Over moeders en zonen, over rouwen en loslaten

Edith Hubers relatietherapeut

Moeders en zonen, het blijft bijzonder. Zo ontmoette de oudste zoon van 17 jaar van relatietherapeute Edith Hubers tijdens de zomervakantie van haar gezin in Frankrijk een meisje. Nooit eerder was er een vriendinnetje in het leven van haar zoon. ‘Dat het zo zeer zou doen, zo diep en rauw kan zijn, had ik niet beseft.’

Over het eerste meisje van mijn zoon had ik wel eens gefantaseerd. Ik leef met een man en twee puberzonen tussen behoorlijk wat testosteron en had in dat kader hele gezellige beelden bij vriendinnetjes in huis.

Onhandig verliefd

Deze zomer was ze er, een Française… Daar in Frankrijk vond ik het allemaal heel erg aandoenlijk, dat onhandige verliefd zijn. Maar toen ze drie weken later, opeens in ons huis was en ze tien dagen zou blijven, vloog het mij naar de keel!

Eindeloze facetimen

Ze was er 24 uur per dag en zat 24 uur per dag aan mijn kind. Of ze lag erbovenop. Waar het in Frankrijk nog onhandig leek, waren ze nu door wekenlange eindeloze facetimesessies heel vertrouwd met elkaar.

Bus in bonjouren

Ze confisqueerden samen twee uur per dag de badkamer. Ik voelde me een vreemde in mijn eigen huis. Mijn zoon was mijlenver weg. En de speciale band die ik met hem dacht te hebben leek nooit te hebben bestaan. Ik wilde niet voelen wat ik voelde, maar voelde het wel. Kortom, ik kon het niet aan en was in staat het meisje terug de bus in naar Nancy te bonjouren….

Meditatieretraite

Drie dagen later gingen mijn man en ik naar een meditatieretraite die al langer gepland stond. Ik kon niet wachten (mijn zoon en zijn Française hadden waarschijnlijk hetzelfde ;–)). Ik moest ademhalen en wilde vluchten voor mezelf. Want oh, wat overviel mij dit gevoel van ontkenning en verzet.

Diep ongelukkig

Tegelijkertijd begreep ik dat het heel realistisch was, dat het echt was. Ik zag ook echt wel hoe geweldig bijzonder het voor mijn zoon was. Maar ik voelde me diep ongelukkig. En slecht omdat ik mij zo voelde.

Intense emoties

De afstand en bezinning van de meditatieretraite deden mij goed. De emoties waren zo intens en na een reis naar binnen besefte ik dat dit te maken heeft met loslaten en rouw. En dat het is belangrijk dat je als moeder die pijn helemaal draagt en neemt.

Van alle moeders, van alle tijden

Van loslaten wist ik inmiddels het een en ander. Dat het begint bij de geboorte en het voelbaar is wanneer je ze voor het eerst achterlaat bij een juf. Maar dat het zo zeer doet, zo diep en rauw kan zijn, had ik niet beseft. Ik voelde daar in mijzelf en in verbinding met de natuur dat dit gevoel niet alleen van mij was. Maar van alle moeders. En dat we het hebben te dragen, helemaal.

Onvoorwaardelijke liefde

Eveneens wist ik dat ik nog geen kruimel van mijn gevoelens bij hem wilde neerleggen, omdat ik wil dat hij een vrij man is. Naast die diepe pijn voelde ik ook mijn grote liefde voor hem en het besef dat die liefde, die onvoorwaardelijke liefde, er altijd zal zijn. En hoe rijk ik ben dat ik dit kan voelen.

Mooie man

Het is een mooie man, mijn zoon. Al toen hij 13 jaar oud was sprak hij de woorden: ‘Maar mam, ik ben het belangrijkste in jouw leven, maar jij bent dat nou eenmaal niet in dat van mij.’ En zo is het en zo moet het ook zijn.

Edith Hubers

In haar yurt in Amsterdam aan de Amstel begeleidt Edith met passie mensen op het gebied van de liefde, relaties, mannen en vrouwen, seksualiteit, intimiteit, rouw- en traumaverwerking.

Na haar opleiding tot dramatherapeut was ze jarenlang betrokken bij een centrum voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Zij ontwikkelde zich als relatietherapeut en traumatherapeut, onder meer door het volgen van studies en opleidingen op het gebied van relatietherapie, EMDR, schematherapie, geweldloze communicatie, systemisch werk, familieopstellingen, teamcoaching, mindfulness en meditatie.

In 1999 startte zij Senang. ‘Waar het mij om gaat is dat er ruimte ontstaat en dat binnen deze ruimte mensen zichzelf én de ander kunnen ontmoeten met alles wat er is.’

Meer informatie: senang.nl

Lees ook: Jezelf vergeven is met compassie naar jezelf kijken

Scroll naar top