijker maakt om zijn partner te bevredigen. Want in het algemeen is het zo dat vrouwen minder snel klaarkomen dan mannen. Het verschil kan wel een kwartier zijn. Zo raken partners bij het ouder worden dus juist seksueel beter op in elkaar ingespeeld.

De man verwennen

Wij vrouwen denken dat we onze seksualiteit door de jaren heen wel hebben uitgedokterd. We kennen al onze plekjes en weten welke uitwerking die hebben. De mannelijke seksualiteit daarentegen blijft een bron van verwondering. We kunnen nooit voelen wat hij voelt. Als je dan toch gaat experimenteren in de volgende fase, is het misschien ook een idee om je wat meer te verdiepen in zijn seksualiteit. Nooit te oud om te leren, toch? We hebben de enige echte pijpcursus gevonden op internet. En daar kun je best nog wat van leren.

Vrouwelijke kant ontwikkelen

Weer even terug naar de lichamelijke veranderingen. Immers, niet alleen vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met het zoeken naar een nieuwe balans. Ook mannen ondergaan een emotionele verandering. Zij gaan zich in de tweede helft van hun leven minder richten op de buitenkant, hun rol in de maatschappij en het veroveren van de buitenwereld. Er komt meer ruimte voor hun vrouwelijke kant.

Testosteronboost

Voor een vrouw is de overgang meestal een periode van rust en inkeer. Je bent klaar met het vruchtbaar zijn. De seksuele beleving verandert. Vaak komt de man dan juist in een fase dat hij nog graag de wereld wil veroveren. Zo hebben veel mannen nog een testosteronboost tegen hun zestigste.

Spanningen voorkomen

Deze testosteronboost kan voor flinke spanningen zorgen binnen de relatie: je spreekt elkaars taal niet meer. Mannen en vrouwen zitten in die periode vaak niet op één lijn. Als je dit vooraf weet, kun je er meer in ontspannen en uiteindelijk vind je elkaar dan weer.

Lees ook:

Doe de I’M Overgangstest

Scroll naar top