Netflix uit, boek open

Af en toe Netflixen is prima, maar te veel binge-watching is serieus schadelijk voor je gezondheid. Nee, dan lezen! Alleen maar voordelen. En het is eigenlijk nog veel fijner ook.

Netflix heeft wereldwijd inmiddels 117,6 miljoen abonnees en die keken vorig jaar gezamenlijk 140 miljoen uur naar series en films. En daar zitten de meekijkers niet eens bij. Dan kun je gerust van een hype spreken. Of misschien is “epidemie” een beter woord. Vooral het “bingen” van series is populair. Hierbij kijk je minimaal drie afleveringen achterelkaar. Al maken weinig mensen het waarschijnlijk zo bont maken als de Amerikaan Fragoso die kort geleden het wereldrecord op z’n naam zette met bijna honderd uur achterelkaar series kijken.

Wat er mis is met Netflixen…

Natuurlijk is er niets mis mee om er in één weekend een heel seizoen van een serie doorheen te jagen. Als je het maar niet te vaak doet. Een recente studie gepubliceerd in Journal of Clinical Sleep Medicine toonde namelijk aan dat je er gezondheidsproblemen van kunt krijgen. De binge-watchers in het onderzoek (ze bingden meerdere keren per maand) hadden last van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde slaapkwaliteit als ze wel sliepen.

Trage stofwisseling

Houdt dit een week of twee aan, dan maakt je dat overdag minder alert. Je prestaties hollen achteruit en er vinden veranderingen plaats in je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt. En dan gebeurt er ook nog iets vertragends met je stofwisseling, dus de kilo’s vliegen eraan. Zelfs als je niet snackt tijdens het kijken. En een andere langlopende studie wees uit dat televisiekijken bij kinderen een negatief effect heeft op hun verbale, cognitieve en emotionele ontwikkeling.

Allemaal redenen om jezelf op een Netflix-dieet te zetten. En zeg eens eerlijk: hoe bevredigend is het nou om uren naar de televisie te loeren? Meestal voelt dat niet als een topavond of -weekend, toch?

Ouderwets papieren boek is het beste

… en goed aan een boek lezen

Nee dan lezen. Dat zijn we de afgelopen tien jaar juist veel minder gaan doen, blijkt uit een nieuw rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. In 2006 las 90 procent van de Nederlanders nog minimaal tien minuten per week, in 2016 was dan 72 procent. Vooral tieners, jongeren en laagopgeleiden slaan nauwelijks een boek meer open. En dat terwijl lezen allerlei waanzinnige voordelen oplevert. We noemen er vijf:

Vijf voordelen van lezen

  1. Je stressniveau daalt met 68 procent door te lezen volgens een onderzoek aan de Sussex University. Zelfs als je een enge thriller uitkiest. Waar het omgaat is dat je even helemaal loskomt van dagelijkse beslommeringen en je laat meeslepen door het verhaal.
  2. Onderzoekers aan de Mayo Clinic toonden aan dat je juist beter slaapt als je lezen opneemt in je slaapritueel. Pak dan wel een papieren boek, want het licht van een e-reader of tablet is juist funest. Kinderen die worden voorgelezen slapen trouwens ook beter.
  3. Je wordt er slimmer van. Een goed boek is als een leraar: het leert je nieuwe woorden, situaties, gedachtenkronkels en biedt een andere kijk op de wereld. Dat geldt extra voor de jongste lezers. Zij worden via een kinderboek aan 50 procent meer woorden blootgesteld dan tijdens het televisiekijken. Daardoor scoren ze niet alleen hoger op leestests, maar ook op algemene IQ-tests.
  4. Het beschermt tegen dementie. Lezen is een soort workout voor je brein, volgens een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology. Het vertraagt het afnemen van je geheugen. Hierdoor vermindert de kans op de ziekte van Alzheimer.
  5. Het maakt empathischer. Dat geldt wel vooral voor literaire fictie volgens een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Een goed fictief verhaal dat ons meeneemt in de gedachtewereld en emoties van de personages, maakt dat we ons in het dagelijks leven beter in anderen kunnen inleven.

En de uitslag is…

Lezen wint het dus op alle fronten van televisiekijken. En het gevoel een fijne avond te hebben gehad, heb je na het lezen van een boek juist wél. Tenzij het een heel slecht boek is natuurlijk, maar dat leg je gewoon na een bladzijde of twintig weg. Nog wel een dingetje: hoe handig e-readers ook zijn, je kunt beter een ouderwets papieren boek lezen. Het gevoel van papier aan je vingers en het omslaan van de pagina’s maakt dat je het gelezene beter in je opneemt.

Vakantietip

Ons I’M Lijfboek natuurlijk 😉 Met onder meer de lekkerste recepten en de leukste trainingen en ontspanningsoefeningen voor de 40+ vrouw. Fijne vakantie!

Lees ook: Je verdient beter! Onderhandelen doe je zo
Lees ook: Lisette Thooft bedenkt iets nieuws: speed-shoppen
Lees ook: Bewezen: de beste seks heb je na je 40e

Scroll naar top