Isa & Medina over… blijven leren

Isa en Medina zijn al jááren beste vriendinnen. Deze zomer filosoferen ze zes edities lang in het magazine Margriet over een beetje leuk ouder worden. In deze laatste editie: blijven leren.

De afsluiter

Medina: “Dit is onze laatste column in de serie van zes. Als er iets is waarop jij en ik hopen is dat de lezeres gaat inzien dat haar tijd juist nu begint.”

Isa: “Ouder worden is leuk. Alles wat je al hebt ervaren vormt geen litteken maar een pluspunt, het geeft levenservaring en van daaruit kun je doorgeven. Ik hoor soms dat vrouwen angstig zijn om ouder te worden. Niet nodig, hoor. Als je jong bent, ligt de wereld misschien aan je voeten, maar je bent nog zo bezig met je positie in de maatschappij. Vinden ze me wel aardig, ben ik goed genoeg of mooi genoeg. Het fijne aan ouder worden, is dat de onzekerheid voor een deel wegvalt.”

Medina: “En vergeet de humor en zelfrelativering niet die je naarmate je ouder wordt toch ook krijgt! Jij en ik filosoferen vaak over wat het eigenlijk inhoudt om ouder te worden. Wij zijn nog niet oud, maar zetten al wat voetjes in die richting.

Terwijl het zorghormoon van mannen toeneemt als ze ouder worden -dat kan een prachtige ommekeer teweegbrengen- neemt het bij vrouwen juist af.  Die nieuwe fase waarin je de nieuwe vrouw wordt, is een tijd van aanpakken en durven. Wat wil ik nog, waarin durf ik te ondernemen? Ik hoor jou al denken, Isa; is dat niet heel egoïstisch?”

Isa: “Nou, als vrouw schiet je toch vaak in de dienende rol, en dat verandert dus nu. Je gaat jezelf meer op de eerste plek zetten en daarmee word je ook nog eens een veel leuker mens voor je omgeving.”

Medina: “In plaats van een zure, ouwe tak; die vrouw die passief-agressief door de woonkamer walst, zorgend voor iedereen, maar ondertussen zuchtend dat haar diensten niet genoeg worden opgemerkt. Zoiets werkt natuurlijk niet. Hoogstens denken je partner en kinderen, kan die vrouw éven de kamer uit.”

Isa: “Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas voor anderen. Net als in een vliegtuig eigenlijk, als je in tijden van nood eerst je eigen mondkapje moet opzetten.”

Geen smoesjes

Medina: “Ik hoorde een verhaal over twee mensen die wachtten tot hun pensioen om leuke dingen te doen. Dat zou hun tijd worden. Maar de vrouw overleed pats-boem nog voor die tijd was aangebroken. Conclusio: ze hebben niet geleefd. Eigenlijk wel goed dat het pensioenstelsel aan het wegvallen is, het helpt je eigenlijk om meer in het nu te leven.”

Isa: “Niet wachten tot je pensioen of tot de kinderen het huis uit zijn. Voor jezelf kiezen geeft een rijk en sterk gevoel naar jezelf. De reden dat jij iets doet wat je leuk vindt is een bijdrage aan de wereld. Dat hoeft niet groots en meeslepend, het kan ook dat uurtje breien zijn als je daarvan houdt. Je kan iedere dag opnieuw beginnen. No excuse.”

Medina: “Goed dat je dit hardop zegt, want ook voor ons blijft dit een valkuil. God, zijn we toch weer veel te veel gaan werken, houd ik me wederom te veel met alles en iedereen bezig. Maar vanochtend heb ik het anders aangepakt en ben ik de dag begonnen met een lekkere meditatie. Voel ik me meteen beter door.”

Isa: “You can walk the walk, maar can you talk the talk? Dat is een constante oefening. Ik was pas jarig en je kent me, ik ben een complete neuroot als het gaat over mijn verjaardag. Het moet perfect, ik wil iedereen uitnodigen en ik wil dan dat iedereen happy is. Pfff, onmogelijk. Dit jaar voelde ik weer die stress opkomen, maar gaf ik er niet aan toe. De rustige coronatijd hielp natuurlijk. Pas heel last minute nodigde ik toch een klein groepje uit en raad eens? Het klopte helemaal. Ik zat tussen mijn vrienden, was niet bezig met perfectionisme, voelde geen stress. Ik genoot simpelweg.”

Medina: “Ik vind het ook leuk dat ik het perfectionisme aan het loslaten ben. Het wordt weer gezellig in plaats van perfect. Ik had periodes waarin ik door de dag heen racete. Als een robot die een to do-lijst afvinkt. Kind naar school brengen, werken, koken en ’s nachts de was nog ophangen –dat laatste letterlijk. Toen ik mijn bloesjes aan de waslijn hing, vroeg ik me af of ik gek geworden was. De dag was weer voorbijgevlogen, iedereen was blij want ik had iedereen bediend. Maar ik dan, waar was ik gebleven? Een eyeopener. Want ik vind het juist zo lekker om met een warm hart en met mijn voetjes op de grond te leven. Een rit naar school al leuk maken door een leuk kletsje met mijn kind of een glimlach naar een oud vrouwtje. Dat gevoel wil ik alleen maar groter laten worden vanaf nu.”

Samen in Spanje

Isa: “Als je ouder wordt, komt de dood dichterbij. Of dat nu nog dertig jaar duurt of het te snel dichtbij komt zoals bij mij gebeurde tien jaar geleden. Ik luister graag naar positief ingestelde ouderen die geen plannen maken, onder het mom ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’. Heel goed! Gewoon genieten van alledag. Mijn ouders hadden er een handje van zuunig aan te doen zodat er geld voor de kinderen, voor later op de bank zou staan. Terwijl ik ze juist liever spontaan op reis zag gaan.”

Medina: “Zou jij eigenlijk nog iets totaal nieuws willen leren?”

Isa: “Hmm… zoals?”

Medina: “Een cursus Psychologie of een andere taal. Ik wil echt graag Spaans leren. In het kader van mijn droom om in Spanje te gaan wonen. Ofwel, ooit met jou in een Spaans bejaardenhuis te wonen…”

Isa: “Bij deze beslis ik ook Spaans te willen leren.”

Medina: “… ofwel met mijn lief in een groot huis te wonen en dat jij dus bij ons intrekt komt wonen.”

Isa: “Ik hoor het al, in deze versie eindig ik alleen.”

Medina: “Nee hoor, het wordt gewoon een heel groot huis op die berg in Spanje en jij woont er in een andere vleugel met jouw lief.”

Isa: “Een goddelijk vooruitzicht. Zullen we dan nu die taalcursus boeken?”

 

1 reactie op “Isa & Medina over… blijven leren”

  1. Petra de Waard

    Net 50 geworden en bijna klaar met mijn hbo opleiding tot salarisadministrateur. Ik zal niet zeggen dat het makkelijk was 9 maanden studeren naast mijn baan maar het heeft mij veel voldoening gegeven en ik ben trots dat ik het heb gedaan. En het volgende studieplan ligt al klaar, een cursus Engels.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top