Onderzoek naar gebruik gezondheidsapps. Doe je mee?

Isa Hoes en Medina Schuurman I'M

Wij ondersteunen een onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar het gebruik van gezondheidsapps door vrouwen in de overgang. We willen je vragen mee te doen aan dit online onderzoek. Alvast bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

In de laatste jaren zijn gezondheidstechnologieën steeds populairder geworden. Onder deze technologieën vallen bijvoorbeeld gezondheidsapps voor mobiele telefoons, maar ook draagbare apparaten zoals Fitbits en smartwatches.

Lichamelijke veranderingen vrouwen

Een groot gedeelte van deze technologieën richt zich op vrouwen en hun lichamelijke veranderingen. Zo zijn er bijvoorbeeld gezondheidsapps waarin vrouwen hun menstruatie kunnen bijhouden of apps die zich richten op gewichtsverlies.

Overgang fase voor elke vrouw

Opvallend genoeg komt de overgang in deze technologieën nauwelijks expliciet aan bod, terwijl dit een fase in het leven is waar iedere vrouw doorheen gaat. De overgang gaat samen met veel lichamelijke veranderingen, zoals verandering in de menstruatiecyclus, opvliegers, nachtelijk zweten en/of slapeloosheid.

“Wat vind jij van gezondheidsapps of waarom gebruik jij ze niet?”

Aanbod gezondheidsapps overgang beperkt

Momenteel is er maar een zeer beperkt aantal gezondheidsapps dat zich specifiek richt op de overgang, zoals de gezondheidsapp Menopro. Daarnaast zijn er algemenere apps die zich richten op bijvoorbeeld slapen of bloeddruk, onderwerpen die gevoelig zijn voor verandering tijdens de overgang,

Invloed op ervaring overgang

In dit onderzoek bestudeert de Universiteit van Tilburg het gebruik van deze apps door vrouwen in de overgang. De onderzoekers willen graag weten van welke gezondheidsapps zij gebruikmaken in de praktijk. Ook willen de onderzoekers graag weten wat deze vrouwen vinden van deze apps en wat de invloed hiervan is op hun ervaring van de overgang.

Andere ervaringen ook belangrijk

Ook ervaringen van vrouwen die deze gezondheidsapps niet hebben geïnstalleerd dragen bij aan het onderzoek. Bijvoorbeeld omdat zij inzicht kunnen geven waarom zij geen gebruikmaken van deze gezondheidsapps tijdens de overgang.

Online vragenlijst

Dus zit of zat jij het afgelopen jaar in de overgang? Dan zijn de onderzoekers erg benieuwd naar jouw ervaringen. Ze willen je vragen of je de volgende online vragenlijst wilt invullen. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Je gegevens worden uiteraard anoniem opgeslagen en verwerkt.

Alvast hartelijk dank voor je deelname, mede namens de onderzoekers!

Link naar online onderzoek?

Ga hier direct naar het online onderzoek.

Lees ook: 33 symptomen van de overgang en ons verhaal
Lees ook: De drie fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier
Lees ook: Vroeg in de overgang? Hormoontherapie kan bescherming bieden
Lees ook: Waar kun je terecht met overgangsklachten?
Lees ook: Ben ik in de overgang of niet?

Bekijk ook: I’M Vlog: Beauty & de overgang

Scroll naar top