Interview Isa & Medina: “We zijn op weg om mooie oude wijven te worden.”

Een groot aantal regionale kranten publiceerde een uitgebreid interview met Isa & Medina over hun boek ‘Hoe ouder, hoe mooier’ deze week. Dat wilden wij je natuurlijk niet onthouden, dus mocht je ‘m gemist hebben (of in een totáál andere regio wonen) lees dan snel verder!

Voor het boek ’Hoe ouder, hoe mooier’ zochten Hoes en Schuurman inspiratie en informatie bij vrouwelijke professionals zoals hoogleraar cardiologie Angela Maas. Als vrouw loop je na je vijftigste meer risico op onder meer hart- en vaatziekten, toch was de medische wereld lange tijd meer gefocust op mannen. Hartklachten bij vrouwen werden slecht herkend en erkend. Daar bracht Maas verandering in; zij zette het vrouwenhart op de kaart. “De overgang is al zo’n ding en dan blijk je opeens ook nog eens een risicofactor te zijn”, vertelt Hoes. “Wij kozen voor vrouwelijke experts als Angela Maas om nieuwe informatie met onze lezers te delen, dat is ons belangrijkste doel. Door dit soort informatie te delen, geef je vrouwen een keuzemogelijkheid. De overgang en de fase daarna is niet iets waar je maar mee moet zien te dealen. Je kunt je leven een stuk aangenamer maken, als je maar voorzien wordt van relevante, actuele informatie.”

Ambitie

Hoes en Schuurman zochten niet alleen informatie over aspecten die met fysieke gezondheid te maken hebben. Het gaat de dames juist om het geheel van factoren, met naast gezondheid ook ambitie, spiritualiteit, seksualiteit en empowerment als thema. Zo spraken ze ook met Neelie Kroes. “Het was best spannend om de ’Iron Lady’ te ontmoeten”, herinnert Schuurman zich het gesprek. “Maar ze bleek juist heel lief en toegankelijk en wat hééft ze een goede boodschap: don’t take no for an answer. Dit soort gesprekken met sterke vrouwen maken jezelf ook sterker.”

Omdat je in de overgang zit, ben je echt niet afgeschreven, stellen de auteurs. Sterker nog: ’Als vrouw van vijftig plus begin je aan een fantastische tweede helft’, vermeldt de achterflap van het boek. “Maar er moeten wel een paar taboes doorbroken worden”, stelt Hoes. “Voor ons is de overgang en de fase erna geen taboe, we schrijven er juist boeken met openhartige en persoonlijke verhalen over om het uit de taboesfeer te halen. Maar er zijn nog genoeg vrouwen en culturen die het een lastig onderwerp vinden. Wij hopen dat vrouwen tijdens het lezen van ons boek veel situaties zullen herkennen en vervolgens in actie komen.” Schuurman: “Veel vrouwen denken nog dat ze niet mogen klagen of anderen met hun problemen kunnen lastigvallen. Dat de overgang er nu eenmaal bij hoort en dat je ermee moet leren leven. Een hele nare eigenschap eigenlijk, want je kunt juist nu alle steun gebruiken. We worden allemaal ouder, maar het lijkt erop dat iedereen jong wil zijn. Wat is dat toch? Waarom willen we niet gezond en vitaal ouder worden in plaats van angstvallig en tevergeefs jong blijven? Wij willen vrouwen juist inspireren zodat je een fantastische tweede helft van het leven kunt maken. Je hebt immers nog een heel leven voor je, dit is het moment om je leven te herijken en te bepalen hoe je je leven gaat invullen.”

Stemmingswisselingen

Elke vrouw ondergaat de overgang op een andere manier. De ene vrouw heeft nergens last van, de andere vrouw kampt met stemmingswisselingen, ernstige bloedingen, opvliegers, depressie, botontkalking, urineverlies en een teruglopend sociaal leven. Voor vrouwen die ernstige overgangsklachten hebben, is hormoontherapie een optie, zo is in het boek te lezen. Bij hormoontherapie neem je hormonen in een lage dosering, veel lager dan bijvoorbeeld de anticonceptiepil. “Maar het helpt wel de klachten te verzachten”, vertelt Hoes uit eigen ervaring. “Ik ben er erg blij mee. Probleem van hormoontherapie is dat er veel onjuiste informatie over wordt verspreid. Veel vrouwen en ook huisartsen denken dat het niet goed is, dat je er borstkanker van kan krijgen. Maar dat blijkt niet te kloppen. Dus nu gaan sommige vrouwen door een hel, op basis van verkeerde informatie. In ons boek willen we de juiste informatie geven en vrouwen laten weten dat ze een keuze hebben.”

Ouder worden hoeft niet alleen maar kommer en kwel te zijn. Met informatie van experts, tips en tricks in ’Hoe ouder, hoe mooier’ laten Hoes en Schuurman zien hoe je de volgende fase ná ’de tunnel die overgang heet’ te lijf gaat. “Voor mij voelt het als een bevrijding”, vertelt Schuurman. “Na de overgang komt ook een soort rust over je heen. Je hoeft niet meer alle ballen in de lucht te houden en aan de ratrace mee te doen. Als vrouw moet je op zoveel gebieden perfect zijn. In je werk, als moeder, als echtgenoot en gá zo maar door. Door de overgang lukt dat gewoon niet meer, ook je zorghormoon neemt af. En dat is precies je redding.” Hoes: “Ouder worden is eigenlijk een hele mooie ontwikkeling. Als je je dat realiseert, dan ga je het omarmen. Doe je dat niet, dan word je een zure oude tak. Omarm je de tweede helft van je leven, dan word je een mooi oud wijf en kun je gracieus oud worden.” Schuurman: “Ons eerste boek over de overgang was overwhelming. Er was zoveel wat we niet wisten en bepaalde informatie kwam voor ons ook te laat. Met het nieuwe boek zijn we op tijd, we weten dat ouder worden en de overgang heel natuurlijk processen zijn die je moet koesteren. We zijn op weg om mooie oude wijven te worden.”

Tekst: Sybille Kroon

Scroll naar top