Inzamelingsactie Het Damesverband

Het Damesverband

Menstrueren is geen keuze en het kan knap lastig zijn. Stel je voor dat je het zonder maandverband of tampons zou moeten doen, omdat je die niet kunt betalen. Daarom is feministisch platform De Bovengrondse de actie Het Damesverband gestart.

Het niet kunnen betalen van tampons en maandverband overkomt ook mensen in Nederland. Dit bleek onlangs uit onderzoek van De Bovengrondse en Plan International.Naar aanleiding hiervan is De Bovengrondse een inzamelingsactie gestart voor circa 800 mensen in Amsterdam, om hen voor tenminste één jaar van menstruatieproducten te voorzien.

Toevlucht tot wc-papier

Door hun onderzoek kwam De Bovengrondse er namelijk achter dat het probleem speelt onder cliënten van de Voedselbank, onder dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Ze spraken vrouwen die bij gebrek aan menstruatieproducten hun toevlucht namen tot wc-papier, kranten, vodden of de luiers van hun kleine kinderen. Er ware vrouwen bij die tijdens hun menstruatie moesten bezuinigen op boodschappen zoals groente en fruit. En er waren vrouwen die werk of school misten bij gebrek aan menstruatieproducten.

“Ongesteld zijn is geen keuze, doneren wel”

Bijdrage leveren aan oplossing

Tijdens dit onderzoek hoorden ze zoveel schrijnende getuigenissen, dat het platform zelf graag een bijdrage wilde leveren aan een oplossing. Daarom startten ze een inzamelingsactie om voor één jaar producten te regelen voor de mensen waarvan tijdens het onderzoek bleek dat ze die niet of nauwelijks kunnen betalen. Hiervoor hebben ze de handen ineen geslagen met de Voedselbank, het Leger des Heils en het Wereldhuis. De producten zullen via deze organisaties worden verstrekt.

Aandacht vragen voor onderwerp

Naast het inzamelingsinitiatief, genaamd het Damesverband, pleit de organisatie ervoor dat de overheid actie onderneemt en hebben ze samen met Plan International hun onderzoeken gepresenteerd bij het Ministerie van Sociale Zaken om zo aandacht te vragen voor het onderwerp.

Goede kwaliteit

Van de donaties die De Bovengrondse ophaalt, koopt de organisatie tampons en maandverband die van goede kwaliteit zijn, van (biologisch) katoen zijn en zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Ook wordt er gekeken naar de cup en wasbaar maandverband.

Ongesteld zijn is geen keuze.
Doneren wel.

Scroll naar top