Menopauze wordt menopower bij Koffietijd

Het is deze week de Week van de Overgang. Om deze reden waren wij maandag 8 april jl. te gast bij Koffietijd. In de uitzending gaan we onder meer in op overgangsklachten zoals vaginale droogheid en wat je hiertegen kunt doen.

Afgelopen maandag schoven we aan tafel bij Loretta Schrijver en Pernille La Lau van het programma Koffietijd. Het programma staat deze hele week in het teken van de Week van de Overgang. Heel goed natuurlijk dat zo’n goedbekeken programma hier veel aandacht aan besteedt. Onderaan dit artikel kun je het fragment bekijken.

Wat is de overgang?

Naast onszelve waren de andere gasten gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, musicalartieste, zangeres en presentatrice Antje Monteiro en de Vlaamse omroepster, presentatrice, journaliste en gezondheidsbegeleider Martine Prenen. Het gesprek begint met het schetsen van de contouren wat de overgang nu eigenlijk precies is, want in de praktijk blijkt eens te meer dat hierover bij vrouwen (en huisartsen) nog vaak onduidelijkheid is.

Kennis is minder stennis

Omdat veel vrouwen niet goed weten wat de overgang nu eigenlijk is, is het ook vaak onduidelijk wanneer je in de overgang bent. Daarom vertellen we in de uitzending dat overgangsklachten al rond het veertigste leeftijdsjaar kunnen beginnen, maar zoals gezegd, niet altijd als zodanig worden herkend. Daarom stellen wij als statement in de uitzending: Hoe meer je weet over de overgang, hoe minder klachten je hebt en hoe eerder je erachter komt wat je er tegen kunt doen.

“We leven nog een lange tijd, dan kan het maar beter zo leuk mogelijk zijn”

Positieven kanten overgang

Dit is natuurlijk ook de reden dat we dit platform isamedina.com zijn gestart, onze boeken (Te Lijf en I’M Lijfboek), hebben geschreven en door het land zijn gegaan met ons theatercollege Te Lijf: het vergroten van kennis bij vrouwen in de overgang, vermindert de klachten en maakt het leven leuker omdat je meer de nadruk kunt leggen op de positieve kanten van de overgang.

Meer tijd voor jezelf

De positieve aspecten van de overgang krijgen in de uitzending daarom ruim baan. Zo wordt ingegaan op het gegeven dat vrouwen minder het hormoon progesteron – het zorghormoon – aanmaken in de overgang. Dit leidt ertoe dat vrouwen minder zin hebben te zorgen voor anderen en meer tijd voor zichzelf gaan vrijmaken.

Energieboost liefdesrelatie

Het is dan ook een periode waarin je jezelf opnieuw kunt leren ontdekken. Of je gebruikt deze tijd om een energieboost te geven aan je liefdesrelatie. Want hoewel de overgang ook seksuele problemen kan opleveren – zoals vaginale droogheid, maar ook daaraan is wat te doen – kan het ook een tijd zijn elkaar weer in het oog te krijgen. Gaste Martine Prenen noemt deze periode op een positieve manier daarom treffend Menopower.

Krachtige fase

Aan het einde van de uitzending benadrukt iedereen aan tafel nog eens hoe belangrijk het is om over de overgang en overgangsklachten te praten. En hoe belangrijk is de positieve kanten van de overgang te beklemtonen. Eenvoudigweg omdat de overgang ook juist een krachtige fase kan zijn. Of zoals Isa het zegt aan het einde van het gesprek: ‘We leven nog een lange tijd, dus kunnen we er maar beter voor zorgen dat het zo leuk mogelijk is’.

Bekijk hier het fragment

Lees en bekijk ook: Wij waren bij Koffietijd! (inclusief fragment)
Lees en bekijk ook: Interview bij Sophie in de mentale kreukels
Lees en bekijk ook: Isa en Medina bij LindaTV (inclusief fragment)

Scroll naar top