Reader Joke Metselaar over invloed op je werkrelaties

Nynke is 46 jaar en heeft het niet meer naar haar zin op haar werk. Ze gaat er met tegenzin heen en komt gestrest thuis. Dit komt omdat haar leidinggevende Jos haar heel onzeker maakt. Jos heeft namelijk de neiging haar constant te controleren.

Door deze voortdurende controle van Jos voelt Nynke zich verstikt en ondergewaardeerd. Met als gevolg dat zij zich steeds meer terugtrekt. Nynke is daarom op zoek naar ander werk.

Eerst voel ik de leidinggevende Jos in en zeg:

“Jos kan niet omkijken naar wat hij heeft meegemaakt. Hij kan de problematiek uit zijn verleden niet verwerken. Ik zie aan zijn achterkant niets; dit betekent dat hij geen steun heeft vanuit zijn familie. Ik zie hem daardoor naar voren grijpen. Ik voel wel een heel open voorkant en voel ook heel veel kwetsbaarheid. Daardoor wil hij een symbiose met de ander. Dit creëert hij door jou (Nynke) te controleren. Zijn verleden zit op zijn rug. Dit heeft een enorm gewicht waardoor hij niet op eigen benen kan staan. Dit is vreemd voor iemand met een leidinggevende functie. Ik kom dit niet vaak tegen in mijn readingpraktijk. Hij heeft het onbewuste dogma bij zich: “Als ik me niet vasthoud aan mensen, dan val ik”. Daarom zoekt hij grip, houvast. Hij is heel sensitief, maar hij gebruikt zijn sensitiviteit door het aangaan van een symbiose met anderen. Voor die houvast. Ik zie hem echt grijpen om te kunnen blijven staan.”

“Geef hem constant het gevoel dat het lijntje er is”

Vervolgens voel ik Nynke in en zeg:

“Wat er met jou gebeurt in het contact met Jos is dat ik je uit je kracht voel gaan. Op dit moment is dit wel het beste wat je kunt doen. Je wordt in zijn grip een soort levenloze pop. Ik zie vooral jouw ogen rondkijken. Hoe kan ik sturen? Je zit in zijn greep. Je blijft kijken: wat kan ik wel? Dit Is echter beperkt door de grip die hij heeft. Het is wat het is. Ik ga nu vragen hoe je autonomer in je werk kunt worden. Ik vraag: Is er een mogelijkheid bij hem binnen te komen? Goed contact met hem te krijgen?“

Even later:

“Omdat hij zo onzeker is, heeft hij bevestiging nodig. De regel ‘je moet nooit slimmer willen zijn dan je baas’ gaat hier juist niet op. Wat hij wil en de koers die hij wil varen moet je nogmaals benoemen. Op een manier alsof je het zelf hebt bedacht. Uiteraard alleen als je het met zijn koers eens bent. Hij heeft namelijk geruststelling nodig, want hij is in een contante verstarde paniektoestand. Dit doe je dus door hoe hij het ziet of zijn oplossing te bevestigen. Dit is wat anders dan zijn gelijk geven, of anders gezegd: zijn hielen te likken. Je moet dit heel subtiel doen. Als je het zo doet, zie ik rust bij hem komen. En dan krijgt hij het gevoel dat er een lijntje is tussen jou en hem. Wat ook helpt is met regelmatigheid aan hem rapporteren. Gewoon kleine dingen. Dat geeft hem een constant gevoel dat het lijntje er is. Dan krijgt hij lucht. Hij voelt dan de steun die hij nodig heeft. En dat geeft jou de ruimte meer je eigen ding te gaan doen. Waarschijnlijk vindt hij dat fijn en wil hij niet van je af. Je moet hem dus zeker niet gaan prijzen. Daarmee maak jij je klein en zakt hij weg. Hij heeft een rots in de branding nodig, maar hij wil je wel kunnen controleren vanuit zijn onzekerheid. Als jij jezelf klein maakt wordt hij dus onzeker. Hij heeft dan voortdurend het gevoel dat hij in drijfzand zit.

Tijdens de volgende sessie vertelde Nynke:

“Het is ongelooflijk hoe zeer de relatie veranderd is. Hij heeft nu alle vertrouwen in mij. We hebben een goede werkrelatie. Hij begint steeds vaker te sparren met mij. Ik heb nu de ruimte om mijn werk op mijn eigen manier te doen.”

De naam Nynke is gefingeerd.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joke Metselaar

Joke Metselaar is intuïtief coach en reader. Tijdens de sessies maakt ze gebruik van verschillende technieken. Bij elke situatie past een andere. Een reading laat het licht schijnen op onbewuste drijfveren. Familieopstellingen zorgen voor een hele directe connectie met het voelen en met het helende veld. Joke heeft een praktijk in Amsterdam en in Deventer. Ook geeft zij telefonische sessies. Met regelmaat publiceert zij haar ervaringen en inzichten op isamedina.com.

Meer informatie: jokemetselaar.nl

[/services][/services_wrap]

Lees ook: Reader Joke Metselaar over de relatie met je innerlijke man en vrouw
Lees ook: Waarom heb ik meer last van de overgang dan anderen?
Lees ook: Waarom we zo vaak kampen met schuldgevoel (en hoe we daarmee kunnen stoppen)

Scroll naar top