Mijn verhaal: ‘Ik krijg draaiduizelingen door de overgang’

Joyce (50) heeft soms veel last van draaiduizelingen. Ze komen uit het niets. Onderzoek wijst uit dat ze last heeft van vertigo, als gevolg van een veranderende hormoonbalans. Gelukkig gaan ze ook weer voorbij en heeft ze weken geen last.

Als ik me omdraai in bed, begint alles te draaien. Het is half zeven ’s ochtends en ik heb het gevoel of ik een paar drankjes te veel heb gehad. Alleen heb ik geen druppel gedronken. Ik probeer rechtop te gaan zitten en het draaien wordt erger. Ik hou me vast aan de bedrand. Eerst maar eens richting badkamer, misschien gaat het vanzelf over. Daar word ik zo duizelig dat ik bijna languit ga. Ik weet niet hoe snel ik terug naar mijn bed moet komen. Wat is er aan de hand? Zo plotseling als de duizelingen komen, zijn ze ook weer weg.

Vertigo: draaiduizelingen

Het blijft de dagen erna echter terugkomen, met name als ik plotseling op mijn linkerzij draai of wil opstaan. Ik heb mijn eigen ‘in house’ kermisattractie. Ik haat kermisattracties! Toch maar eens naar een huisarts. Ik wordt doorverwezen en getest op van alles en nog wat. Ik blijk last te hebben van vertigo. Dat is toch een nummer van U2, zeg ik in een poging grappig te zijn. De arts moet er niet om lachen. Het blijkt een mooi woord te zijn voor evenwichtsstoornissen. Symptomen zijn draaiduizelingen en misselijkheid. Van dat laatste heb ik gelukkig geen last. Want misselijk zijn en Joyce gaan niet goed samen. Vraag maar aan de mensen om me heen.

“Ouder worden is okay, mijn klachten zijn wel een dingetje”

Veranderende hormoonbalans

Medisch gezien lijkt er niks aan de hand te zijn. Ze geeft me oefeningen mee en het advies rustig aan te doen. Ik laat het er niet bij zitten en ga op onderzoek uit op internet. Niet altijd het beste idee. Ik lees dat vertigo ook voorkomt tijdens de overgang door de veranderende hormoonbalans. Tuurlijk, denk ik; de een krijgt opvliegers, ik krijg draaiduizelingen. Ik weet niet wat beter is, wel dat ik die duizelingen heel vervelend vind. Ik word er ook behoorlijk onzeker van. Ik weet namelijk niet wanneer ze komen, hoe lang ze duren en in het begin durf ik zelfs geen auto meer te rijden.

Overgangsklachten

Na een paar weken worden de duizelingen minder heftig en stoppen dan opeens van het ene op het andere moment. Opgelucht haal ik adem. Zou dit het zijn geweest? Helaas… dit blijkt dit niet het geval. We zijn inmiddels een jaar verder en om de paar weken is het raak. De ene keer duurt het een week of twee, de andere keer veel langer. Gezegend ben ik. Want alhoewel ik oprecht okay ben met het feit dat ik ouder word, zijn die klachten toch wel een dingetje. Een korte cyclus waar ik een moord voor had gedaan toen ik zwanger wilde worden, een veel drogere huid, gewrichtspijn en niet meer zomaar alles kunnen eten. Het hoort er blijkbaar allemaal bij.

Kortetermijngeheugen minder

Er zit maar een ding op en dat is; meer sporten, gezond eten, veel lachen, het van me af schrijven en als een kind zo blij zijn met het feit dat mijn kortetermijngeheugen ook minder aan het worden is. Ik ben het dus snel weer vergeten.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Reageren?

Wil je naar aanleiding van dit verhaal reageren? Mail dan naar: mijnverhaal@isamedina.com

Naar aanleiding van de reacties schrijven we mogelijk een artikel over dit onderwerp. Reacties worden in vertrouwen behandeld en anoniem in een artikel verwerkt.

We zien je reactie graag tegemoet! [/services][/services_wrap]

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Wil jij jouw verhaal delen?

In de rubriek ‘Mijn verhaal’ delen we onze ervaringen, belevenissen en observaties van het ouder worden als vrouw. Het kan overal over gaan: relaties, vriendschappen, seks, eenzaamheid, ouder worden, noem maar op. Het kunnen gevoelige en verdrietige verhalen zijn maar ook grappige en hilarische verhalen. Zolang het maar inspirerend, interessant of ondersteunend is voor anderen.

Stuur jouw verhaal naar: mijnverhaal@isamedina.com[/services][/services_wrap]

Lees ook: Mijn verhaal: ’52 jaar en weer druk aan het solliciteren’
Lees ook: Mijn verhaal: ‘Afscheid van mijn antidepressiva’
Lees ook: Mijn verhaal: ‘Ik ben bang om alleen te blijven’

Scroll naar top