I’M Vlog: Weet je dat je zorghormoon afneemt?

Bij vrouwen in de overgang neemt het zorghormoon af. Dit geeft ruimte voor jezelf om alles wat je in het leven nog wilt doen ook daadwerkelijk te gaan doen.

Vrouwen in de overgang hebben minder zin om te zorgen voor de mensen om hen heen. Veel vrouwen voelen zich daar schuldig over. Ze vragen zich af: wat is er aan de hand? Tegelijkertijd reageren ze soms geprikkeld naar hun omgeving toe. ‘Doe het nu maar eens lekker zelf’, floept er dan soms zo maar uit.

Minder oestrogeen en oxytocine

Nu dames, het minder willen zorgen heeft alles met de overgang te maken. Het hoort erbij. Je maakt minder oestrogeen en oxytocine aan. Plus je hebt meer behoefte aan tijd voor jezelf. Het is een natuurlijk proces. Je hoeft je er dus niet schuldig over te voelen. Een tip is wel om deze verandering op een rustige manier duidelijk te maken aan je omgeving. Dan hoef je je ook niet meer schuldig te voelen.

Lief zijn voor jezelf

En nadenken over je eigen behoeftes is niet egoïstisch, zoals sommigen denken. Veel vrouwen zeggen dan: ‘Behoeftes? Helemaal geen tijd voor!’. Maar daar moet je natuurlijk tijd voor maken. Dan komen die sluimerende behoeftes vast wel boven water drijven. Dat is wat wij bedoelen wij met ‘lief zijn voor jezelf’.

Bewuster genieten

Neem dan ook tijd voor reflectie. Denk bijvoorbeeld eens na over of je baan nog wel bij je past. Of je relatie nog is zoals jij het zou willen. Maar maak ook ruimte voor rustmomenten gedurende de dag, hoe kort ook. Durf eraan toe te geven. Kom in je hart. Dat geeft rust en maakt het leven leuker. Je geniet bewuster.

Van hoofd in hart

Het afnemende zorghormoon heeft nog een ander gevolg. Er is meer ruimte om het sterke deel van je vrouw-zijn naar boven te laten komen. Geef dat ook de ruimte. Er komen dan ideeën naar boven borrelen die je nu nog niet kunt bevroeden. En het mooie is, dat zijn meestal de beste ideeën. Vanuit je hoofd in je hart.

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top