een maat groter mag als 40+ vrouw best!

Een maat groter of aan het maatje vasthouden dat je altijd hebt gehad?  Bij de overgang hoort ook een veranderende lichaamsbouw en een aangepaste kledingstijl. Maar hoe kleedt de 40+ vrouw zich nu het beste? Deze vraag staat centraal bij het driedelige interview dat we hebben gemaakt met styliste en stylecoach Patty Zomer.

Kan ik dit nog wel aan? Deze vraag stellen vrouwen zichzelf regelmatig als ze voor hun kledingkast staan. Kan ik dit leuke flodderige zomerjurkje nu ik voorbij de 45  ben nog wel aan? Of die strakke rode jurk die mij vroeger zo goed stond?

Kleding voor een feestje

Elke keer als je een feestje hebt haal je hem uit de kast. Je trekt hem aan en… heel snel weer uit. Toch maar niet. Ik doe wel die net iets meer verhullende, iets wijdere zwarte jurk aan. Blote armen? Ook zo’n ding. Toch maar een mouwtje dan? En die knieën? Tonen of niet? Er hangt kleding in onze kasten die we de laatste jaren nooit meer hebben aangetrokken. Waarom bewaren we ze dan? Of nog beter: waarom trekken we ze eigenlijk niet meer aan?

Kledingvoorschriften

Vroeger waren er duidelijke kledingvoorschriften voor de keurig ouder wordende vrouw. Parelkettinkje. Mantelpakje. Rok over de knie. Bovenarmen bedekt. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Of wel? Het lijkt alsof alles kan en mag op het gebied van kleding. Maar geldt dat ook voor de ouder wordende vrouw? Of ligt er weer een nieuw keurslijf op de loer nu we ouder worden: what (not) to wear? En moeten we ons daar dan aan houden. Of er juist maling aan hebben en gewoon dragen wat we leuk vinden? De vraag is eigenlijk: hoe zien wij er op ons best uit? Want daar gaat het ons uiteindelijk om, nietwaar?

Kledingtips voor de 40+ vrouw

In deel 1 van dit interview met Patty Zomer willen we weten wat de meest gemaakte garderobefout is en wat je kunt doen om er prachtig uit te blijven zien.

Wat is de meest gemaakte garderobefout onder ouder wordende vrouwen?

‘Veel vrouwen zeggen: “Ik heb ’s morgens maar wat aangetrokken.” Ja, dat zie ik dan ook. Of er wordt gezegd: “Als het maar makkelijk zit.” Sommige vrouwen boven de 45 jaar hebben de neiging te verslonzen. Ze verzanden in gemakkelijke kleding als een joggingpak. Of nog erger, een onesie, zo’n huispak! Daar voelen ze zich lekker in en ze laten zien dat ze schijt hebben aan wat de buitenwereld ervan denkt.’

Dat klinkt wel okay als je lekker thuis bent.

‘Ja, dan wel. Als je nergens heen hoeft. Maar het kan makkelijk omslaan. Op een gegeven moment wordt het je dagelijkse kleding. En dan heb je vooral jezelf ermee. Of je vindt het contrast tussen je huiskloffie en een “gewone” spijkerbroek met een shirtje al zo groot dat je het al gauw best vindt als het er maar enigszins toonbaar uitziet. Dat is zonde. Want met wat meer moeite kun je er prachtig uitzien.’

Wat kun je doen om er prachtig uit te zien?

‘Het lichaam van ouder wordende vrouwen verandert, net als hun uitstraling. Er zijn vrouwen die blijven hangen in de kledingstijl van toen ze twintig waren – ergo die spijkerbroek met shirtje. Maar wat toen leuk stond, hoort niet meer bij wie je nu bent. Bovendien houden veel vrouwen vast aan hun oude maat. Maar wat maakt die maat nou uit? Het gaat erom dat het goed zit. Het ziet er niet uit als je kleding knelt. Liever een maatje groter dus.’

Binnenkort volgen delen 2 en 3 van dit interview met Patty Zomer

Patty Zomer

Patty Zomer is stylist en stylecoach en ex-Dolly Dot. Ze kleedt BN’ers en niet-BN’ers. Als stylecoach kijkt ze vooral of je kleding een goed beeld geeft van je persoonlijkheid en past bij je uiterlijk. Ze vindt het belangrijk dat je jezelf bent en dat ook in kleding uitstraalt. Door te dragen wat bij je past, komt je volgens Patty zelfbewust en krachtig over.

Bekijk ook: Patty Zomer: Hoe draag je het beste een satijnen topje?

Scroll naar top