Minder suiker! Recept: granola uit de pan

Begin jij ook de dag met tien suikerklontjes? Klinkt raar toch, maar veel mensen doen dat, zonder het te beseffen. Ontbijtgranen en fruitsap zitten vol met verborgen suikers. Als je je bewust bent van wat je eet, is het veel eenvoudiger om minder suiker te gebruiken.

Ontbijtgranen zijn suikerbommetjes: sommige voor kinderen bestemde granen bevatten tot wel 30 procent suiker. Ze vinden de chocoladecornflakes heerlijk natuurlijk maar je schrikt je rot als je de ingrediënten op de verpakking eens leest. Maar ook die granola die je zelf elke ochtend zelf naar binnen lepelt bevat grote scheppen suiker. Tel daarbij op die zeven suikerklontjes die je versgeperste sapje bevat en zonder dat je het doorhebt, krijg je heel veel suiker binnen. Bovendien wordt granola vaak in olie gebakken, die ook niet bijdraagt bij een gezond begin van de dag.

Suiker heeft verschillende gedaantes

Heb je je ooit afgevraagd hoe die granola in mooie klompjes aan elkaar blijft plakken? Dat doet die kleverige suiker. Soms onder een andere naam, zoals melasse, glucosestroop, karamelstroop of honing. Ja, ook honing, want hoewel het een natuurproduct is, is het net zo goed suiker als kristalsuiker of fructose in een banaan of appel. Dus als er met heel grote letters ‘met honing’ op een pak granola staat, wordt eigenlijk heel hard ‘met suiker’ geroepen.

Wat suiker met ons doet

We vinden suiker zo lekker omdat er als je suiker binnen krijgt een stofje in onze hersenen wordt aangemaakt dat ons een fijn gevoel geeft, dopamine. Dit is, in tegenstelling van wat veel mensen denken, niet te vergelijken met een verslaving omdat je er niet steeds meer van nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Een suikerverslaving bestaat dus niet echt, maar als je veel toegeeft aan lekkere trek word je vaker beloond met het fijne gevoel dat dopamine geeft.

Recept: granola uit de pan

Wil je precies weten wat er in je ontbijt zit? Maak het dan gewoon zelf! Je kunt granola in de oven bakken.Maar als die niet overal even heet is (en dat zijn de meeste) moet je elke 10 minuten de oven openen om de boel om te scheppen. Als je granola in een hapjespan maakt, zie je wat er gebeurt en heb je het beter onder controle. Minder zoet (of in ieder geval: anders zoet) dan granola uit de winkel: kokos en gedroogd fruit vervangen hier de suiker die je in gewone granola vindt. Ze voegen nog steeds een zoete smaak toe maar je hebt in ieder geval zelf in de hand hoeveel je toevoegt. Zie dit recept slechts als leidraad en gebruik van alle ingrediënten net zo veel of zo weinig als je zelf wilt. Laat het resultaat ook afhangen van wat je in huis hebt en wat je zelf lekker lijkt. Proef tijdens het bakken een paar keer en voeg extra citrusschil, kokos of noten toe. Van nature zijn alle ingrediënten glutenvrij.

Voor 6-8 porties

Twee bekers havervlokken (ongeveer 200 gram)
100 gram noten, grofgehakt: hazelnoten, walnoten, amandelen, pecannoten
100 gram boekweit, als je van knapperig houdt
100 gram pitjes: pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad
handje kokosrasp
handvol gedroogd fruit: rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen, dadels
geraspte citroen- of sinaasappelschil
Vier eetlepels honing, als je wilt
opdienen met: yoghurt, fruit

Bereidingswijze

Zet de hapjespan op vrij hoog vuur en rooster de havervlokken tot ze wat kleur krijgen. Schep geregeld om. Doe na 10 minuten de noten erbij en rooster 10 minuten mee. Als je van een knapperig accentje houdt, voeg dan ook wat boekweitgrutten toe. Doe de pitjes en zaden erbij en schep om. Je kunt de pitjes tijdens het verhitten uit hun velletjes horen knappen. Snijd intussen de grotere soorten gedroogd fruit in stukjes. Roer als je blij bent met het resultaat de kokos door de granola. Dit wordt heel snel zwart en dan smaakt je hele granola naar verbrand kokos dus schep dit er snel door en rooster kort mee. Roer het gedroogde fruit, de geraspte citrusschil en eventueel de honing erdoor en warm even mee. Je kunt de granola af laten koelen; dan wordt de honing harder en krijg je de granolaklompjes zoals je die uit de winkel kent. Maar warm is de granola ook erg lekker. Schep in schaaltjes met yoghurt, leg er een in plakjes gesneden banaan, appel, peer, kiwi of ander fruit op en ontbijt is klaar.

Lees ook: Ben ik dikker geworden door de overgang?

0/5 (0 Reviews)
Scroll naar top