Natuurlijke kruiden bij overgangsklachten

Heb je om de haverklap last van opvliegers? Lig je ’s nachts maar met één been onder je deken, omdat het zo bloody hot is? En kun je maar geen rust in je kont krijgen? Dan heeft Moeder Natuur de oplossing: zilverkaars en echte salie.

Maar eerst: wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in je lijf zo rond de overgang? Vanaf ongeveer je 40ste begint de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen geleidelijk het oude patroon te verliezen.

Nieuwe balans zoeken

Door de schommeling in je hormonen probeert je lichaam continu te zoeken naar een nieuwe balans. Hierdoor ontstaan de bekende overgangsverschijnselen. En laten we wel wezen, overgangsklachten zijn niet fijn. Daarom is het zo fijn dat de natuur ons af en toe een handje helpt tijdens de overgang.

Overgangsklachten verlichten

Of het nu gaat om overmatig zweten, opvliegers of innerlijke onrust, de natuur heeft voor veel overgangsverschijnselen kruiden die de klacht verlichten. Wij lichten twee favorieten toe die helpen bij opvliegers, nachtelijk transpireren, overmatig zweten en innerlijke onrust: zilverkaars en echte salie.

1. Zilverkaars (Cimicifuga racemosa)

Zilverkaars is een fyto-oestrogeen en moduleert het oestrogeenmetabolisme. Het plantje – want dat is zilverkaars – ondervangt de tekorten aan oestrogeen op en remt af bij een te hoge productie. Ook vermindert het de progesteronproductie waardoor het positief werkt bij opvliegers en nachtelijk transpireren. Daarnaast heeft de zilverkaars een rustgevend effect op het centrale zenuwstelsel waardoor het helpt bij rusteloosheid.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Zilverkaars gebruiken bij:

• Opvliegers
• Nachtelijk transpireren
• Innerlijke onrust[/services][/services_wrap]

2. Echte salie (Salvia officinalis)

Een van de bekendste overgangsverschijnselen is opvliegers, gelijk ook een van de vervelendste. Als je hier ook last van hebt ben je bij de Salvia officinalis aan het juiste adres. Een bepaalde stof in de echte salie kan de functie van het hormoon oestrogeen overnemen en dan met name het reguleren van je lichaamstemperatuur. Hierdoor remt dit kruid overmatige transpireren.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Echte salie gebruiken bij:

• Opvliegers
• Overmatig zweten[/services][/services_wrap]

Lees ook: 7 tips om opvliegers te lijf te gaan
Lees ook: Waar kun je terecht met je overgangsklachten?
Lees ook: Hormoonyoga: waar is dat nou weer goed voor?
Lees ook: Yoga nidra: beter ontspannen én beter slapen

Scroll naar top