‘Lichen Sclerosus was de oorzaak van mijn pijnlijke vulva’

lichen sclerose

Berthe had wat last van jeuk in de schaamstreek en had pijn tijdens het vrijen. Zij blijkt de aandoening Lichen Sclerosus te hebben, een ziekte die haar leven op vele vlakken beïnvloedt. ‘Een onterechte diagnose schimmelinfectie ligt vaak op de loer.’

Ik ben een 51 jarige vrouw, moeder van 3 kinderen en gelukkig getrouwd. Vorig jaar ging ik voor een uitstrijkje naar de huisarts en tijdens het onderzoek constateerde ze Lichen Sclerosus. Die naam zei mij niets en de verwijzing naar de gynaecoloog baarde me dan ook geen zorgen.

Weinig last van de overgang

Ik had wel wat last van onder, beetje jeuk en af en toe pijn tijdens het vrijen, maar dat weet ik aan de overgang. Tijdens de overgang wordt het toch allemaal iets droger. Verder heb ik eigenlijk weinig overgangsklachten.

Littekenvorming en verklevingen

De gynaecoloog zag duidelijke tekenen van Lichen Sclerosus en vertelde dat er littekenvorming en verklevingen waren. Het advies was insmeren met Dermovate en vet houden met vaseline. Omdat ik vanuit mijn opleiding (natuurgeneeskundig aromatherapeut) heb geleerd vaseline alleen op brandwonden te smeren, vroeg ik om een alternatief van kokosolie. Dat was in orde. Voor de Dermovate was er geen alternatief.

“Door een verkeerde diagnose lopen vrouwen onnodig lang rond met pijnklachten”

Second opinion

Daarnaast wilde ik een second opinion en zo kwam ik terecht bij de vrouwenpoli in Boxmeer. Inmiddels weet ik bijna een jaar dat ik deze vervelende ziekte heb. Het beïnvloedt mijn leven op veel vlakken. Zoals geen strakke spijkerbroeken of panty’s meer dragen. En ook geen lange fietstochten meer maken of lang zitten.

Aangrijpende verhalen

Wat mij wel veel zorgen baart zijn de aangrijpende verhalen van lotgenoten die ik heb gelezen bij de verschillende patiëntenverenigingen en op websites over Lichen Sclerosus. Verder hoor ik veel persoonlijke verhalen van vrouwen over deze aandoening tijdens de rondetafelgesprekken die ik sinds kort organiseer bij ons thuis.

Emotionele en psychische kant van Lichen Sclerosus

Tijdens die gesprekken delen we ook de emotionele en psychische kant van het hebben van Lichen Sclerosus. Zoals het gevoel een onvolledige vrouw te zijn. Het verdriet van het verliezen van intimiteit. De angst van het verliezen van de partner of van vrienden. Het niet durven vertellen dat je deze ziekte hebt. De psychologische onbalans. Het gaat dus niet alleen over de lichamelijke ongemakken. Daarnaast is het vooral ook heel fijn om herkenning en steun te ervaren en lachen we ook veel met elkaar.

Misdiagnose schimmelinfectie

Wat mij vooral aangrijpt zijn de verhalen van vrouwen van rond de 40-50 jaar die naar de huisarts gaan met klachten als jeuk en pijn en vervolgens te horen krijgen dat het waarschijnlijk een schimmelinfectie is. Want dat gebeurt vaak als vrouwen in de overgang zijn. Door deze verkeerde diagnose lopen vrouwen onnodig lang rond met pijnklachten, slikken ze onnodig medicijnen en raken ze emotioneel in de war.

Lichen Sclerosus is een onbekende ziekte

Ik heb het geluk gehad dat mijn huisarts bekend is met Lichen Sclerosus en mij direct doorverwees naar een gynaecoloog. Maar veel vrouwen hebben dat geluk niet, want het is een vrij onbekende ziekte die toch 1,8 procent van de bevolking heeft. Je kunt trouwens ook terecht met vragen over Lichen Sclerosus bij een van de twintig vulvapoli in Nederland.

Etherische olie

Zelf wil ik volgend jaar een scriptie schrijven voor mijn opleiding over het mogelijke effect van een etherische olie op Lichen Sclerosus en over de emotionele kant ervan. Tot slot hoop ik een natuurlijk middel te kunnen maken dat de pijn en jeuk tegengaat.

Reageren?

Wil je naar aanleiding van dit verhaal reageren? Mail dan naar: mijnverhaal@isamedina.com

Naar aanleiding van de reacties schrijven we mogelijk een artikel over dit onderwerp. Reacties worden in vertrouwen behandeld en anoniem in een artikel verwerkt.

We zien je reactie graag tegemoet!

Wil jij jouw verhaal delen?

In de rubriek ‘Mijn verhaal’ delen we onze ervaringen, belevenissen en observaties van het ouder worden als vrouw. Het kan overal over gaan: relaties, vriendschappen, seks, eenzaamheid, ouder worden, noem maar op. Het kunnen gevoelige en verdrietige verhalen zijn maar ook grappige en hilarische verhalen. Zolang het maar inspirerend, interessant of ondersteunend is voor anderen.

Stuur jouw verhaal naar: mijnverhaal@isamedina.com

Bekijk ook:
I’M Vlog: Overgangsklachten en Lichen Sclerose

Lees ook andere bijdragen van lezeressen in de rubriek ‘Mijn Verhaal’:
‘Ik krijg draaiduizelingen van de overgang’
’52 jaar en weer druk aan het solliciteren’
‘Afscheid van mijn antidepressiva’
‘Ik ben bang om alleen te blijve

LICHEN SCLEROSUS WAS DE OORZAAK VAN MIJN PIJNLIJKE VULVA
Berthe had wat last van jeuk in de schaamstreek en had pijn tijdens het vrijen. Zij blijkt de aandoening Lichen Sclerosus te hebben, een ziekte die haar leven op vele vlakken beïnvloedt.
Scroll naar top