Je verdient beter! Onderhandelen doe je zo

Vrouwen boven de 38 jaar verdienen 8 procent minder dan mannen, volgens het Nationaal Salaris Onderzoek. Hoe dat komt? Nou, we zijn te snel tevreden en onderhandelen niet hard genoeg. Tijd om daar wat aan te doen!

Timing is alles

Lets talk money. Wanneer doe je dat? Liever niet te vroeg in de sollicitatieprocedure. Eerst moet het tot ze doordringen, dat jij de juiste vrouw bent voor de job. Daarna zal geld minder snel een struikelblok zijn. Ze willen jou, koste wat het kost! Nou ja, binnen de grenzen van de redelijkheid dan. Begint je gesprekspartner er wel al in het eerste gesprek over, geef dan aan dat je graag eerst wilt weten of het een echte match is. En dat jullie er dan vast wel uit zullen komen.
Heb je al een baan, dan is een promotie of een beoordelingsgesprek natuurlijk een goed moment om er een salarisverhoging uit te slepen. Maar pak ook je kans als er tussendoor iets verandert en je er bijvoorbeeld taken bijkrijgt door het vertrek van een collega.

Benadruk wat je voor het bedrijf kunt betekenen

Bereid je voor op het onderhandelen

Een goede voorbereiding is key. Ga er niet vanuit dat de ander het beste met je voor heeft, HR-managers jokken regelmatig tijdens onderhandelingen (‘Dit is een prima, marktconform salarisaanbod’). Kom dus goed beslagen ten ijs, dan kan niemand je wat wijs maken. Doe onderzoek naar wat mensen met een soortgelijke baan verdienen. Check je netwerk en bijvoorbeeld de Loonwijzer. Is er een cao, dan kun je daarin de juiste schaal opzoeken, als het niet al in de personeelsadvertentie staat. Maar dan nog valt er te onderhandelen over in welke trede je begint.
Bedenk altijd vooraf wat je wilt verdienen en ga daar in je openingsbod zo’n tien procent boven zitten. Dan is er wat onderhandelingsruimte. Bepaal ook je ondergrens en houd daar aan vast. Misschien gaat de baan dan niet door, maar ontevreden beginnen is ook niets.

Laat de ander als eerste een bedrag noemen

Op die manier weet je in ieder geval welke kant het opgaat. Bovendien voorkom je zo dat je te laag inzet en je nieuwe werkgever op opdrachtgever direct vrolijk akkoord gaat (Ai!). Reageer niet geïrriteerd of boos als het openingsbod aan de lage kant is. Vertel waarom het in jouw ogen geen redelijk bedrag is en leg uit waarom. Laat ook weten dat je het belangrijk vindt dat mannen en vrouwen binnen het bedrijf gelijkwaardig betaald worden. En vraag of dit in het bedrijf inderdaad zo is. Doe vervolgens een tegenbod. Is het aanbod lichtjaren verwijderd van wat jij minimaal wilt verdienen, dan is het beter om dat meteen maar duidelijk te maken. Anders zit je je tijd te verdoen.

Trap niet in trucs

Een van de redenen waarom vrouwen slechter onderhandelen dan mannen, is omdat ze zich eerder van hun stuk laten brengen door opmerkingen als: ‘Ik wist niet dat jij geld zo belangrijk vond.’ Hallo, natuurlijk is het belangrijk! De hypotheek moet betaald, de verre reis geboekt en de mooie kleding gekocht. Leven kost nou eenmaal geld en goed leven zeker. Of wat dacht je van: ‘Ik zou graag op je voorstel ingaan, maar helaas hebben we daar niet de middelen voor.’ Benadruk wat je voor het bedrijf kunt betekenen en gun je ander de tijd om tot een oplossing te komen. Komt die er niet, dan kun je binnen je ondergrens omlaag gaan. Een andere bekende truc is helemaal op het laatste moment nog met een voorwaarde op de proppen te komen: ‘We gaan akkoord met je salariseis, maar verwachten dan wel dat…’ Bedenk dat de onderhandeling hier zeer waarschijnlijk niet op zal stuklopen. Ga niet akkoord of vraag er iets voor terug. En laat weten dat je het niet oké vindt dat er in deze fase nog nieuwe eisen op tafel komen.

Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Vakantiedagen, leaseauto, opleidingen, flexibele werktijden, pensioenregeling, vergoeding van je telefoonkosten, bonussen, 13e maand: ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk en onderhandelbaar. Bedenk welke voor jou het belangrijkste zijn en betrek die bij de onderhandeling. Dat geldt trouwens ook als je een salarisverhoging erbinnen je huidige baan niet in zit. Een cursus, thuiswerkdag of meer vrije dagen, zijn ook niet verkeerd.

Zet je schroom opzij

Het gaat in een onderhandeling niet om aardig gevonden te worden, maar om professionaliteit. Zie het als een spel en speel het goed. Zeker in een commerciële functie maak je helemaal geen goede indruk als je te bescheiden bent en jezelf slecht verkoopt. Vermijd twijfelwoorden zoals ‘misschien’ en ‘toch?’. Wees vriendelijk, maar zakelijk. Go for it!

Lees ook: WOMEN Inc.: ‘Behandel me als een dame’
Lees ook: Lisette Thooft bedenkt iets nieuws: speed-shoppen

Scroll naar top