‘Kom maar door met dat nachtzweten en die opvliegers’

Joyce van Ombergen-Jong Nachtzweten en opvliegers

Joyce van Ombergen-Jong is vijftig, coach en woont met haar gezin in Zuid-Spanje. En ze is in de overgang. Privé en via haar werk komt ze veel in contact met andere vrouwen in de overgang. In deze column vertelt ze over nachtzweten en opvliegers.

‘Nou ik ben ook de sjaak… opvliegers it is’, app ik mijn vriendin op zondagochtend. Was ik net blij dat ik sinds kort geen last meer had van draaiduizelingen, krijgen we dit. Ik heb net mijn derde opvlieger die ochtend gehad en heb al wekenlang last van nachtzweten. Ik heb geprobeerd het te negeren maar ben bang dat ik nu toch echt aan de beurt ben. Na het appje staar ik een beetje voor me uit en voel een enorme boosheid opkomen.

Elke maand ongesteld

‘Het is gewoon niet eerlijk’, roep ik tegen mijn man die nietsvermoedend de keuken inloopt. ‘Wij vrouwen krijgen alle narigheid. Jarenlang elke maand ongesteld, bevallen en in mijn geval niet meteen weer opstaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.’

Troostende knuffel

Hij laat me uitrazen, houdt wijselijk zijn mond en geeft mij, als ik ben uitgeraasd, een knuffel. Ik ontspan me en dan komen de tranen. Ik weet dat het erbij hoort en ik kan als geen ander relativeren, maar nu even niet. Het huilen lucht op. Als mijn dochter, die toevallig net een paar dagen thuis is, mij daarna ook een troostende knuffel geeft, kan ik alleen maar blij zijn. Blij dat ik dit in ieder geval niet alleen hoef te doen.

“Ignorance is bliss… en dat gun ik ze van harte”

Medicijnen schildklier

Negeren is dus geen optie meer. Rest de vraag hoe ik hier zo prettig mogelijk doorheen kom. Ik slik sinds een paar jaar medicijnen voor mijn schildklier en wil liever niet ook nog iets gaan slikken voor de overgang. Onder het motto: beter erdoorheen in plaats van uitstellen van wat onvermijdelijk is.

Natuurlijke supplementen tegen nachtzweten en opvliegers

Ik hoop dat het mij gegund is. Mijn vriendin stuurt een foto van een potje natuurlijke supplementen die haar goed helpen tegen nachtzweten en opvliegers. Bovendien heeft een overgangsconsulente haar dit geadviseerd. Ik vraag haar of ze voor mij die natuurlijke supplementen ook wil bestellen. Van haar krijg ik een duimpje met een grote smile terug. Gelukkig begrijpt ze mij als geen ander en dat helpt. Alle steun is per slot van rekening welkom.

Wapperen met waaiers

Ik zucht nog een keer diep en ga dan maar op zoek naar mijn waaiers, die ik hier in Spanje normaal gesproken alleen hoogzomer gebruik. Wapperen met zo’n ding ziet er toch een stuk gezelliger uit dan een stuk papier of zo’n knullig ventilatortje op batterijen voor je gezicht. Laagjes kleding draag ik altijd al in de winter, dus dat gaat vast ook helpen. Koffie en alcohol schijnen niet echt bevorderlijk te zijn, dus daar maar extra op gaan letten.

Meiden van twintig

Op kantoor word ik omringd door meiden van rond de twintig, dus dat wordt nog lachen. Voor hen dan, voor alle duidelijkheid. Ze kennen mij niet anders dan als een enorme koukleum. Ach, hun tijd komt nog wel. Ignorance is bliss… en dat gun ik ze van harte.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joyce van Ombergen-Jong

Joyce coacht vanuit Málaga jongeren en hun ouders bij studiekeuze en stress. Zij heeft coachingsprogramma’s ontwikkeld waarmee ze jongeren helpt hun eigen keuzes te maken en te ontdekken waar ze écht blij van worden. Ouders helpt ze bij het zo ontspannen mogelijk begeleiden van hun kinderen bij studie en stress. De programma’s zijn online te volgen; daarnaast werkt Joyce veel via Skype. Verder schrijft ze regelmatig over onderwerpen die haar bezighouden en raken in de wereld om haar heen.

Meer informatie: yourjourney.academy

[/services][/services_wrap]
Meer columns van Joyce:
‘Mijn social media detox levert rust, focus én tijd op’
‘De overgang is als hier en daar een huilbui’
‘Past de wondere wereld van online ondernemen bij jou?’
‘Waarom eitjes én zorghormonen opraken tijdens de overgang’
‘De overgang is een taboe en niet echt eh… hip’
‘Herintredende moeders weten hoe leiding te geven’
‘De overgang als nieuwe levensfase: alles kan weer!’

Scroll naar top