Isa & Medina over… de overgang

Isa en Medina zijn al jááren beste vriendinnen. Deze zomer filosoferen ze zes edities lang in het magazine Margriet over een beetje leuk ouder worden. In deze vierde editie: de overgang.

Kort lontje

Medina: “Hé Isa, weet je nog. We zaten best lekker in het leven. Met de kinderen ging het goed, thuis was alles oké en we hadden leuk werk. Maar ineens gingen we ons, elk op een eigen manier, slechter voelen. We hadden een kort lontje, waren soms somber of ongelukkig. In die tijd schreven we samen een boek over mooi ouder worden en interviewden daarvoor heel veel experts. De laatste was een overgangsconsulente.”

Isa: “Oh jaaa. We vertellen haar over al onze klachten. Ik vertelde dat ik veel had meegemaakt. Dat die gebeurtenissen misschien toch weer boven kwamen en ik dacht er dieper te moeten induiken met behulp van therapie. Maar bij het horen van onze klachten zei de overgangsconsulente doodleuk: ‘Lieve dames, die therapie is niet nodig. Jullie zitten in de overgang.’ “

Medina: “Wat een eyeopener was dat.  Toen we weer op straat stonden, keken we elkaar verbaasd aan. Onze reactie was een emotionele; het voelde bevrijdend om een antwoord te hebben, maar tegelijkertijd maakte dat antwoord ons verdrietig. Want jee, de overgang. Daarbij dacht ik aan een oudere vrouw die zwetend en puffend door het leven ging. Maar wij waren 46 en 48 jaar! Om dan al in de overgang te zijn, dat voelde gek vanwege het idee wat er aan kleeft; zeg maar dag met je handje naar het flirten en je vruchtbaarheid, want je hoort er niet meer bij! In onze maatschappij lijkt dat sowieso de boodschap naar vrouwen te zijn. Zo lang mogelijk jong blijven. Zodra je oud bent en rimpels hebt, hoor je er niet meer bij.”

Isa: “Er kleeft een gevoel van schaamte aan de overgang. Alsof je een gedroogd pruimpje bent. Complete onzin natuurlijk. Ik ken heel veel onwijs sexy vrouwen die in de overgang zijn.”

Dat verdomde perfectionisme

Isa: “Wat veel vrouwen niet weten, is dat de overgang al vanaf je veertigste kan beginnen en onder andere het zorghormoon dan afneemt. Je hebt minder zin om te zorgen en voelt je daar vaak schuldig om. Maar het is dus een natuurlijk proces. Daarbij moet je al zo veel van jezelf, dat verdomde perfectionisme doet ons vrouwen nog eens de das om, en met klachten die verrassend veel lijken op die van een burn-out zit je dan uiteindelijk bij de huisarts. Met een beetje pech wordt de verkeerde conclusie getrokken. Heb je dubbel pech, worden nog medicijnen voorgeschreven ook die de overgangsklachten alleen maar verergeren.”

Medina: “Sinds wij ons  voor onze boeken verdiepen in het onderwerp overgang, zien we het als een missie om zo veel mogelijk vrouwen te informeren over dit onderwerp, want veel vrouwen maar ook huisartsen weten er nog zó weinig van. Onze no.1 tip: check de website overgangsconsulente.com voor professionele en onafhankelijke hulp. Deden wij ook.”

Isa: “Kortgezegd: je boekt een consult van veertig minuten en de overgangsconsulente kan je door elke fase van de overgang begeleiden. Of in elk geval hulp bieden. Tips geven, zoals het laten checken van je schildklier en de B12-waarde in je bloed. Tegenover zo’n overgangsconsulente hoef je je klachten niet te ‘verdedigen’. Ze vraagt je of je de natural way wilt bewandelen of je liever een hormoontherapie wilt volgen. De opvliegers en het slechte slapen kotsbeu, dacht ik, het leven is al heftig genoeg, ik ga mijzelf helpen en ga aan de hormoontherapie. Nu ga ik goed op de pil Femoston, maar dat is voor elke vrouw anders.”

Medina: “Zo zijn er tig verschillende verhalen. Voor elk uniek overgangsverhaal is er ook hulp. Maar weet: aan elke klacht is iets te doen. Praat ook met vriendinnen, lees er boeken over, ook de onze!”

Oude, wijze vrouw

Medina: “We noemen ons nieuwe boek niet voor niets ‘Hoe Ouder, Hoe Mooier’. Relativering, een beetje humor, heerlijk. Ouder worden is juist zo’n mooi proces omdat het steeds meer niet enkel over jou gaat, maar om het delen, het doorgeven. En dan weer later ben je zo een wijze, oude oma die haar kleinkind levenslessen doorgeeft. Zodra je niet meer in de volle heftigheid van de maatschappij hoeft mee te draaien, heb je er meer tijd voor. Maar nog even over de overgang. Die bestaat uit drie fases. Het begint met de pre-menopauze met klachten als stressgevoeligheid en somberheid. Dan, vanaf grofweg je 45e, krijg je je laatste ongesteldheid. Daarna beland je in de post-menopauze. Elke fase heeft haar eigen klachten en het kan wel tien jaar duren voordat je in de post-fase terechtkomt. Ik geef het ze te doen, de vrouwen die geen hulp zoeken.”

Isa: “Ik zit al een tijd in de post-menopauze. Zie, ik ben al bijna die oude, wijze vrouw, haha!”

Medina: “Ik zit nog in de pre-menopauze.”

Isa: “De overgang is zo’n periode waarin het lijkt alsof alles overhoop wordt gegooid in het leven. Ik heb de voorbije jaren al vaak gedacht, oh my god, ik herken mijzelf niet meer. Juist die rommelige overgangsjaren vormen de perfecte periode om ook andere zaken eens te gaan bestuderen en overdenken.”

Medina: “Want alles ligt toch al overhoop.”

Isa: “Juist. Wie weet durf je, juist nu, te kijken naar je werk en je relatie. Zie je misschien mogelijkheden in het bedrijf waarin je werkt of durf je zaken in je relatie bespreekbaar te maken. Je kunt schouderklopjes krijgen van iedereen, maar het komt veel meer aan als je tegen jezelf kunt zeggen dat je geweldig goed bezig bent.”

Heb je zelf óók last van overgangsklachten of dénk je in de overgang te zitten? Doe dan de I’M Overgangstest en bereken je score.

Scroll naar top