Ode aan de 40+ vrouw

Het is aan ons dames!

Het is geen kattenpis, de overgang. Opvliegers, sombere buien, felle emoties, een haperend lijf. En alle gevolgen die deze verwarring en veranderingen hebben voor jezelf, je relatie(s), je seksleven en je werk. Je kunt zeggen dat de ouder wordende vrouw een extra strijd te voeren heeft. Omdat ze vrouw is én omdat ze ouder wordt. Oud = uitgerangeerd.

En toch is dit de beste tijd in onze hele geschiedenis om vrouw te zijn! Ga maar na. Tot maar vijftig jaar terug speelden wij vrouwen meestal alleen de rol van huisvrouw, die haar man diende. En ook het feminisme heeft nagelaten over de overgang en de zware combinatie van werk en zorgen te praten.

Dus hier staan we nu – vrouwen in de overgang – en in plaats van te klagen en te dragen, durven wij te zeggen: pak deze kans – het is een transitie, en ja daar hoort crisis bij. Het is soms zwaar, soms loodzwaar, maar het is ook dé periode waarin je schoon schip kunt maken.

Maak daarom eens de balans op, júist nu je in de overgang bent.

Wat heb je gedaan met je leven en wat wil je nog doen? Je hebt als het goed is nog dertig of veertig jaar voor de boeg. Bedenk wat je daarmee wilt en grijp je kansen. Als je het nog niet hebt gedaan, is dit het moment. Maak vanaf nu keuzes die goed zijn voor jou, het is nooit te laat.

Ontwikkel een nieuwe leefstijl die echt bij jou past, waarin jij kunt bloeien. Ga wat meer vertragen, bouw elke dag momenten van rust in, Ga uit je hoofd, in je hart. Laat je niet meer leiden door stress.

Ontwikkel een goede relatie met jezelf. Lief zijn voor jezelf is zo belangrijk in deze fase.
Word eerlijk naar jezelf en durf jezelf op de eerste plaats te zetten.

Hoe zou je het éigenlijk willen:

Wat voor moeder wil je zijn?
Wat voor partner?
Wat voor vriendin?
Wat voor collega?

Dus trek wel die leuke jurk aan. Geef jezelf een schop onder de kont. En laat jezelf zien, met buikje of zonder. Verstop je niet meer! Get your act together en op naar die mooie tweede helft!

Al die levenservaring, die opgedane wijsheid, het relativeringsvermogen, al die door de jaren heen opgedane kennis heeft deze maatschappij juist zo hard nodig.

En laten we niet meer wijzen. Niet klagen en achteroverleunen, maar elkaar ondersteunen en samenwerken. En het goede voorbeeld geven aan de volgende generatie. Zeker ook aan onze kinderen. Laten we het oppakken waar de feministen in de jaren tachtig gestopt zijn!

Want er zijn nog een hoop zaken te regelen op veel gebieden: de overgang, vrouw-zijn, ouder worden, werk, moederschap, en man-vrouwzaken zoals de liefde.

Wanneer gaan we thuis en op de werkvloer goed voor onszelf zorgen. En de ruimte innemen die wij nodig hebben? Wanneer gaan wij goed onderhandelen over ons salaris? Op wie wachten we? Het is aan ons. Niet alleen aan ons, maar wel óók aan ons.

Was will das Weib? Alles, bitte….

Maar wat je wilt, is vaak niet wat je nodig hebt. Daar zijn we wel achter gekomen. Tussen je twintigste en veertigste levensjaar jaag je alles na wat je wilt. Terwijl het in deze fase meer gaat over acceptatie en loslaten: van je jeugd, de schijn, de ratrace, de verwachtingen.

We hebben gewoonweg het recht om meer schijt aan alles te hebben. Durf te leven op je eigen wijze, wees eigenwijs! Alleen zo houd je energie over voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Het leuke aan ouder worden vinden wij dat we minder onzeker zijn, ook in ons werk. We hebben veel meer lef dan vroeger. We durven nu meer buiten de gebaande paden te treden. We durven nu dingen te doen waar we vroeger alleen maar van droomden. Bovendien weten we veel beter wat we níét willen.

De fase van vruchtbaarheid is voorbij, maar je krijgt er iets heel waardevols voor terug. Bergen levenservaring, wijsheid, relativering, humor en empathie. Maar ook verbondenheid. Ten diepste lijken we namelijk meer op elkaar dan dat we van elkaar verschillen. Maar samen kunnen we wel het verschil maken.

Er zijn op dit moment 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. 1,6 miljoen! Stel dat we onze krachten zouden bundelen… Samen kunnen wij de wereld een beetje mooier maken.

Het is aan ons!

Scroll naar top