I’M Vlog: Week van de Overgang (keep on smiling!)

Afgelopen week was de Week van de Overgang. En hoewel wij er weer eens middenin zaten, in de overgang dus, hebben we die week toch enige activiteiten weten te ontplooien. Wat we allemaal hebben gedaan, hoor je in deze vlog.

Medina begint met te vertellen wat zij voor overgangsgerelateerde klachten afgelopen week op haar bordje kreeg: een ovulatiekramp. Dat kun je krijgen als je baarmoeder tijdens de ovulatie steeds moeilijker een eitje loslaat. Dat gaat dan gepaard met enorme buikkrampen. Zo, dat is eruit!

Vitamine B12-tekort

Isa was de afgelopen tijd niet zo heel vrolijk. Wat somber gestemd heeft ze daarom haar B12-vitaminewaarden laten controleren. Een vitamine B12-tekort, met als gevolg een grijze wolk in het hoofd, schijnt vooral nogal eens voor te komen bij mensen die uit een oud ei komen. Ofwel, bij mensen wier moeder op late leeftijd, zo rond een jaar of veertig, een kind hebben gekregen. Gevolg was dat Isa tot nu toe twee vitamine B12-injecties heeft gekregen.

Klachten lijken op overgangsklachten

Isa heeft dit laten testen omdat de klachten van een vitamine B12-tekort lijken op overgangsklachten. Omdat je nu eenmaal niet alle klachten kunt toewijzen aan de overgang heeft ze dit uitgezocht. Maar, zoals gezegd, ze is pas net begonnen met de injecties, dus tot zover zijn hier nog geen conclusies aan te verbinden.

Tool vrouwen begeleiden

Dit verhaal van Isa brengt Medina op een nieuw project dat I’M aan het ontwikkelen is: een tool die vrouwen begeleiding biedt bij het onderscheiden van overgangsklachten ten opzichte van eventuele andere klachten. Bijvoorbeeld klachten als gevolg van een traag werkende schildklier of het zojuist aangehaalde vitamine B12-tekort. Als je namelijk een duidelijk beeld hebt van je verschillende klachten, kun je er ook iets concreets mee doen, zo is de achterliggende gedachte.

Week van de Overgang

Verder verhalen we over de Week van de Overgang. Zo waren we te gast bij Koffietijd en waren we aanwezig tijdens het pop-up Overgangscafé van A. Vogel. Bij het Overgangscafé was het heel bijzonder dat na de lezing die we gaven, we in gesprek gingen met de vrouwen die op het evenement waren afgekomen. Dat werden namelijk hele leuke, openhartige gesprekken.

Nepsmile

Dan gaan we nog in op de geneugten van een nepsmile. Wat blijkt namelijk: als je in overgang bent, heb je een tekort aan serotonine en dopamine in je hersenen. Je voelt je dan niet zo vrolijk. Door een nepglimlach een minuut aan te houden, kun je je hersenen een beetje in de mailing nemen. Die denken dan: huh, zien we daar een smile? O ja, aanmaken die handel. En dan voel je je gelijk weer wat beter. Goede truc, niet waar? Proberen maar! Keep on smiling!

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top