Jezelf vergeven is met compassie naar jezelf kijken

jezelf vergeven

Als Ria en Thomas bij relatietherapeute Edith Hubers komen zijn ze al 28 jaar samen. Ze maken grapjes en voelen zich blijkbaar bij elkaar op hun gemak. Wat zou er aan de hand zijn? ‘Door jezelf te vergeven kun je de ander weer zien.’

In het kennismakingsgesprek blijkt dat Ria en Thomas veel hebben meegemaakt en elkaar door en door kennen. Ze stralen een vertrouwdheid uit. De eerste vraag die ik daarom stel is: ‘Waarom zijn jullie hier?’ Dan wordt het stil. Hij blaast wat en zij trekt haar mond naar binnen. Dan blijkt dat er dingen zijn gebeurd, of juist niet zijn gebeurd, die pijn hebben gedaan hebben en dat nog steeds doen. Waaraan conclusies en meningen zijn verbonden die ze niet meer met elkaar kunnen bespreken.

Opgestapelde meningen en beelden

Heel langzaam stapelden de meningen en beelden van en over elkaar zich op. En met een sluier over het hart laten ze elkaar niet echt meer toe en houden ze elkaar een beetje op afstand. Het vraagt om vergeving. Maar wat is dat eigenlijk, vergeving?

Vergeven van jezelf

Meestal begint vergeven bij het vergeven van jezelf. Kun jij jezelf bijvoorbeeld vergeven dat je iets liet gebeuren? Of kun je jezelf vergeven dat je niet in staat was iets anders te doen dan wat je in een bepaalde situatie hebt gedaan?

Proces hoort bij de overgang

Het is ook een proces dat bij de overgang hoort: het met jezelf in het reine komen. Je kunt dit doen  door jezelf vragen stellen, zoals: kan ik mijzelf in de spiegel aankijken en mijzelf vergeven dat er dit van mij is geworden?

De ander met compassie zien

Het proces van jezelf vergeven is leren met compassie naar jezelf te kijken. Soms moet je daarvoor terug naar je gezin van herkomst en welke plek je daar innam. Het is een proces dat tijd nodig heeft. Pas als je met liefde naar jezelf kunt kijken, ben je in staat de ander met compassie te zien en te vergeven. En dan gaat het weer stromen in de liefde, komt er weer verlangen.

Elkaar opnieuw zien

Zo ging het ook met Thomas en Ria. Toen ze konden toelaten wat hen pijn had gedaan en ze zichzelf hun eigen onmacht konden vergeven, konden ze de ander weer zien. En zagen ze ook dat ze elkaar min of meer hadden vastgezet in een beeld. Een vertrouwd beeld waarover je grapjes kon maken. Het was alsof er een gordijn wegschoof. Ze zagen elkaar opnieuw. Ze durfden ook weer kwetsbaar te zijn en naar echte verbinding te verlangen.

Oefening vergeven

Tot slot een oefening:

•             Neem even de tijd om te mediteren

•             Denk aan je partner

•             Vraag aan jezelf wat er tussen jullie instaat om jou toe te laten

•             Neem de tijd, laat het echt opkomen

•             Schrijf dit op

•             Zoek een of twee gebeurtenissen in je herinnering die dit onderbouwen

•             Laat dan je partner los en ga voelen of er ook een oordeel in deze gebeurtenis is over jezelf

•             Zie de meningen over jezelf en voel wat dit met je doet.

•             Kun je met compassie kijken naar jezelf? Zien waarom je deed wat je deed en jezelf vergeven?

Edith Hubers

In haar yurt in Amsterdam aan de Amstel begeleidt Edith met passie mensen op het gebied van de liefde, relaties, mannen en vrouwen, seksualiteit, intimiteit, rouw- en traumaverwerking.

Na haar opleiding tot dramatherapeut was ze jarenlang betrokken bij een centrum voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Zij ontwikkelde zich als relatietherapeut en traumatherapeut, onder meer door het volgen van studies en opleidingen op het gebied van relatietherapie, EMDR, schematherapie, geweldloze communicatie, systemisch werk, familieopstellingen, teamcoaching, mindfulness en meditatie.

In 1999 startte zij Senang. ‘Waar het mij om gaat is dat er ruimte ontstaat en dat binnen deze ruimte mensen zichzelf én de ander kunnen ontmoeten met alles wat er is.’

Meer informatie: senang.nl

Lees ook:

Stress: veranderen heeft tijd en toewijding nodig

Scroll naar top