Zit de liefde in je relatie even op slot? Train je gedachten!

Edith Hubers relatietherapeut

Soms zit het in relaties even niet goed en mopper je op elkaar. Het is dan soms moeilijk hieruit te komen en de liefde voor elkaar te hervinden. Relatietherapeut Edith Hubers geeft tips en een oefening die je relatie weer sprankelend maakt.

Laatst was er een stel bij mij voor een sessie. Ze waren beiden erg ontevreden over de dynamiek die er was tussen hen. Ze kenden elkaar al lang. Er waren geen grote pijnlijke dingen gebeurd waarbij ze elkaar waren kwijtgeraakt. Toch waren ze behoorlijk op elkaar aan het mopperen. Hij dit en zij dat. Hij zal nou nooit eens zus en zij doet altijd zo….

Herkenbaar

Ook voor mij is dit een herkenbaar veld waarin ik en mijn partner soms terechtkomen. Wat mij duidelijk is geworden is dat je elkaar hierin kunt vasthouden. Als je het negatieve beeld dat je hebt, de negatieve verwachtingen, vaak herhaalt – hardop of in je hoofd –, is de kans groot dat ze keer op keer worden bevestigd.

“Een open, liefdevol hart is niet te weerstaan”

Open of gesloten hart

Deze mensen verlangden zo naar een andere dans, maar werden iedere keer teleurgesteld en belandden steeds weer in dezelfde groef. ‘Hoe is het met jullie hart?’, vroeg ik. ‘Is het open of gesloten?’. Beiden gaven toe zich inmiddels best dicht te voelen. En daarmee kon ik ze uitleggen dat een verbitterd en dicht hart zelden uitnodigt tot liefde. Een verbitterd hart reikt niet echt uit. En een dicht hart geeft weinig liefde.

Negatieve gedachten stoppen

Ik nodigde ze uit tot een experiment van drie weken waarbij ze zichzelf onmiddellijk stopten zodra ze negatieve gedachten hadden. Dit vraagt behoorlijk wat discipline. En daarnaast vroeg ik ze de focus te verleggen van teleurgesteld zijn over wat ze niet krijgen naar steeds weer opnieuw te bedenken wat ze zelf te geven hebben.

Liefde geven

Drie weken niet meer mopperen over teleurstellingen – over wat je niet krijgt –, maar in plaats daarvan drie weken je aandacht verleggen naar: Hoe kan ik liefdevol zijn? Wat kan ik voor de ander doen? In welke kleine (of grote) dingen kan ik mijn liefde geven?

Een beetje verliefd

‘We zijn als nieuw’, lieten ze me daarna weten. De een: ‘Ik voel me weer een beetje verliefd’. De ander: Ík moet weer zo lachen om haar humor. Dat was ik een beetje vergeten…’. Soms is er niet zoveel nodig om de liefde weer te laten bloeien. Alleen de moed je hart te openen. Een open, liefdevol hart is namelijk niet te weerstaan en maakt liefde los.

Oefening hart openen

Tot slot een oefening die helpt je hart weer te openen. Maak een beeld van de ander in zijn meest stralende vorm. Hoe is hij (of zij natuurlijk) op zijn mooist? Hoe is je partner in zijn grootsheid? Zie het voor je en maak een innerlijke foto van het gezicht. Oefen jezelf om deze persoon te verwachten als je hem ontmoet. En zie wat er gebeurt. Soms lukt het niet en ben je het beeld weer kwijt. Ga dan zitten, ga naar binnen en zoek dit beeld in jezelf weer op.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Edith Hubers

In haar yurt in Amsterdam aan de Amstel begeleidt Edith met passie mensen op het gebied van de liefde, relaties, mannen en vrouwen, seksualiteit, intimiteit, rouw- en traumaverwerking.

Na haar opleiding tot dramatherapeut was ze jarenlang betrokken bij een centrum voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Zij ontwikkelde zich als relatietherapeut en traumatherapeut, onder meer door het volgen van studies en opleidingen op het gebied van relatietherapie, EMDR, schematherapie, geweldloze communicatie, systemisch werk, familieopstellingen, teamcoaching, mindfulness en meditatie.

In 1999 startte zij Senang. ‘Waar het mij om gaat is dat er ruimte ontstaat en dat binnen deze ruimte mensen zichzelf én de ander kunnen ontmoeten met alles wat er is.’

Meer informatie: senang.nl[/services][/services_wrap]

Lees ook: Waarom is het soms zo moeilijk een relatie vol te houden?
Lees ook: Een liefdesrelaties werkt beter als je de ander accepteert hoe hij is
Lees ook: Lisette Thooft: ‘Ik wil een H-relatie, geen A-relatie’
Lees ook: Hoe kom je als 40+ vrouw aan een leuke relatie?
Lees ook: Reader Joke Metselaar over wensen uiten in relaties
Lees ook: Nooit meer piekeren in drie stappen

Scroll naar top